Realm of Sand

Geplaatst door

1-4 spelers
30-60 minuten
Auteur: Ji-Hua Wei
Uitgever: EmperorS4 (2018)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Realm of Sand is één van de nieuwe spel van de Taiwanese uitgever EmperorS4 die dit jaar op Spiel werden gepresenteerd. Ik had van te voren gelezen dat dit spel leentjebuur heeft gespeeld bij twee van mijn favoriete spellen, namelijk bij Splendor en Patchwork. Mijn interesse was gewekt!

In Realm of Sand heeft iedere speler een eigen spelersbordje voor zich liggen met daarop een raster waar je gekleurde tegels gaat neerleggen. Je mag de tegels alleen op de lichtgekleurde vlakken leggen aan het begin vn het spel. Met de gekleurde tegels probeer je bepaalde vormen na te bouwen die op opdrachtkaarten staan afgebeeld. Als dit lukt dan krijg je de betreffende opdrachtkaart waarmee je punten scoort en bonussen. Je kan een bonus krijgen waarmee je op een donker vakje mag bouwen of schijfjes die je later in het spel keer op keer kan inzetten (het Splendor-element).

Iedere speler heeft verder drie kartonnen fiches voor zich liggen die bestaan uit drie vakjes in combinaties van drie verschillende kleuren. Iedere ronde kies je één van deze fiches en bedenk je waar je deze op je eigen bord wil leggen. Je mag hierbij over eerder geplaatste tegels heen bouwen. Vervolgens pak je uit de algemene voorraad de bijbehorende vierkante tegeltjes en leg je deze neer op de plek die je uitgekozen had. Je vult je voorraad van kartonnen fiches vervolgens aan door één van de twee voorste fiches te pakken die op tafel in een rij liggen en je legt je gebruikte fiche achter aan in de rij (het Patchwork-element).

In plaats van het neerleggen van een fiche, mag je ook tot maximaal 3 bonusschijfjes neerleggen in een beurt. Omdat deze niet aan elkaar vast zitten, is het veel makkelijker om hiermee de gewenste vormen te maken. Met bepaalde opdrachten kan je ook blauwe en gele opdrachtschijfjes krijgen die je nodig hebt voor de meest complexe opdrachten (die kan je niet maken met alleen de kartonnen fiches).

Op deze manier probeer je dus de opdrachten te vervullen. Het is toegestaan om in een beurt meerdere vormen in één keer te scoren. De vormen mogen dan zelfs gedeeltelijk bestaan uit dezelfde tegels en schijfjes. Als dat lukt dan haal je alle tegels en fiches weg die onderdeel zijn van de gemaakte vorm(en).

Behalve punten en bonussen staan op de opdrachtkaarten ook nog zandlopers. Het spel is afgelopen zodra een speler 10 of meer zandlopers heeft verzameld. De ronde wordt dan nog uitgespeeld zodat iedereen een gelijk aantal beurten heeft gehad. Daarna wint de speler die de meeste punten heeft gescoord.

De spelersbordjes zijn overigens dubbelzijdig. Met de achterzijde kan je een gevorderdenvariant van Realm of Sand spelen waarbij iedere speler een eigen speciale bonus krijgt als je een opdracht op een bepaald vakje weet te vervullen.

…en de waardering

Realm of Sand is een leuk abstract puzzelspelletje. Ik ben niet gezegend met een goed ruimtelijk inzicht en vind het nog best lastig om te zien de opdrachten na te bouwen. Het is dan ook zaak om aan het begin van het spel een paar eenvoudige opdrachten uit te voeren om zo wat bonusschijfjes te scoren waarmee je later in het spel makkelijker opdrachten kan uitvoeren omdat ze flexibeler in te zetten zijn. Heel af en toe lukt het me zelfs om twee opdrachten in één keer af te maken en dat is echt heel bevredigend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *