Qwixx Mixx

Geplaatst door

2-5 spelers, vanaf 8 jaar
15 minuten
Auteur: Steffen Benndorf
Uitgever: White Goblin Games (2015)
Uitbreiding

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel…

Spellensnackjes, wie houdt er nou niet van. Van die spelletjes die zo uitgelegd zijn, lekker vlot wegspelen, niet te veel denkwerk van je vragen, kort duren en garant staan voor spelplezier. Qwixx is zo’n dobbelspelletje. En voor dit spel is nu een uitbreiding verschenen, voor nog meer speelplezier. Ten minste, dat is de bedoeling.

In standaard Qwixx moet je op basis van de gegooide dobbelstenen getallen wegstrepen op een briefje met vier series getallen. De rode en gele reeksen lopen van 2 op naar 12 en de blauwe en groene reeksen lopen af van 12 naar 12. De uitbreiding voor Qwixx bestaat uit twee blokjes waar de getallen op een andere manier zijn gesorteerd.

Op het eerste blok lopen zijn de kleuren door elkaar gehusseld. Zo bestaat de bovenste rij niet meer uit alleen rode getallen (van 2 tot en met 12), maar zijn de getallen 1-3-4 geel, 5-6-7 blauw, 8-9-10 groen en 11-12 rood. Op de andere rijen zijn de kleuren op een andere manier gemixt. Op het tweede blok zijn de getallen bij een rij gemixt. De bovenste rij is bijvoorbeeld nog steeds rood maar in plaats van dat de getallen netjes oplopen van 2 tot en met 12, staan ze kriskras door elkaar heen (10-6-2-8-3-4-12-5-9-7-11). De andere drie rijen zijn weer op een andere manier gehusseld.

De regels van het spel zijn verder exact hetzelfde gebleven. Je gooit in je beurt met zes dobbelstenen (2 witte, een rode, een gele, een blauwe en een groene). Alle spelers mogen het getal op hun briefje wegstrepen dat met de witte dobbelstenen is gegooid (de gegooide getallen worden opgeteld). De kleur maakt dan niet uit. De actieve speler mag daarnaast ook nog een getal wegstrepen dat de optelsom is van een gekleurde en een witte dobbelsteen, maar dat moet dan wel in de kleur van de gekleurde dobbelsteen. Je moet getallen van links naar rechts afstrepen, als je een getal overslaat, dan kan je dat getal dus later niet alsnog afstrepen. Het spel is afgelopen zodra iemand vier keer geen getal kon afstrepen in zijn actieve beurt of als twee rijtjes zijn afgesloten omdat het laatste getal is weggestreept. Hoe meer vakjes in een rij zijn afgestreept, hoe meer punten je krijgt. Wie de meeste punten heeft wint.

…en de waardering

Qwixx is zo’n spel waarvan je je afvraagt waarom niemand het eerder had bedacht. Het lijkt zo simpel. Maar als de uitbreiding iets aantoont, is het misschien wel dat het helemaal niet zo makkelijk is om een simpel spel te bedenken. De uitbreiding vind ik namelijk niet echt leuk. Doordat de getallen en kleuren door elkaar staan, kost het veel meer moeite om te zien waar een getal staat en vervolgens is het ook lastiger om te beslissen wat je moet doen omdat de getallen en/of die verderop in het rijtje staan ook door elkaar gemixxt zijn. Dit haalt de vaart flink uit het spel en daardoor is het meteen een stuk minder leuk om Qwixx te spelen. Ik had niet verwacht dat het zo veel uit zou maken op welke volgorde de kleuren en getallen op het briefje zouden staan. Daarmee bewijst Qwixx Mixx vooral hoe goed Qwixx zelf is. Maar helaas is dat niet genoeg om het meer dan 2 pionnen te geven omdat uiteindelijk het speelplezier de doorslag geeft.

Eén reactie

  1. Tot nog toe alle varianten gespeeld van Qwixx en ze zijn allemaal erg leuk. Je moet inderdaad bij Qwixx Mixx wat meer nadenken maar dat maakt het wel een beetje spannender. Wij zijn pas uitgespeeld als er inderdaad 4 hokjes onderin zijn aangekruist of als alle kleuren zijn afgesloten. Maakt het ook weer wat spannender.
    Een verslavend spel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *