Save dr. Lucky

Geplaatst door

3-7 spelers
15-30 minuten
Auteur: James Ernest
Uitgever: Cheapass Games (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Spellen verwacht je niet snel in een enveloppe aan te treffen, Save Doctor Lucky zit echter in een wit exemplaar. Cheapass Games heeft er echt alles aan gedaan om de productiekosten, en daarmee de aanschafprijs, zo laag mogelijk te houden. Het levert niet de mooiste spellen op, maar dat is nou juist de filosofie van deze uitgever. Veel spellen hebben pionnen, dobbelstenen en andere benodigdheden, die uitwisselbaar zijn. Volgens Cheapass Games zit 75 procent van de prijs in materiaal dat je al bij een ander spel gekocht hebt. Het is dus overbodig om dit soort zaken telkens opnieuw te moeten kopen, als je aan een paar unieke essentiële onderdelen genoeg hebt. Je kunt het er mee eens zijn of niet, het levert in ieder geval goedkope spellen op.

Save Doctor Lucky is de ‘prequel’ van Kill Doctor Lucky. In dat laatste spel gaat het erom de oude baas te vermoorden in zijn landhuis, zonder dat iemand hem kan redden. Maar voordat het zover is zal je in dit nieuwe spel moeten proberen Dr. Lucky te redden van een verdrinkingsdood op de Titanic (om hem later op een wredere manier aan zijn eind te laten komen……). Waarschijnlijk gaat iedereen er toch aan, het verhaal van de Titanic is bekend, dus is het zaak om gezien te worden, om zo eeuwige heldenroem te vergaren.

Het spelmateriaal bestaat uit vier borddelen, die ieder een dek van het schip voorstellen, en 90 speelkaartjes. Op de vier dekken bevinden zich allerlei verschillende kamers, waartussen alle gasten zich kunnen verplaatsen. Voor Dr. Lucky, en voor alle spelers, is een pion nodig, die je uit een ander spel moet halen. Met behulp van bewegingskaartjes kun je je eigen pion, of die van Dr. Lucky, een aantal stappen verzetten, of rechtstreeks naar de kamer gaan die op het kaartje vermeld staat. Op het moment dat je bij Dr. Lucky in de kamer staat kun je een poging wagen om hem te redden. Voorwaarde is echter wel dat iemand je kan zien. Dat kan zijn doordat er iemand anders in dezelfde kamer staat, of iemand rechtstreeks zicht heeft op jullie kamer via deuropeningen.

Een reddingspoging heeft meer kans van slagen als je een reddingskaartje in kan zetten. Een redding zonder extra kaartje is goed voor één poging, met een kaartje kan je het tot maximaal zes keer proberen. Maar daarmee ben je er nog niet. Je tegenstanders willen zelf graag de held uit hangen en zullen er alles aan doen om jouw poging te verijdelen. Dit kan met behulp van mislukkingskaartjes. Als je tegenstanders niet genoeg mislukkingskaartjes inzetten, is Dr. Lucky gered en heb je het spel gewonnen.

… en de waardering

Save Doctor Lucky is een spel met een flinke dosis humor. Humor is een goede zaak, maar een spel moet meer hebben om leuk te blijven. Het spelconcept van Save Doctor Lucky is leuk bedacht. Jammer is dat door de kaarten het spel zichzelf een beetje speelt. Met de kaarten in je hand is er vaak maar één optie mogelijk, en hoef je amper rekening te houden met je medespelers. Pas als het op reddingspogingen aankomt is het van belang wat je tegenstanders voor kaarten in de hand hebben. Verder is er weinig mogelijkheid tot interactie. Je kunt bijvoorbeeld pionnen van je tegenstanders niet tegenhouden of verplaatsen.
Het oog blijkt tenslotte ook nog wat te willen. Het bord en de kaartjes zien er zo saai uit, dat het spel niet uitnodigt om te spelen (ware het niet dat we van die leuke poppetjes hadden, maar ja dat is niet iedereen gegund). Om het kort samen te vatten: Save Doctor Lucky is een spel dat leuk bedacht is, maar beter uitgewerkt had kunnen worden.

Het is een grappig spelletje voor af en toe, maar biedt te weinig om echt te boeien. Het raadsel in tien delen op sommige mislukkingskaartjes vormt eigenlijk de grootste uitdaging van het spel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *