Parks

Geplaatst door

1-5 spelers (vanaf 10 jaar)
30-60 minuten
Auteur: Henry Aubudon
Uitgever: Keymaster Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel…

In Amerika zijn zestig gebieden aangewezen als National Park. Dit zijn grote natuurparken zoals bijvoorbeeld de Grand Canyon, de Everglades, Yosemite Park, de Rocky Mountains en Yellowstone Park. Jaarlijks bezoeken vele duizenden bezoekers deze gebieden om zich te vergapen aan al het natuurschoon dat er te zien is. De schoonheid van deze parken heeft ook kunstenaars geïnspireerd om iconische afbeeldingen van de parken te maken. Deze afbeeldingen werden al gebruikt op posters en kaarten, maar zijn sinds kort ook te vinden in een bordspel: Parks.

In Parks staat het bezoeken van de prachtige National Parks centraal. Iedere speler heeft twee hikers die een jaartje vrij hebben genomen om zo veel mogelijk natuurschoon in zich op te nemen. Het spel bestaat uit vier rondes (de seizoenen) en in ieder seizoen leggen alle hikers een trail (route) af.

De trail bestaat uit een aantal landschapstegels die in een rijtje worden neergelegd. Alle hikers beginnen aan de linkerzijde. Om de beurt moeten de spelers een hiker naar rechts verplaatsen. Je mag zelf weten hoeveel stappen je de hiker verplaatst, maar het moet wel naar een lege tegel zijn (al mag je een speciaal fiche inzetten om deze regel te breken).

Vervolgens voer je de actie uit die bij de tegel hoort. Vaak betekent dat dat je bepaalde grondstoffiches mag pakken (zon, regen, bos of bergen), maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld een foto mag maken (dit kost wel grondstoffen, maar levert aan het eind van het spel punten op). Naast gewone grondstoffen heb je ook nog “joker” grondstoffen die soms in het spel komen. Het Engelse woord voor joker is wild en deze grondstoffen hebben daarom de vorm van wilde dieren (wildlife).

De grondstoffen die je verzamelt kan je vervolgens gebruiken om op bepaalde locaties uitrustingskaarten (gear) te kopen die je in de rest van het spel voordelen op leveren óf om parken te bezoeken (parken leveren ook punten op aan het eind van het spel). Er liggen altijd drie parken open en als je de juiste combinatie van grondstoffiches inlevert mag je zo’n park pakken. Je kan ook een park reserveren zodat je hem op een later moment kan bezoeken.

Na vier rondes is het spel afgelopen. De speler die dan de meeste punten heeft gehaald, wint het spel.

…en de waardering

Parks is een van de mooiste, best uitgevoerde spellen die ik in lange tijd heb gezien. De kwaliteit van het spelmateriaal is van zeer hoog niveau (dik karton, linnen finish kaarten en mooie houten speelfiguren). De afbeeldingen die op de kaarten en fiches staan zijn een lust voor het oog. Maar ook over de doos waarin het spel zit is heel goed nagedacht. Onderin de doos zit een tray waarin alle kaarten, kartonnen onderdelen en de hikers netjes kunnen worden opgeborgen. Hierboven op leg je het bord en daar weer boven op komen twee aparte trays  in de vorm van een boomstronk (met deksel met houtmotief) waarin alle grondstoffiches zitten. Daar kan je dan nog het spelregelboekje opleggen en dan zit de doos keurig vol zodat het materiaal niet gaat schuiven. Enige nadeel is dat de kaarten niet meer in de tray passen als je ze wilt sleeven.

Het spel zelf is een leuk, degelijk familiespel. Heel vernieuwend is het allemaal niet, maar het werkt prima. Het liefst wil je natuurlijk elk stapje op de trail zetten zodat je alle grondstoffen kan oprapen. Maar omdat op elk plekje in principe maar één hiker mag staan, is het regelmatig verstandig om toch maar één of meer vakjes over te slaan om die ene grondstof die je echt nodig hebt binnen te harken of om er voor te zorgen dat jij als eerste een Park gaat bezoeken zodat niet net een andere speler het Park waar je voor gespaard hebt voor je neus wegpakt. Als het spel er niet zo mooi had uitgezien als het doet, had ik het vast drie pionnen gegeven. De vormgeving van dit spel voegt voor mij in dit geval écht iets toe (onder andere mooie vakantieherinneringen) en daarom geef ik een pionnetje extra.   

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *