Spel aan de Maas: 24 augustus 2004

Geplaatst door

Spelers: Anda, Anneke, Bas, Dagmar, Jacqueline, Niek en Pascal

Gespeelde spellen:

Händler von Genua
Rail Road Dice
Isis & Osiris

De spellenavond was deze regenachtige avond bij Pascal en Shuk-ha. Voor er met het spelen van spellen werd begonnen, werd de pasgeboren Tim uitgebreid bewonderd. Na het geven van een tweetal kleine cadeautjes, kon met spelen worden begonnen.

Händler von Genua

Spelers: Anda, Anneke en Bas

Anda en Anneke kenden dit spel nog niet en dus moest Bas het eerst uitleggen. Dit duurde wel een tijdje, maar uiteindelijk konden we toch aan de slag. Omdat Anneke de jongste speler was, mocht zij beginnen. Bas kwam al snel op de kathedraal en nam die onder andere ook in bezit met zijn fiche. Anda voltooide gedurende het spel flink wat kleine en ook een paar grote opdrachten. Anneke kocht twee privileges, die haar geen windeieren legden en voltooide voornamelijk grote opdrachten. Bas had maar liefst vier gebouwen in bezit, waardoor hij ook die acties kon doen. Ook Anda en Anneke hadden ieder twee gebouwen in bezit. Anda had vooral veel profijt van de ?jokerblokjes? (het kaartje met het blokje met het vraagteken erop, bij de haven verkrijgbaar), waardoor zij haar grote opdrachten voltooide. In de op één na laatste ronde gooide Anda op het marktplein, waardoor het meteen de laatste ronde werd en aangezien zij steeds als laatste aan de beurt was, was dit dus meteen de laatste beurt. Gelukkig konden we allemaal nog wat dingen volbrengen, maar het was toch wat onverwachts gekomen. Het was nog erg spannend, maar uiteindelijk lagen de scores vlakbij elkaar.

Uitslag: Anneke 820, Bas 800, Anda 750
Waardering: Bas en Anneke 4, Anda 3

Rail Road Dice

Spelers: Dagmar, Jacqueline en Niek

Jacqueline wilde graag een niet te moeilijk spel doen en Dagmar wist haar er van te overtuigen dat Rail Road Dice wel in die categorie viel. Niek en Pascal wilden ook wel meedoen. Dagmar legde de regels uit. De regels lijken in eerste instantie nog best uitgebreid, maar als je eenmaal met spelen begint blijkt dit wel mee te vallen. 
Rail Road Dice is een combinatie van een spoorbouwspel en een aandelenspel, maar dan met heel veel dobbelstenen. Iedere ronde krijgen de spelers nieuwe dobbelstenen en deze kunnen achter een scherm als geld gebruikt worden of ze kunnen gegooid worden waarna ze afhankelijk van de zijde waarop ze vallen ingezet kunnen worden als spoorrails of omgeruild kunnen worden voor een aandeel in één van de vijf maatschappijen. Als je directeur bent van een van de maatschappijen kan je stationnetjes bouwen aan het spoor. Iedere maatschappij is beperkt tot bepaalde landschapssoorten voor de stations. 
In het begin van het spel krijg je een aantal jokerdobbelstenen. Hiermee kocht iedereen aandelen. Niek wilde nog een dobbelsteen voor later bewaren en kocht daarom maar drie aandelen van de rode spoorlijn. Dat had hij nou niet moeten doen, want Dagmar gaf al haar dobbelstenen uit en nam dus meteen zijn spoorlijn over. Niek kocht daarom later maar de groene spoorlijn. Pascal was begonnen met het opbouwen van een keten van blauwe stationnetjes. Hij kocht echter amper aandelen van die maatschappij. Dagmar had geen medelijden en nam dus door het kopen van een stapel aandelen de maatschappij van hem over. Dit leverde haar flink wat punten op en kostte Pascal zo ongeveer de kop. Dagmar had nu twee spoorwegmaatschappijen in haar macht en dit trekt natuurlijk de concurrentie aan. Hierna ontstond een beetje een getouwtrek om de macht in deze spoorwegmaatschappijen. Alleen Jacqueline hield zich hierin een beetje afzijdig en bouwde rustig aan haar maatschappij door. 
Toen het spel afgelopen was had Dagmar naar verwachting gewonnen. Pascal eindigde als laatste, dit werd hoofdzakelijk veroorzaakt door Dagmars expansiedrift aan het begin van het spel.

Uitslag: Dagmar 34, Niek 29, Jacqueline 20, Pascal 17
Waardering: Niek 3½, Dagmar, Jacqueline en Pascal 3

Isis & Osiris

Spelers: Anda en Anneke

Het had de hele avond geregend, maar omdat het even droog was, besloot Bas, die op de fiets was, maar op te stappen nu het weet zich even goed hield. De anderen waren nog bezig, dus werd er gezocht naar een afsluitertje dat ook met twee spelers gespeeld kan worden. Isis & Osiris werd voorgesteld en na de uitleg kon er begonnen worden. Het bleek een erg eenvoudig, maar wel leuk spelletje en werd ook vrij snel gespeeld. In de eerste ronde bleef Anneke steeds een paar punten boven Anda, maar uiteindelijk kwam ze toch vrij dichtbij. Het werd +13 voor Anneke en +12 voor Anda. Omdat de anderen nog steeds niet klaar waren, besloten we het spel nog een keer te doen en verder te gaan met dezelfde score. Dit keer legden we vaker minpunten bij elkaar, maar waren er ook plekjes met veel pluspunten. Anneke kwam zelfs boven de twintig, maar moest dat fiche al snel weer inleveren. Zij zakte zelfs tot onder Anda, die uiteindelijk ook won.

Uitslag: Anda 17, Anneke 14
Waardering: Anda 3½, Anneke 3