Nieuwe aanwinsten

Geplaatst door

Vorig jaar heb ik een blogje geweid aan de dobbelsteen die ik op de Tefaf had gekocht. Ik was erg blij met de oplossing van het raadsel. De Tefaf is vandaag weer begonnen en ik was weer een van de gelukkigen die er bij was. De dealer die me vorig jaar de dobbelsteen had verkocht was ook weer van de partij en had dit jaar zelfs twee 18e eeuwse dobbelstenen bij zich. Ik heb er niet heel lang over hoeven nadenken, ze mochten mee naar huis.

Op de foto zijn het de grote zwarte dobbelstenen links en rechts boven. De dobbelsteen in het midden is de aankoop van vorig jaar. Ik heb er een Euro bijgelegd zodat je kan zien hoe groot ze zijn. De foto is een totaaloverzicht van mijn kleine verzameling met authentieke dobbelstenen (ik heb ook nog zes replica’s).

Het is erg moeilijk om dobbelstenen te dateren, ze zien er al sinds de Romeinse tijd min of meer hetzelfde uit en er zit ook niet heel veel variatie in de gebruikte materialen. Daarom kan ik ook niet met zekerheid zeggen hoe oud mijn exemplaren zijn (ik kan zelfs niet uitsluiten dat er een vervalsing tussen zit).

Het groepje van vier aan de rechterkant op de foto zijn allemaal dobbelstenen die volgens de verkoper uit de Romeinse tijd (de eerste eeuwen van onze jaartelling) komen. De drie dobbelstenen in het midden zouden uit de middeleeuwen moeten zijn. En de witte dobbelstenen zouden uit de 19e eeuw zijn. En de grote zwarte knoeperts zijn dus uit de 18e eeuw.

De charme van deze stukken is voor mij juist dat iets van eeuwen oud nog zo herkenbaar is. De huidige exemplaren zijn alleen iets groter en van plastic maar voor de rest kan je in elk dobbelspel nog steeds de oude dobbelstenen gebruiken (al zijn ze volgens mij in de verste verte niet zuiver). En het is leuk om zo tastbaar te zien dat spellen van alle tijden zijn. Wie weet belanden sommige van onze huidige speelstukken over honderden jaren ook wel in een vitrine van een fanatieke verzamelaar. Ik zie het zo voor me, de rover van Catan, naast wat meeples uit Carcassonne en misschien zelfs wel een paar treintjes uit Ticket to Ride. Maar aangezien iets pas kostbaar wordt als het zeldzaam is, stel ik voor dat wij de toekomstige verzamelaars een handje helpen en fanatiek met onze spellen gaan spelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *