Spel aan de Maas: 16 april 2002

Geplaatst door

Spelers: Andries, Anne-Marie, Bas, Jasper, Peter Hein, René, Sten, Wendy

Gespeelde spellen:

Elfenkoning
Puerto Rico
Mollenmania
Guillotine

Elfenkoning

Spelers: Anne-Marie, Bas en Wendy

Anne-Marie stelde Elfenkoning voor om te spelen, dat Bas en Wendy allebei niet kenden. Zodoende legde ze het eerst even uit voor er begonnen werd. Net als in Elfenland leggen de spelers routes af in het land der elfen, en proberen hierbij zoveel mogelijk goud te verdienen. De mogelijkheden om elkaar te pesten zijn legio, wat het tot een redelijk lang spel kan maken met te veel spelers; met drie valt dat echter wel mee. Wendy slaagde er als enige in om iedere ronde alle landen te bezoeken, en stond zo het hele spel voor op de rest. Bas won de strijd om de tweede plaats van Anne-Marie.

Uitslag: Wendy 77, Bas 69, Anne-Marie 62
Waardering: allen 3

Puerto Rico

Spelers: Andries, Jasper, Peter Hein en René

Peter Hein had Puerto Rico weer meegenomen, in de hoop anderen te kunnen verleiden ondanks het minder geslaagde potje van een vorige keer. Jasper besloot het een tweede kans te geven, en Andries en René waren sowieso wel benieuwd. De uitleg nam enige tijd in beslag, waarna het Andries enigszins duizelde van alle regels. Tijdens het spel viel dat reuze mee; iedereen had snel door wat de functie van ieder personage was. Er werd dan ook snel doorgespeeld, en exclusief uitleg was dit klusje in krap anderhalf uur geklaard. Andries stortte zich direct op het aanleggen van veel plantages (mede dankzij een Hazienda) en productiegebouwen. In het begin koos hij dan ook vaak de opzichter of de kapitein, en nam al snel een grote voorsprong in punten. Als enige had hij geen steengroeven, dus had hij veel geld nodig om de gebouwen te bekostigen. Dit deed hij heel slim door ook veel te verkopen, en de Manufaktur te bouwen, die hem van de nodige dubloenen voorzag. Bij Peter Hein kwam de productie wat later op gang, en hij had zijn steengroeven hard nodig om het gebrek aan geld te compenseren. René kon al snel koffie produceren, en profiteerde daar vooral op de markt van. Met de vette winsten die hij hier opstreek kon hij het ene na het andere dure gebouw kopen. De productie van Jasper ging redelijk traag, maar hij probeerde dit te ondervangen door ook voor koffie te gaan. Hij werd echter het slachtoffer van de acties van Peter Hein, die een paar keer de kapitein koos op het moment dat koffie niet verscheept kon worden, en Jasper zijn productie net zo hard weer zag verdwijnen.
De eindstrijd ging uiteindelijk tussen Andries, die een enorme hoeveelheid puntenfiches had, en René, die wel erg veel punten scoorde met o.a. twee grote gebouwen. De bonuspunten die de laatste twee opleverden waren genoeg voor de winst. Peter Hein en Jasper bleven ver achter. Jasper zag nu wel meer de mogelijkheden van het spel, maar de amusementswaarde was voor hem juist gedaald. Voor Peter Hein was het tegenovergestelde het geval; hij gaat het spel steeds meer waarderen. René en Andries vonden het een leuk spel, al vond Andries het wat te ontoegankelijk.

Uitslag: René 55, Andries 51, Peter Hein 40, Jasper 25
Waardering: Peter Hein 5, René 4, Andries 3, Jasper 2

Mollenmania

Spelers: Anne-Marie, Bas, Sten en Wendy

Na Elfenkoning kwam Mollenmania op tafel, dat Wendy meegenomen had. Sten, die later was gekomen en eerst toe moest kijken bij Elfenkoning en Puerto Rico, kon nu ook meespelen. Mollenmania is een afvalrace met mollen. De eerste ronde gingen Bas en Anne-Marie met vier mollen door, Sten met drie en Wendy met twee. Deze twee mollen bleken echter sterk en nestelden zich al snel op het tweede niveau in een gat (als je alle mollen in een gat hebt hoeven ze er niet uit). Sten haalde het derde niveau niet en uiteindelijk namen de twee mollen van Wendy het op tegen één van Bas en één van Anne-Marie. Anne-Marie vond het een leuk spelprincipe, Sten vond het prettig om te tellen. Eigenlijk was iedereen wel te spreken over dit familiespel.

Uitslag: Wendy, Anne-Marie en Bas, Sten
Waardering: Bas en Wendy 3½, Anne-Marie 3, Sten 2

Guillotine

Spelers: Anne-Marie, Bas, Sten en Wendy

De rest was nog bezig met Puerto Rico, dus werd hier omgekeken naar een afsluiter. Wendy wilde nog wel een potje Mollenmania, maar de rest was in voor iets anders. Vanwege de lengte en simpelheid viel de keuze op Guillotine. De regels werden nog even snel doorgenomen, en de koppen konden rollen. Het spel was snel gespeeld, en uiteindelijk bleek Bas een krappe overwinning te hebben gehaald. Desondanks was hij niet erg gecharmeerd van het spel, voornamelijk door de hoge geluksfactor. Wendy en Sten vonden dit niet zo?n probleem, omdat het gewoon een grappig spelletje is.

Uitslag: Bas 19, Anne-Marie en Sten 18, Wendy 16
Waardering: Sten en Wendy 3, Anne-Marie 2½, Bas 2