Querulon

Geplaatst door

2-4 spelers
25 minuten
Auteur: C. Kruyt en H. Tseng
Uitgever: Selecta (2002)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 1]

Het spel …

Op de doos wordt dit spel aangekondigd als een tactisch spel voor echte querulanten. De bedoeling van het spel is om met een rijtje aaneengesloten pionnen als eerste de middenstip te bereiken.

Bij het lezen van de regels begin je je meteen al af te vragen waar die tactiek dan wel uit moet bestaan, want iedere actie wordt bepaald door een worp met twee dobbelstenen. Op de dobbelstenen staat aangegeven welke actie uitgevoerd dient te worden. Ook de volgorde van de acties ligt vast. Eerst moet er in de rij geplaatst worden. Hier is geen keuzemogelijkheid: de speler zet vijf van zijn pionnen (als die klaar staan ten minste) op het speelbord. Daarna moet er omgewisseld worden. Ook hier is weinig tactiek: je geeft drie pionnen van een tegenstander terug (nou vooruit als je van twee verschillende spelers pionnen hebt staan mag je kiezen!) en plaatst vervolgens vijf pionnen van jezelf in de wachtrij. Als laatste actie is er pakken. Hier pak je drie pionnen van een ander van het bord en zet je bij jezelf neer. Een keuze? Ja, maar je kiest toch de speler die al het dichtst bij het midden zit. Tenzij je natuurlijk het spel lang genoeg vindt duren en wil zorgen dat het stopt en iemand zo snel mogelijk het midden bereikt, wat niet ondenkbaar is.

Bij al deze acties geldt: als ze niet uitgevoerd kunnen worden gaat het over. Veel beurten gaan dan ook voorbij door het gooien van twee onmogelijke acties. Uiteindelijk resulteert al dat gooiwerk inderdaad na zo’n 25 minuten in een winnaar die de middenstip bereikt heeft.

… en de waardering

Nog nooit heb ik een spel gezien dat zo zichzelf speelt als Querulon. Vandaar misschien de leeftijdsaanduiding vanaf 6 jaar. Het maakt niet uit met wie je het speelt, iedereen heeft gelijke kansen om te winnen. Voor zesjarigen kan het nog opletten zijn waar je pionnen weg haalt of neer zet, maar dat is dan ook echt het enige waar denkvermogen bij komt kijken. Een querulant is volgens de Dikke van Dale iemand die zich voortdurend beklaagt over het onrecht dat hem zou zijn aangedaan. Wisten de makers zelf al dat de spelers het spelen van een potje Querulon als onrecht zouden ervaren of is het een verwijzing naar de ‘tactische keuzes’ van andere spelers?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *