Spel aan de Maas: 28 juni 2005

Geplaatst door

Spelers: Bas, Dagmar, Niek, Wendy en Willemien

Gespeelde spellen:

Foute Vrienden Vette Feesten
Kakerlakenpoker

Foute Vrienden Vette Feesten

Spelers: Bas, Dagmar, Niek, Wendy en Willemien

Afgelopen week is het nieuwe spel van Friedemann Friese uitgebracht in Nederland. Dit is het eerste spel van zijn hand wat in onze eigen taal te koop is. Aangezien Dagmar de spellen van mister Friese altijd erg smakelijk vind, had ze het spel nog voor het in de winkel lag al laten reserveren en onmiddellijk opgehaald.
Foute Vrienden Vette Feesten is een spel waarbij een grappig thema (het vervullen van absurde levensdoelen door het ondergaan van hilarische gebeurtenissen) gecombineerd is met een bekend spelsysteem (je wilt Z krijgen, daar heb je X en Y voor nodig die je op hun beurt pas kan krijgen als je A, B, C en D in de juiste combinatie hebt). Het spel wordt in rondes gespeeld, waarin telkens een aantal gebeurteniskaarten worden geveild. Met deze gebeurtenissen kun je de eigenschappen van je speelfiguur beïnvloeden op verschillende schalen (zoals seks al dan niet anoniem of met het eigen geslacht, roken, drugs, drank, religie, rouw, wijsheid en het vormen van relaties). Voor sommige gebeurtenissen moet je voor je aan ze mag deelnemen voldoen aan bepaalde kwalificaties (voor het oplopen van een SOA, moet je natuurlijk wel in een eerdere fase van het spel seks hebben gehad). Als je deze gebeurtenis uitvoert, heeft dat vervolgens weer effect op je eigenschappen, waardoor je weer aan andere gebeurtenissen kan deelnemen of wellicht een van je levensdoelen kan vervullen. Wie als eerste vijf levensdoelen heeft vervuld, heeft gewonnen.
In de eerste ronde zijn alle spelers pubers en mogen kosteloos kiezen uit een scala aan gebeurtenissen. Dagmar bleef een jaartje zitten wat haar vrienden opleverde en ging daarna naar de dorpsdisco waar ze drankervaring opdeed en haar maagdelijkheid verloor. Gelukkig had zij voorzorgsmaatregelen genomen, wat van Bas en Willemien niet gezegd kon worden. Die hielden aan hun eerste keer (met elkaar) een kind over, zonder overigens een relatie te beginnen. Niek en Wendy wisten niet hoe snel ze moesten trouwen en zetten twee kinderen op deze wereld, tot grote schrik van Niek. Deep down inside voelde Niek zich namelijk meer tot mannen aangetrokken, dus hij verbrak de relatie met Wendy en liet haar met een gebroken hart achter. Dit zou helaas niet de laatste keer zijn, de mannen verlieten Wendy net zo snel als ze in haar leven kwamen. Ze probeerde het daarom ook maar met Dagmar, maar ook die nam in no time de benen aangezien zij er naar streefde een gelukkige vrijgezel te worden. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Wendy van deze gang van zaken zwaar depressief werd en moest worden opgenomen in een psychiatrische inrichting. Toen ze hier uit kwam wilde Niek onmiddellijk weer met haar trouwen omdat hij dacht dan wat ervaring met het drankgebruik op te doen omdat hij zonder deze ervaring geen kans maakte op een carrière als Elvisimitator. Toen hij er achter kwam dat hij dan wel trouwde met Wendy, maar er geen drank op de bruiloft werd geschonken, pakte hij onmiddellijk weer zijn biezen en wederom was Wendy alleen. Niek ging om over de schrik heen te komen een avondje kinky stappen, waar hij eindelijk zijn derde keer seks met iemand van hetzelfde geslacht opdeed, zodat hij er eindelijk voor uit kon komen dat hij homo was. Nadat Bas had geweigerd een serieuze relatie aan te gaan met Willemien, had ze haar geluk beproefd in een huwelijk met de aantrekkelijke Lody. Lody schoot als man echter zo te kort, dat Willemien geen andere optie zag dan het wereldlijke leven vaarwel te zeggen en het klooster in te gaan. Bas had dit echter niet helemaal door en vroeg haar ten huwelijk (had hij nodig om zijn vijfde en laatste levensdoel te verwezenlijken). Hij kwam er dan ook tot zijn schrik achter dat de vrouw van zijn dromen niet meer beschikbaar was. Willemien wist op haar beurt wel haar vijfde levensdoel te verwezenlijken en had daarmee het spel gewonnen. 
Iedereen was redelijk positief over dit spel. De spelregels waren her en der niet helemaal duidelijk geweest, maar toen eenmaal was afgesproken hoe bepaalde regels zouden worden uitgelegd, speelde het spel vlot door. Door het thema was het een vrolijke boel geworden met zeer ongebruikelijke gesprekken. Zo kwam het meerdere keren voor dat spelers zich aan elkaar aanboden als bedgenoot of huwelijkskandidaat (wat moeten de buren hier wel niet van gedacht hebben). De kaartjes zijn voorzien van erg leuke tekeningen, dus ook daar werd regelmatig om gelachen. Maar doordat het spel gebaseerd is op een degelijk (al zij het niet al te origineel) spelmechanisme, was het wel een echt spel (in tegenstelling tot andere humoristisch bedoelde spellen die het eigenlijk alleen van de grappen moet hebben).

Uitslag: Willemien 5, Bas 4, Wendy 3, Niek 3, Dagmar 3
Waardering: Bas 4, Niek, Willemien, Wendy en Dagmar 3½

Kakerlakenpoker

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Niek en Willemien

Er was nog tijd voor een kort spelletje, dus legde Dagmar Kakerlakenpoker op tafel. Bas vreesde dat hij het niet leuk zou vinden, maar omdat de kaartjes er zo mooi uitzagen, wilde hij het nog wel een keer proberen. 
Bij Kakerlakenpoker kan niemand winnen er is alleen één verliezer. Dit is degene die als eerste geen kaart meer kan uitspelen of als eerste vier dieren van dezelfde soort heeft verzameld. Het spel zelf is een eenvoudig blufspel. Iemand schuift een dichte kaart naar iemand anders en claimt welk dier er op deze kaart staat. Degene die de kaart krijgt aangeboden kan vervolgens twee dingen doen. Ten eerste kan hij zeggen of hij de claim geloofd of niet. Als hij het goed zegt, krijgt degene die de kaart aanbood de kaart terug en moet hij deze open voor zich neerleggen. Zegt hij het fout dan moet hij de kaart zelf nemen. Ten tweede kan hij de kaart bekijken en doorgeven naar een andere speler. Hij moet dan wel weer claimen wat er op de kaart staat. Deze speler heeft weer de keuze uit de zelfde twee opties. Alleen de laatste speler kan alleen voor optie één gaan, omdat er niemand meer is waar hij de kaart aan kan doorschuiven die de kaart nog niet gezien heeft. 
Dagmar en Niek waren degenen die er de meeste lol in hadden om te raden of een claim wel of niet klopte. Dit is een riskante strategie, waardoor ze al snel flink wat kaarten voor zich hadden liggen. Uiteindelijk was Dagmar had de pech dat ze van een diersoort een vierde kaart kreeg en dus had ze verloren. Ondanks haar verlies, gaf ze het de hoogste waardering van iedereen. Schijnbaar is Kakerlakenpoker dus echt een spel dat je eerst eens moet spelen om te kijken of je het leuk vindt voor je het koopt.

Uitslag: Dagmar heeft verloren
Waardering: Dagmar 3½, Niek 3, Dirk Jan en Willemien 2½, Bas 2