Overseers

Geplaatst door

3-6 spelers
30 minuten
Auteur: Guan Chi Huang
Uitgever: Thundergryph Games (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Dat het coronavirus een streep zet door Spiel 2020 is voor veel spelliefhebbers een bittere pil. Nergens anders kun je namelijk tegen onverwachte spellen aanlopen die je elders niet maar vindt. Dat is het mooie van de beurs: je kunt niet alleen spellen doen bij de grote namen als Kosmos, Ravensburger en Days of Wonder, maar ook bij obscure uitgevers wier spellen anders onbekend blijven.

Een zo’n spel is Overseers, een doorgeefspel van Taiwanese origine. In dat genre moet je inmiddels iets speciaals uithalen om de aandacht te trekken. Bij Overseers zal bij de meeste mensen de vormgeving het meest in het oog springen: uitdagende, bijna soft-erotische illustraties in een Jugendstilachtige stijl.

Spellengekken geven uiteraard meer om de inhoud, en die bevat veel bekende kost. In drie rondes geven de spelers elkaar kaarten door met verschillende puntenwaardes. Maar Overseers heeft een twist: nadat alle kaarten rond zijn gegaan, leggen de spelers drie van hun kaarten open voor zich neer en twee gesloten. Vervolgens stemmen ze wie de hoogste score heeft. Deze gulzigaard kan zich bij dat besluit neerleggen of het ontkennen. In het eerste geval kies je twee kaarten om weg te leggen. Ontken je en blijk je bij de telling toch de meeste punten te hebben, dan bepalen de andere spelers welke je inlevert. Ben je valselijk beschuldigd, dan krijg je er juist kaarten bij, en dus punten.

Het spel wordt in drie rondes gespeeld, en elke ronde krijgen de spelers een bijzonder geïllustreerde karakterkaart. Deze geven je in verschillende fases een voordeel. De speler met de hoogste score na de derde ronde wint het spel.

…en de waardering

Met de grote concurrentie aan doorgeefspellen is het moeilijk om je te onderscheiden van de rest. Niet iedere variant is de volgende 7 Wonders en dat geldt ook voor Overseers. De beschuldigingsfase is een leuke noviteit die een interessant blufelement toevoegt. Daar staat tegenover dat de doorgeeffase wat futloos is, omdat de waarde van de meeste kaarten vastligt. Ook de variatie die de karakters toevoegen is vaak maar beperkt.

Bij elkaar is Overseers een niet onaardig kaartspel met unieke elementen, maar niet uniek genoeg om zich duidelijk in het genre te onderscheiden. Mensen met een zeker gevoel voor esthetiek kunnen daar overigens anders over denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *