Lost Cities: Rivalen

Geplaatst door

2-4 spelers
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Geen spelauteur is zo goed in het recyclen van zijn eigen spelideeën als Reiner Knizia. Neem een spelconcept, verander daar een paar dingetjes aan en voilà: je hebt een nieuw spel. Dat klinkt als makkelijk scoren, maar het bijzondere is dat het vaak weer leuke spellen oplevert die net anders genoeg zijn en daardoor blijven boeien.

Het spelidee waar hij dat het meest heeft doorgevoerd is Lost Cities. Dit eenvoudige kaartspelletje voor twee heeft inmiddels zeker tien spin-offs opgeleverd (ik sluit niet uit dat ik de tel een beetje kwijt ben geraakt), waarvan zes met het Keltislabel. Rivalen kwam vorig jaar in het Duits uit en heeft inmiddels ook een Nederlandstalige versie.

Rivalen onderscheidt zich van de familieleden doordat het als eerste een veilingelement gebruikt. In plaats van het pakken of spelen van kaarten, fiches of dobbelstenen worden de kaarten hier geveild. Om beurten draaien de spelers een kaart om, totdat iemand het welletjes vindt en een veiling start. De winnaar van de veiling legt zijn geld in de pot en mag kiezen welke kaarten hij uit het aanbod neemt. Die kaarten leg je wel aan volgens het bekende principe: oplopend, waarbij weddenschappen alleen aangelegd mogen worden als er nog geen getal ligt. Bovendien mag je een van de kaarten die je niet neemt uit het spel verwijderen.

De kaarten worden aan het begin verdeeld in vier stapeltjes. Telkens als een stapel op is wordt het geld in de pot onder de spelers verdeeld. Is de laatste stapel op, dan is het spel direct afgelopen en tellen de spelers de punten in hun expedities.

…en de waardering

Het veilingsysteem zet het spelprincipe van Lost Cities helemaal op z’n kop en maakt er een totaal ander spel van. Dat geeft het spel eerder het gevoel van andere klassiekers als Ra en Traumfabrik. De afwegingen zijn daarmee ook een stuk complexer, want je moet alles meewegen: hoeveel geld heeft iedereen nog, hoe lang duurt het nog voor je weer geld krijgt, welke kaarten in het aanbod zijn nuttig en voor wie… De timing van een veiling is vaak alles, en dan moet je ook nog eens bedenken welke kaarten je wel of niet neemt bij het winnen van een veiling. Een feest voor mensen die van biedspellen als Ra houden, maar misschien minder voor hen die op zoek zijn naar een simpel kaartspelletje. Lost Cities: Rivalen is een stuk steviger dan je zou verwachten van zo’n klein doosje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *