Spel aan de Maas: 9 april 2002

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Helen, Niek, Peter Hein, René, Willemien

Gespeelde spellen:

Vom Kap bis Kairo
Land Unter
Medina
Modern Art
Kathai

Vom Kap bis Kairo

Spelers: Bas, Dagmar en Peter Hein

Omdat het erop leek dat er nog meer spelers zouden komen, begonnen de aanwezigen met twee korte spelletjes: Land Unter en Vom Kap bis Kairo. Peter Hein legde de regels van het laatste in het kort uit aan Bas en Dagmar. Op de eerste paar trajecten ging het nog gelijk op, maar na twee landschappen namen Dagmar en Peter Hein een grote voorsprong op Bas. Hij greep in de veilingen telkens mis, waardoor hij met veel landschappen zonder afgebeelde sporen kwam te zitten. Hij stond nog steeds op twee toen Dagmar en Peter Hein al zes gebieden hadden doorkruist. Bas stelde vast dat hij nooit goed is in biedspelletjes, maar dat bleek onterecht. In de twee voorlaatste veilingen wist hij twee terreinkaarten met in totaal vier sporen te bemachtigen, waardoor hij een snelle inhaalspurt maakte. Hij wist ook de laatste veiling te winnen, en had genoeg geld over om de laatste ontbrekende sporen bij te passen, Dagmar en Peter Hein in verbijstering achterlatend. De beoordeling van het spel was een stuk minder dan de vorige keer. Allen vonden het een erg vaag spel.

Uitslag: Bas 8, Dagmar en Peter Hein 6
Waardering: Peter Hein en Bas 2½, Dagmar 2

Land Unter

Spelers: Niek, René en Willemien

De andere aanwezige spelers kozen voor Land Unter als voorafje. Geen van allen had het eerder gespeeld, maar de regels zijn simpel genoeg om snel te beginnen. Ze vonden het wel grappig doordat onduidelijk is wat geboden gaat worden. De vergelijking met 6nimmt drong zich dan ook op. Ondanks het doorgeven van de kaarten vonden de spelers de geluksfactor nog erg groot. Dit laatste vond zijn weerslag in de matige beoordeling.

Uitslag: Niek 5, René 4, Willemien 2
Waardering: Niek 3, Willemien 2½, René 2

Medina

Spelers: Bas, Dagmar, Helen en Peter Hein

Het bleek een goed idee om te beginnen met een kort spelletje; Helen was inmiddels thuisgekomen, en speelde graag mee met Medina, dat Dagmar altijd nog eens wilde proberen. De regels werden nog even doorgenomen, waarbij er nog enkele onduidelijkheden m.b.t. de burgers en de torenfiches naar boven kwamen. Hierover werd wel overeenstemming bereikt voor er begonnen werd. Met vier spelers worden de paleizen een stuk kleiner, en bijna iedereen stelde zich tevreden met een grootte van drie. Peter Hein probeerde grotere paleizen te bemachtigen door het claimen uit te stellen, maar dat mocht niet baten. Helen pakte het slimmer aan, want toen de rest allemaal al een grijs paleis had, bleek zij nog vier grijze stukken over te hebben, waarmee ze een groot paleis langs de stadsmuur kon bouwen. Dankzij een ?lady?s agreement? tussen haarzelf en Dagmar (die rechts van haar zat) speelden zij elkaar nog wat meer punten toe. Diplomatieke middelen in Medina waren onontgonnen terrein voor Bas en Peter Hein, maar voor hen bestond helaas geen manier meer zich hiervan te bedienen. Legaal of niet, wederom was het Helen die Medina won. Toch gaf ze laagste waardering van alle spelers.

Uitslag: Helen 36, Dagmar en Peter Hein 33, Bas 29
Waardering: Bas en Peter Hein 4, Dagmar 3½, Helen 3

Modern Art

Spelers: Niek, René en Willemien

Peter Hein had voor aanvang lukraak wat spellen uit de kast geplukt; uit deze selectie kozen deze spelers Modern Art uit om te spelen, waarin schilderijen op allerlei mogelijke manieren worden geveild. Doel is door middel van die veilingen het meeste geld te verdienen. Niemand had het eerder gespeeld, en de uitvoering kreeg de nodige kritiek te verduren. Het doornemen van de regels nam even wat tijd in beslag doordat het in de vorm van een voorbeeld is opgesteld. In de eerste ronde was het voor iedereen nog zoeken naar de juiste aanpak, maar in de daaropvolgende drie rondes ging het een stuk beter. Niek maakte in de laatste ronde een foutje, waardoor Willemien een eindsprint kon maken. Iedereen vond het spel een stuk leuker dan het er uitziet.

Uitslag: Willemien 506.000, René 308.000, Niek 294.000
Waardering: Niek en René 4, Willemien 3½

Kathai

Spelers: Bas, Dagmar, Helen en Peter Hein

Dit kaartspelletje van Adlung was nieuw in de verzameling van Peter Hein en Helen, dus wilden zij het wel eens uitproberen. In Kathai moeten de spelers kaarten met elkaar ruilen, waarop verschillende Oosterse handelswaren staan afgebeeld. Zijn er genoeg waren van één soort verzameld, dan kunnen ze voor winstpunten op de markt verkocht worden, waarna de prijs van deze soort keldert, en die van de rest stijgt. Omdat je maar één actie per beurt mag doen, is het plannen soms lastig. Voor je het weet, is de handelswaar die je had willen aanbieden alweer onverkoopbaar. Van het onderling ruilen werd weinig gebruik gemaakt. Het potje kenmerkte zich door het simpel trekken van kaarten en het aanbieden van handelswaren als er genoeg van dezelfde verzameld waren. Dit verklaart wellicht de lage waarderingen.

Uitslag: Dagmar 21, Peter Hein 17, Helen 16, Bas 15
Waardering: Dagmar, Helen en Peter Hein 2, Bas 1½