Qwixx Big Points

Geplaatst door

2-4 spelers, vanaf 8 jaar
15 minuten
Auteur: Steffen Benndorf
Uitgever: White Goblin Games (2015)
Uitbreiding

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4.5]

Het spel…

De eerste uitbreiding (Qwixx Mixx) van Qwixx beviel mij niet heel erg. Maar omdat ik Qwixx wel echt heel leuk vindt, en de tweede uitbreiding maar een paar euro kost, heb ik me toch laten verleiden om de tweede uitbreiding aan te schaffen. Deze uitbreiding heet Big Points en de vraag is of hij ook Big fun oplevert.

De uitbreiding bestaat uit een nieuw scoreblok (met natuurlijk nieuwe regels). Het eerste wat opvalt is dat het blok flink groter is dan het blok van Qwixx of de blokken van de eerste uitbreidingen. De reden hiervoor is dat er niet 4, maar zelfs zes rijen met cijfers op het blok staan.

Naast de standaard rode, gele, groene en blauwe rijtjes, staan er namelijk nog twee extra rijtjes op het vel. Eéntje tussen geel en rood (met half geel en half rode bolletjes) en één tussen groen en blauw (met half groen en half blauwe bolletjes).

Het spel zelf blijft hetzelfde, er komt alleen een extra mogelijkheid bij. Als je namelijk voor de tweede keer een getal van een bepaalde kleur mag aankruisen, dan mag je het getal in geel/rode of groen/blauwe rijtje aankruisen. Dus stel je hebt al de gele 3 aangekruisd, en er wordt nog een keer een 3 gegooid (of je kan in je eigen beurt een drie maken met behulp van een witte en een gele dobbelsteen), dan mag je de 3 in het gele/rode rijtje aankruisen. Hierbij geldt natuurlijk wel weer dat je de getallen van links naar rechts moet aankruisen en dat als je dus een getal overslaat, je deze later niet alsnog mag aankruisen.

Bij de puntentelling tellen de kruisjes in de geel/rode rij mee voor zowel de gele rij als voor de rode rij (en de groen/blauwe rij werkt hetzelfde). Je zal daardoor dus veel meer kruisjes hebben en daardoor hoger scoren (tot maximaal 120 punten per kleur). De speler met de meeste punten wint natuurlijk.

…en de waardering

De eerste uitbreiding bracht mij niet het speelplezier dat ik had gehoopt. Van deze uitbreiding leerde ik dat het moeilijk is om een uitbreiding te maken voor Qwixx die net zo leuk is als het origineel. De tweede uitbreiding laat gelukkig zien dat het niet onmogelijk is om toch nog een leuke variant van Qwixx te bedenken. Het is met recht de Big versie van Qwixx. Het spel verandert eigenlijk niet, het duurt alleen net iets langer doordat je wat meer getallen kan aankruisen (die anders wellicht een misworp zouden zijn geworden) en je kan daardor flink meer punten scoren. Hier is echt niets vervelends aan te ontdekken. Deze uitbreiding kan mijn goedkeuring daardoor zeker dragen. Het is gewoon Qwixx met een plusje. Als je Qwixx met plezier speelt, dan zal je dit spel ook met plezier spelen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *