De spellenhoofdstad van Nederland: Utrecht

Geplaatst door

Niek en ik vieren op dit moment onze staycation: overdag trekken we er op uit om leuke dingen te doen en bekijken en ’s avonds liggen we toch heerlijk in ons eigen bed. Zo zijn we al naar het Muiderslot geweest (een kasteel zoals een kasteel er uit hoort te zien), Naarden-Vesting (prachtig!), De Soldaat van Oranje (indrukwekkend verhaal op een indrukwekkende manier verteld), de Apenheul (geweldig om de apen los te zien lopen in het bos) en vandaag gingen we naar Utrecht. We gaan wel vaker naar Utrecht, omdat we daar beiden onze hobby-fix kunnen halen: Niek bij de Elvis-winkel (jawel, er is inderdaad een winkel die gespecialiseerd is in Elvis-CD’s, DVD’s, boeken, prullaria en weet ik veel wat nog meer van Elvis) en ik bij de spellenwinkels.

Inderdaad spellenwinkelS. Ik weet geen andere stad in Nederland waar zo veel spellenwinkels op een kluitje zitten. Mocht je deze zomer dus nog een dagje gaan winkelen (al dan niet vrijwillig), ga dan naar Utrecht. Utrecht is natuurlijk uitstekend met de trein te bereiken, maar mocht je met de auto gaan, stel je navigatie dan in op de Parkeergarage Springweg (Strosteeg 83). Als je de garage uitloopt (de grachtzijde), dan sta je meteen aan de Oudegracht en laten daar nou toevallig vier spellenwinkels zitten.

De eerste spellenwinkel waar wij naar toe zijn gegaan is NeverNeverLand (Oudegracht 202). Je komt hier door vanuit de parkeergarage de gracht over te steken en naar rechts te lopen. Ik vind dit een hele prettige spellenwinkel. Hij is ruim opgezet, het is er licht en het personeel is niet opdringerig. NeverNeverLand heeft een breed aanbod aan spellen van Nederlandse uitgevers, flink wat buitenlandse titels en puzzels. Je kan rustig rondkijken. Ik denk dat dit voor mensen die heel af en toe eens een spelletje kopen, de fijnste winkel is doordat hij het minst nerdy is.

Vervolgens zijn we doorgelopen naar De Joker (Oudegracht 230-A). Deze winkel bereik je door vanuit NeverNeverLand de gracht verder door te lopen. Dit is een wat kleinere winkel waar de wanden volgestapeld zijn met spellen, spellen en nog eens spellen. Ze verkopen niet alleen Nederlandse spellen, maar ook veel buitenlandse titels en tweedehandsspellen. In het midden van de winkel stond vandaag een tafel waar een aantal mensen een spel aan zaten te spelen. Hierdoor was er maar weinig ruimte om nog rond te lopen in de winkel (je kon net om de tafel heen lopen maar niet op een beetje afstand eens rustig gaan kijken wat er in de kasten stond). De eigenaar van De Joker is een enthousiaste spellenliefhebber die altijd ongevraagd wat tips geeft.

Vervolgens zijn we naar Labyrinth Fantasy gelopen (Oudegracht 207). Hiervoor moet je vanuit De Joker nog een klein stukje doorlopen, dan de gracht weer terug oversteken en dan sta je al ongeveer voor de deur. In deze winkel verkopen ze spellen (zowel Nederlandstalig als ook buitenlandse titels), maar ook heel veel andere Fantasy-dingen (zoals boeken). Het is een ruime winkel, maar het is er wel een beetje donker/somber (past misschien goed bij de Fantasy-wereld). Langs de rechtermuur staan flink wat kasten met spellen. Je kan rustig rondkijken. In het midden van de winkel is een lange tafel waar mensen aan zaten te spelen, maar de winkel is zo breed dat dat er meer dan genoeg ruimte over blijft om rustig te kunnen rondkijken.

De laatste spellenwinkel waar we naar toe zijn geweest is Subcultures (Oude Gracht 194). Deze spellenwinkel vind je door vanuit Labyrinth terug te lopen richting de parkeergarage. Vlak voor de parkeergarage zit de winkel. Als je voor de winkel staat heb je niet meteen door dat je voor een spellenwinkel staat doordat het best donker is. Bovendien zie je heel veel oude kasten die kris kras op elkaar gestapeld zijn (het deed mij aan een kringloopwinkel denken). Ook in de winkel zijn verschillende soorten kasten op creatieve manier op elkaar gestapeld (denk Mikado maar dan met kasten). In de kasten staan spellen, heel veel spellen en nog meer spellen (wederom Nederlandse en buitenlandse titels). Het lijkt mij een uitdaging om in die winkel een spel terug te vinden (wat een chaos!). Tegelijkertijd is het daardoor voor de doorgewinterde spellenliefhebber een heerlijke plek om rustig rond te kijken, ze hebben echt een enorm aanbod en ik zag ook flink wat spellen die je niet vaak in Nederlandse winkels tegenkomt (zoals Mysterim/Tajemnicze Domostwo).

Naast deze spellenwinkels kan je in Utrecht ook nog terecht bij spellenwinkel H.D. van der Meijden in Nachtegaalstraat (nummer 41). Ik ben hier ooit wel een geweest, maar dat is zo lang geleden dat ik me niet waag aan een beschrijving van deze winkel. Verder zijn er in Utrecht een paar mooie speelgoedwinkels te vinden, zoals Pim’s Olifant (Springweg 7a, inderdaad vlak bij de parkeergarage, maar dan de uitgang aan de andere kant) en Pinokkio Speelgoed (Vinkenburgstraat 14), waar ze een groot aanbod aan kinderspellen hebben (zoals Haba). En dan kan je natuurlijk ook nog spellen komen bij de reguliere speelgoedwinkels, warenhuizen (V&D, Bijenkorf) en sommige boekwinkels.

En als je dan nog energie over hebt, dan is er in Utrecht nog genoeg te doen! Zoals het bezoeken van alle andere winkels (als je ten minste nog budget over hebt), de rondvaartboot of een bezoekje aan een museum (ik vind het Catharijne Convent en Museum Speelklok aanraders).

4 reacties

  1. Qua spellen spelen is Eindhoven/Veldhoven denk ik de hoofdstad in spellenland met de grootste actieve spellenclub Roll the Dice die ook op beurzen staan en twee beurzen. Zuiderspel en Spellenspektakel.

  2. Dank voor je aanvulling. Dat wist ik niet, ik had nog even gekeken naar hun website en aangezien ik die vond, ging ik er van uit dat ze nog bestonden. Jammer, maar zelfs zonder die winkel blijft het spellenwinkel-aanbod in Utrecht heel redelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *