Maandoverzicht: juni (Dagmar)

Geplaatst door

Op spellengebied was juni geen al te beste maand. Twee spellenmiddagen trekken de score nog flink omhoog, maar afgezien van die twee (erg leuke) middagen, stonden er weinig spellen op tafel. De teller bleef uiteindelijk op 15 spellen staan.

Ik speelde twee spellen voor het eerst, namelijk In de voetsporen van Marco Polo en Cappucino. Van deze twee spellen beviel Cappucino mij het beste. Dit is een spel waarin je bekertjes (in koffie-met-verschillende-hoeveelheden-melk-kleuren) moet stapelen. Aan het begin staan alle bekertjes in een groep op tafel. Je mag een beker in jouw kleur of een stapel bekers waar een beker van jou de bovenste is bovenop een aangrenzende beker/stapel op voorwaarde dat deze stapel niet hoger is dan die van jou. Als er niets meer te stapelen valt, zet je al je eigen stapels op elkaar en wie de hoogste stapel heeft wint. Dit is een lekker toegankelijk spel dat prima geschikt is om een paar verloren minuten op te vullen.

In de voetsporen van Marco Polo kon mij minder boeien. Het is een werkverschaffer met dobbelstenen. Aan het begin van je ronde gooi je je eigen dobbelstenen en die worden vervolgens omstebeurt op het bord gezet (soms in hun eentje, soms in groepjes van twee of drie). Het aantal ogen bepaald hoe goed de actie is die je vervolgens mag uitvoeren (soms wil je graag veel ogen hebben, soms juist weinig). Met de acties kan je onder andere aan grondstoffen komen die je kan gebruiken om opdrachten uit te voeren. Maar je kan er ook voor kiezen om kamelen te kopen en het recht om te reizen en op die manier proberen in zo veel mogelijk steden te komen (ook hier zijn opdrachten voor). Als je in steden bent, dan kan je daar een huis bouwen en dat levert verderop in het spel weer voordeeltjes op. Ik weet dat er veel mensen zijn die dit een heel goed spel vinden, maar het spel was mij wat te abstract en te veel gedoe voor wat het was. Ik kan me voorstellen dat het een tweede keer leuker is, maar als die tweede keer er nooit komt, zal ik er niet van wakker liggen.

Ik speelde wel twee nieuwe uitbreidingen, namelijk de Australiƫ kaart van Hoogspanning. Tsja, Hoogspanning heeft mij nog nooit teleurgesteld en dat was ook deze keer niet het geval. En verder een uitbreiding van Carcassonne waarin je bruggen mocht bouwen om op die manier twee wegen met elkaar te verbinden over een tegel heen. Ik vond het best grappig en het zag er mooi uit.

Verder speelde ik na jaren weer eens Kaiser. Dit spel is inmiddels ruim 10 jaar oud en de laatste keer dat ik het speelde was in 2006. In dit spel probeer je jouw familie op de meest invloedrijke posities te krijgen. In een ronde heb je een bepaald budget en dit budget kan je uitgeven aan verschillende acties waarmee je je sociale status probeert te verbeteren. Dit spel vond ik nog net zo leuk als tien jaar geleden. Het speelt voor een pittig spel best vlot weg en er zitten voldoende verhalende elementen in om mijn fantasie te prikkelen (ik ben dol op de importbruiden die je in dit spel kan kopen).

Het zal waarschijnlijk van het weer afhangen hoe vaak er in juli een spel op tafel komt. Het doel heiligt de middelen, dus als ik wat spellentijd moet opofferen omdat het weer geschikter gaat zijn voor een avondje aan het strand kijken hoe de zon in de zee zakt terwijl ik ondertussen een lekker drankje drink, dan horen jullie mij niet klagen!

4 reacties

  1. Oh ja, Kaiser.
    Ik speel hem nog wel eens online, maar deze moet echt weer eens op een echte tafel gespeeld worden.

  2. Kaiser, vind ik ook echt een leuk en goed spel.
    Jammer dat het nooit de eer heeft verdiend wat het toekomt!
    Maar ik speel het nog met plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *