Regenwormen uitbreiding

Geplaatst door

2-7 spelers, vanaf 8 jaar
15-30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games (2015)
Uitbreiding

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 2.8]

Het spel…

Regenwormen is inmiddels al weer meer dan 10 jaar oud, maar onverminderd succesvol. En dat zegt veel over dit spel want in de huidige spellenmarkt is het al knap als spellen een jaar in de schappen blijven staan zonder verdrongen te worden door de nieuwkomers. Dit jaar is een uitbreiding uitgebracht om het speelplezier van Regenwormen naar nog grotere hoogte te stuwen.

De uitbreiding voegt wat elementen aan het spel toe, maar verandert het spel niet wezenlijk. Of te wel: er liggen nog steeds tegels met oplopende getallen op de tafel en de spelers zijn omstebeurt aan zet om deze te veroveren door het getal te gooien. Dit doe je door de dobbelstenen te gooien en daar alle dobbelstenen met eenzelfde getal van apart te leggen. Vervolgens gooi je (als je dat wilt) nog een keer met de dobbelstenen en moet je alle dobbelstenen met een ander getal wegleggen. Dit doe je net zo lang tot het risico je te groot wordt (push your luck!). Je moet er alleen voor zorgen dat je bij het wegleggen in ieder geval één keer er voor gekozen hebt om dobbelstenen met een worm (waarde 5) weg te leggen. Je mag vervolgens de tegel met het gegooide getal pakken (of als die er niet meer is de eerstvolgende tegel met een lagere waarde). Als je te lang door gaat (je blijft dobbelen en je gooit alleen getallen die je al hebt weggelegd) dan ben je af en krijgt je niets, maar moet je juist een tegel inleveren. Ook kan je een tegel van een ander afpakken als je exact het juiste getal hebt gegooid. Wie de meeste punten heeft wint.

De uitbreiding voegt 3 elementen toe. De uitbreiding voegt allereerst twee tegels toe (met waarde 11 en 13). Deze tegels mag je alleen pakken als je exact die getallen hebt gegooid. Het voordeel van deze tegels is dat ze niet door andere spelers afgepakt kunnen worden (al kan je ze wel kwijtraken door een mislukte worp). De tweede toevoeging zijn ronde punten-fiches die je krijgt als je in je beurt minimaal 2 dobbelstenen met een 1 weglegt. Normaal doe je dit niet zo snel, maar door het extra punten-fiche dat je dan krijgt wordt het toch aantrekkelijk.

De derde, en meest rigoureuze toevoeging is dat er vijf houten figuurtjes bijkomen. Deze figuurtjes worden aan het begin van het spel op bepaalde tegels gezet en als je de tegel wint dan krijg je het figuurtje er bij. Elk figuurtje geeft een leuk voordeeltje. Zo kan je een gele dobbelsteen krijgen met 3 zijden met een worm en 3 zijden met een 1. Deze dobbelsteen mag je vervolgens in je eigen beurt meegooien. Een ander figuurtje is de kloek die de tegels die je al gewonnen hebt bewaakt. Als je een tegel zou moeten inleveren, dan lever je in plaats daarvan de kloek in. De wezel geeft je het recht om één keer per beurt een worp over te doen. De raaf geeft je éénmalig een rond puntenfiche en vliegt vervolgens naar een lege tegel. Het laatste figuurtje is de ingeblikte worm. Ik vind deze naam een beetje raar, maar het figuurtje is wel heel fijn om te hebben. Hij geldt namelijk als een gegooide worm zolang je geen wormen hebt gegooid en beschermd je dus voor mislukte worpen als gevolg van het niet gooien van wormen. De figuurtjes kan je overigens ook weer kwijtraken, namelijk als je een mislukte worp hebt. Bovendien mag je maar één figuurtje hebben dus als je een tweede krijgt moet je kiezen welk van de twee je het liefste wil hebben.

…en de waardering

Ik heb mixed feelings over deze uitbreiding. Met twee spelers vind ik vooral de toevoeging van de puntenfiches die je krijgt als je tenminste twee 1-en weg legt leuk, maar de rest van de uitbreiding vind ik dan alles bij elkaar ene beetje veel van het goede. Maar als je met meer dan twee spelers bent dan komen alle extra figuurtjes en tegels op zich wel tot hun recht. Regenwormen kan alleen ook heel goed zonder deze toevoeging omdat het spel misschien juist wel zo leuk is doordat het simpel gehouden is. De uitbreiding maakt het spel dus niet leuker, maar eerder anders. Het is iets pompeuzer allemaal. Ik vind het best leuk voor een keer, maar zonder de uitbreiding heb ik eigenlijk net zo veel speelplezier.

11 reacties

  1. Tegel 11 en 13 kan je niet verliezen. Heb je tegel 11 of 13 bovenop je stapel wormen liggen, kan je dan onderliggende stenen nog verliezen aan medespelers? Dit staat nergens in de handleiding.

    1. Nee, dat kan dan niet meer aangezien je alleen de bovenste steen kan verliezen. De stenen daaronder worden dus beschermd door de 11 en de 13.

  2. Where do buy these extra tiles, worms and golden coloured die? They don't seem to be listed at websites where you buy the Regenwermen game.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *