Rajas of the Ganges the Dice Charmers

Geplaatst door

2-5 spelers
30-45 minuten
Auteur: Inka en Markus Brand
Uitgever: Huch! (2020)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 3 Gemiddelde: 3.7]

Het spel…

Raja’s of the Ganges is een erg leuk, kleurrijk en populair bordspel waarin dobbelstenen een belangrijke rol spelen. Als je tegenwoordig aan spellen met dobbelstenen denkt, dan denk je al snel aan roll & writes. Dat er dus een roll & write spel van Raja’s of the Ganges zou komen, was daarom misschien wel niet te vermijden.

In de doos van Rajas of the Ganges the Dice Charmers vind je twee verschillende scoreblokken, acht dobbelstenen, vijf tegels waar de spelers hun gekozen dobbelsteen op gaan leggen én de startspelerolifant.

Op de blaadjes van de scoreblokken staan dezelfde gebieden, alleen de details zijn anders. Om te beginnen staan er op de rand twee scoresporen: één voor roempunten en één voor geld. Deze twee sporen lopen in tegengestelde richting en net als bij het bordspel, is het de bedoeling zo snel mogelijk er voor te zorgen dat je score op het roemspoor kruist met de score op het geldspoor.

Roem en geld kan je vervolgens scoren door het afkruisen van bepaalde velden op het blok. De startspeler van een ronde gooit in zijn of haar beurt met de acht dobbelstenen (4 setjes van twee identieke dobbelstenen). Vervolgens kiest de actieve speler een dobbelsteen uit en kruist op zijn of haar blaadje het bijbehorende vakje af. Vervolgens wordt de identieke dobbelsteen op de rug van de olifant gelegd en daarna mogen de andere spelers om de beurt ook een dobbelsteen uitzoeken en afkruisen op hun briefje.

Met een blauwe dobbelsteen mogen de spelers het vakje met hetzelfde symbool afkruisen op de rivier en krijgen ze de bonus die hier bij staat. Je werkt hierbij (in principe) van links naar rechts en vakjes die je overslaat, kan je dus later niet alsnog via de blauwe dobbelsteen krijgen. Met de paarse dobbelsteen krijg je goederen die je via andere acties (bijvoorbeeld op de rivier) kan verkopen. Met de groene dobbelsteen mag je wegen tekenen in de provincie die rechtsboven op het veld staat afgebeeld. Iedere keer dat je daarbij door een gebouw tekent, krijg je roempunten. Met de oranje dobbelstenen mag je ten slotte een edele in het paleis afkruisen en de daarbij behorende actie uitvoeren (bijvoorbeeld één of twee stappen terug varen op de rivier).

Op veel randen van de verschillende gebieden van het bord staan bonusjes afgebeeld die je krijgt als je een bepaald aantal gebieden hebt afgekruist. Als je bijvoorbeeld zes goederen twee van alle drie de soorten) hebt verzameld, dan krijg je een stapje varen cadeau.

Het spel is afgelopen op het moment dat een speler zijn of haar score op het roem- en geldspoor kruist. De ronde wordt dan nog uitgespeeld en de speler wiens sporen het verst gekruist zijn, is de winnaar.

…en de waardering

Ik kan me mijn eerste potje van het bordspel nog herinneren. Er zijn zo veel acties op het bord die op ingenieuze wijze in elkaar grijpen, dat het even duurde voor ik door had hoe ik aan punten moest komen. Ik denk dat spelers die The Dice Charmers voor het eerst doen (en die het bordspel niet kennen) een beetje hetzelfde gevoel zullen hebben. Je kan zo veel kiezen en alle keuzes leveren wat leuks op, maar de eerste keer is het lastig om te bepalen waar je mee moet beginnen. Maar na een paar rondes begint het langzaam aan op zijn plek te vallen en dan wordt het spel ook steeds leuker om te doen. En als het dan ook nog lukt om bonusjes aan elkaar te rijgen, dan is het helemaal genieten geblazen. Als je het bordspel al kent, dan herken je genoeg om iets sneller de draad van dit spel op te pakken, maar ook dan heb je waarschijnlijk wel even een paar rondjes nodig om een beetje gevoel te krijgen bij welke acties op welk moment nuttig zijn. Hoe beter je het spel kent, hoe leuker het wordt en hoe spannender het zal zijn.

Rajas of the Ganges The Dice Charmers is een erg leuk roll & write spel. Het speelt net wat sneller weg dan het bordspel, maar bevat veel van dezelfde interessante keuzes. Er zijn in dit spel vele wegen naar de overwinning en het is een leuke uitdaging om die allemaal uit te proberen.

Eén reactie

  1. dit is een goed spel hoor. Als je eenmaal de regeltjes doorhebt (halve wegen enzo) dan gaat t vlot. Tegen het einde krijg je allemaal bonussen en kan het opeens snel gaan met de punten. Ik heb het bordspel een paar keer gespeeld en die vind ik ook goed maar deze roll en write versie voelt zeker net zo goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *