San Francisco

Geplaatst door

3-5 spelers
60-90 minuten
Auteur: Andreas Wetter, Thorsten Löpmann
Uitgever: Amigo (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

In 1906 werd San Francisco getroffen door een zware aardbeving. In dit spel zijn de spelers investeerders, die bij de heropbouw van de stad betrokken zijn. Wie de meest waardevolle projecten weet te realiseren mag zich winnaar van het spel noemen.

Het bord stelt San Francisco voor, dat bestaat uit verschillende wijken, met waardes 4,5,6 en 10, plus een aantal parken, die geen punten waard zijn. Tussen de wijken en aan de rand van de stad kunnen de spelers houten staafjes neerleggen, om aan te geven dat ze daar geïnvesteerd hebben. Zodra een speler de meerderheid aan staafjes rondom een wijk heeft liggen, wordt deze wijk omgedraaid en scoort de speler punten gelijk aan de waarde van die wijk. Het is dus zaak om veel van je eigen staafjes op het bord te krijgen. Dat is lang niet zo eenvoudig, want je tegenstanders zullen hetzelfde proberen.

Is een speler aan de beurt, dan draait hij een aanbestedingskaart om, waarop aangegeven staat bij welk soort wijk geïnvesteerd mag worden, waarmee geboden moet worden, en hoeveel spelers maximaal mogen investeren. Er kan op twee verschillende manieren geboden worden: met cheques of met invloedskaarten. In het geval van cheques bieden de spelers tegen elkaar op, en mag de alleen de hoogste bieder investeren. Zijn er invloedskaarten nodig, dan kunnen één tot vijf spelers investeren. Alle spelers kiezen in het geheim een van hun invloedskaarten met waarde 0 t/m 9, en laten die tegelijk zien. Spelers die gelijke invloedskaarten hebben gekozen, vallen uit; van de overgebleven spelers mogen degenen met de hoogste invloedskaarten investeren. In tegenstelling tot de cheques krijgt iedereen zijn invloedskaart terug, maar spelers die mogen investeren moeten op de invloedstabel net zoveel stapjes achteruit als de waarde van de invloedskaart die ze hebben geboden. Iedereen begint op deze tabel met een invloed van 30.

Zijn er tijdens een beurt één of meer wijken omgedraaid, dan wordt er een actiekaart getrokken en op een jaarvak op het bord gelegd. Deze jaarvakken lopen van 1907 t/m 1918. De actiekaarten kunnen bonuspunten opleveren, extra investeringsmogelijkheden bieden of spelers de gelegenheid geven invloedspunten of cheques terug te krijgen. Zodra de twaalfde actiekaart wordt getrokken en ook het jaarvak 1918 is bedekt, eindigt het spel, en is de speler met de meeste punten winnaar.

… en de waardering

San Francisco is een spel met bekende elementen: het draait allemaal om het bieden, om daar punten mee te scoren. Het aardige is dat het bieden op twee verschillende manieren kan gebeuren, die een verschillende aanpak vereisen. Vooral met de invloedskaarten moet je kunnen bluffen en inschatten wat de rest zal doen. Een hoge kaart biedt geen garantie op succes, want een andere speler kan dezelfde kaart gekozen hebben. Vooral met 5 spelers komt het vaak voor dat meerdere spelers dezelfde invloedskaart kiezen, wat knap frustrerend kan zijn als dit je regelmatig overkomt. Al met al biedt San Francisco weinig nieuws onder de zon, maar is toch zeker een aardig en niet al te ingewikkeld spel.

Het grootste punt van kritiek betreft het materiaal: op de verschillende kaarten en fiches is vaak erg moeilijk te zien om welke wijk het nu eigenlijk gaat, wat voor verwarring kan zorgen. Amigo heeft toegezegd dit in een volgende editie te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *