Glen More

Geplaatst door

2-5 spelers
45-60 minuten
Auteur: Matthias Cramer
Uitgever: alea (2010)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Glen More is een spel waarin Schotse clans er voor strijden om de grootste te hebben. De grootste voorraad Whiskey, het grootste aantal Chiefs en het grootste aantal bijzondere locaties!

Glen More is een legspel waarin je tegels aanlegt. Op de verschillende tegels staan acties die je mag uitvoeren als je de tegel neerlegt of er een tegel aangrenzend wordt neergelegd. De kern van het spel is de manier waarop je tegels krijgt. De tegels worden op een bordje in een soort cirkel neergelegd. De cirkel is niet helemaal gesloten, ergens zit een gat en daarvoor staan de pionnen van de spelers. De speler die achteraan staat is altijd aan de beurt. Die speler kiest één van de tegels uit. Je mag de eerste tegel pakken, maar ook een tegel die veel verderop ligt. Maar als je dat doet, dan duurt het dus wel weer langer voor je weer aan de beurt is (andere spelers zouden de tussenliggende tegels kunnen pakken en daardoor achter je blijven staan, je moet wachten tot iedereen je weer ingehaald heeft voor je weer aan de beurt bent).

Op de tegels staan verschillende soorten acties. Soms krijg je grondstoffen, soms mag je grondstoffen omzetten in iets anders (graan in whiskey of vlees in punten), soms krijg je gewoon wat punten en soms krijg je een dorpsbewoner, mag je een dorpsbewoner laten lopen of promoveren naar Chief (zodat hij punten kan opleveren). De dorpsbewoners zijn belangrijk, omdat je alleen tegels aan mag leggen als er een dorpsbewoner op een aangrenzende tegel staat. Bij sommige tegels krijg je een extra tegel (bijzondere locatie) cadeau. Op deze tegels staan bijzondere locaties in Schotland afgebeeld (bijvoorbeeld kastelen en meren, met als meest bekende natuurlijk Loch Ness). Deze tegels leveren je altijd direct iets extra’s op (bijvoorbeeld geld) en leveren tijdens het spel ook weer punten op. Sommige van deze tegels leveren bovendien aan het eind van het spel extra punten op.

Drie keer tijdens het spel vindt een telling plaats. Dan krijg je voor drie gebieden punten, namelijk voor whiskey, chiefs en het aantal bijzondere locaties dat je hebt. Hoeveel punten je krijgt, hangt af van hoe veel meer je hebt dan de slechtste speler (als je bijvoorbeeld 7 whiskey hebt, terwijl de slechtste speler er maar 5 heeft, dan krijg je maar 2 punten terwijl je 8 punten zou hebben gekregen als de slechtste speler maar 2 whiskey zou hebben gehad). Bij de laatste telling leveren sommige bijzondere locaties nog extra punten op, bijvoorbeeld drie punten voor het aantal dorpstegels dat je gebouwd hebt. Vervolgens wordt nog gekeken hoeveel tegels iedereen heeft gebouwd. Als je meer tegels hebt dan de speler met het kleinste aantal tegels, dan krijg je per tegel 3 punten aftrek. Wie dan de meeste punten heeft wint.

…en de waardering

Glen More is een echte eurogame: weinig thema, weinig regels, weinig spelerinteractie, maar veel speelplezier. Je kan eigenlijk altijd wel wat leuks in je beurt en het is de uitdaging om het doel van het spel in de gaten te houden en dus voor de snelste weg naar de punten te gaan (doe een paar dingen heel goed in plaats van heel veel half). Je moet ook goed in de gaten houden hoe de anderen het doen. Bij vijf whiskey/chiefs/locaties meer dan de speler met de minste krijg je al het maximale aantal punten, zes meer is dus eigenlijk al verspilling (al is een beetje reserve best lekker, maar 7 is echt te veel). Ik denk dat Glen More te droog is voor gelegenheidsspelers, maar als je geen bezwaar hebt tegen een ouderwetse cube-pusher dan is Glen More een prima manier om een uurtje vol te maken!

2 reacties

  1. Dank voor je vriendelijke reactie. En succes met het achter de pc vandaan krijgen van je kinderen. Dat is inderdaad soms lastig. Maar met een goed spel moet het lukken!

  2. Leuke blog zeg! Je maakt me razend benieuwd om al deze spellen te proberen. Hoewel mijn kids soms alleen oog lijken te hebben voor computer games blijft een ouderwets bordspel een bepaald soort gevoel teweeg brengen, waar computerspellen niet aan kunnen tippen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *