Machiavelli

Geplaatst door

2-7 spelers
90 minuten
Auteur: Bruno Faidutti
Uitgever: 999 Games (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 13 Gemiddelde: 4.2]

Het spel …

De basis van Machiavelli is er een die je in veel spellen (zoals bijvoorbeeld Groo en het Kolonisten kaartspel) tegenkomt: maak zoveel mogelijk gebouwen, en de speler die aan het eind hierdoor de meeste punten heeft behaald, wint het spel. Sommige spellen houden daar op, bij Machiavelli begint dan de ellende, of beter: de lol. Voor het maken van de gebouwen kruip je namelijk in de huid van een van de acht karakters: moordenaar, dief, magiër, koning, prediker, koopman, bouwmeester of condottiere.

Machiavelli
prachtig materiaal voor een prachtig spel

Elk karakter heeft een speciale eigenschap, die de speler tijdens diens beurt uit mag voeren. Daarnaast mag je per beurt één gebouwkaart neerleggen, wat geld kost. Dat geld krijg je aan het begin van je beurt, maar je mag er ook voor kiezen dan een gebouwkaart te pakken. Zowel geld als gebouwkaarten heb je eigenlijk altijd te weinig, en daar komen de speciale karaktereigenschappen om de hoek kijken. Sommige karakters leveren meer geld (in het geval van de dief dat van een ander karakter, hehe), anderen geven je extra kaarten (nu is het de magiër die een tegenstander lastig valt).

Iedere beurt speel je met een ander karakter, en nooit weet je met zekerheid welke karakters de anderen hebben gekozen. Vooral in het geval van de moordenaar kost dit wat zweetdruppels, want dit karakter kan een ander elimineren, die vervolgens de beurt over moet slaan. Dit kiezen van karakters is het leukste onderdeel van het spel, waarbij je heel goed in moet schatten welke karakters je tegenstanders kiezen, en vooral welke zij denken die jij gaat kiezen. Wees niet te voorspelbaar, want dan krijg je de moordenaar of dief op je dak. Je zult altijd voor grote verrassingen komen te staan. En teleurstellingen, als je weer slachtoffer van de dief of moordenaar bent…

Deze recensie is gebaseerd op de originele uitgave van Machiavelli. Lees hier de verschillen tussen het origineel uit 2000 en de herziene uitgave uit 2022.

… en de waardering

Ik heb Machiavelli inmiddels vele malen gespeeld, en kan maar een conclusie trekken: dit is een briljant spel! Na ieder potje wil ik nog wel een keer (en velen met mij), ook al duren die potjes gauw een uur. Dit is een erg mooi vormgegeven kaartspel dat de sfeer en diepgang van een goed bordspel heeft, en dat ik nog erg vaak ga spelen. Ik verheug me al op de volgende keer!

Machiavelli heeft voor een kaartspel zeer veel in zich. Spanning of je deze beurt het karakter krijgt dat je nodig hebt, en daarna de zo mogelijk nog grotere spanning of de moordenaar of dief jouw karakter tot slachtoffer neemt. Maar het is vooral het psycholgische spelletje dat Machiavelli tot een verfrissend spel van topklasse maakt.

Wat kan een relatief simpel kaartspel ontzettend veel speelplezier opleveren! Machiavelli is een heerlijk denk-jij-wat-ik-denk-dat-jij-denkt-dat-ik-denk-spel. Om te winnen heb je aan alleen strategie niet genoeg, je moet ook goed opletten dat je het je medespelers niet te makkelijk maakt om je te vermoorden (als je voorstaat) of beroven (als je veel geld of kaarten op voorraad hebt). Ook kinderen vinden dit spel ontzettend leuk om te doen. Let echter wel op dat je de kaarten die je van ze krijgt eerst schudt voor je er één kiest, ze zijn namelijk gewiekst genoeg om de volgorde waarin de kaarten staan te onthouden, waardoor je een makkelijke prooi voor de dief en moordenaar wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *