30-45 minuten
Auteur: Alex Randolph
Uitgever:
Z-Man Games
(1999)
Het spel …
Naast het bekende Robo Rally, het robotspel van Amerikaanse komaf, is er nog een ander spel waar robots door een hal moeten crossen: Rasende Roboter. Dit Duitse spel berust echter, in tegenstelling tot zijn Amerikaanse broer, totaal niet op geluk, maar 100 % op inzicht.
Dit spel heeft 96 verschillende speelborden, mits je de 4 stukken steeds anders combineert. Op het speelveld staan allemaal vakjes, muurtjes en hier en daar een vak met een teken daar in. Die tekens hebben altijd de kleur van één van de vier robots: groen, geel, rood of blauw. Per ronde wordt er een rond schijfje in het midden van het bord gelegd. Op dit schijfje staat een teken dat ook op het bord staat. Het is nu de bedoeling om de robot in de kleur van dat teken in zo min mogelijk zetten op die plaats te krijgen, waar dat teken staat. Een robot beweegt zich in een rechte lijn, en staat pas stil als een muur of robot hem tegen houdt. Iedere zet van een robot telt. Ook als je andere robots inzet om als muur te dienen voor de robot die op het juiste veld terecht moet komen, telt dat mee. Het is dus eigenlijk een soort puzzel spel.
Zodra een speler een mogelijkheid ziet om de robot op de juiste plaats te krijgen roept deze speler het aantal zetten dat hij of zij daar voor nodig heeft. Op dat moment wordt de zandloper omgedraaid en hebben de andere spelers een minuut de tijd om ook een route te vinden. De speler die al geroepen heeft mag zijn bod ook aanscherpen. Aan het eind van de minuut mag de speler met het laagste bod als eerste proberen het te halen. Lukt het niet, dan de speler met het op één na laagste bod en ga zo maar door. Als het een speler lukt, krijgt deze het ronde schijfje. Afhankelijk van hoe lang je wilt spelen is het spel ten einde als een speler als eerste 5 schijfjes heeft, of tot alle schijfjes op zijn.
… en de waardering
Als je niet van puzzelen houdt, of geen ruimtelijk inzicht hebt is dit geen geschikt spel. Vindt je het leuk om dingen onder tijdsdruk uit te vinden, en ben je goed in vooruit denken, dan vindt je het vast, net als ik, een leuk spel. Misschien meer een puzzel dan een spel, maar wel een hele leuke. Het voordeel is zelfs dat, als je wilt, je zelfs geen tegenspelers nodig hebt, en het een uitdaging vind om de puzzels op te lossen. Maar zoals met alle spelletjes is ook deze met medespelers leuker, en brengt dat de gezonde spanning met zich mee om net een fractie van een seconde eerder dan je buurman de juiste oplossing te zien, en te roepen.
Wat ik in een spel het liefste zie, zijn tactiek, strategie, en compleze keuzemogelijkheden om te bepalen wat het beste is. Dat alles is totaal afwezig in triviaspellen en combinatie/puzzelspellen als Rasende Roboter. Hoewel niet zo chaotisch als Bongo of Set, is ook Rasende Roboter toch meer een wedstrijdje wie als eerste de puzzel oplost dan een gezellig interactief spel. Af en toe best aardig, maar mij verveelt het altijd snel. Mocht je dit soort ‘spellen’ wel kunnen waarderen, dan is Rasende Roboter geen slechte keuze. Maar het is gewoon niet mijn ding.