Spel aan de Maas: 17 juli 2007

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Jacqueline, Niek en Peter Hein

Gespeelde spellen:

Zooloretto
Venedig
Siedler von Catan Würfelspiel

Na een paar rustige avonden bij Peter Hein waren er nu genoeg spelers om de groep in tweeën te splitsen. De dames begonnen met het uitbaten van dierentuinen, de heren gingen liever moeras dreggen. Tijdens de uitleg kwam Dirk Jan nog binnen, die moeitelos aan kon schuiven omdat hij het al eens gespeeld had.

Zooloretto

Spelers: Dagmar, Anneke en Jacqueline

Dagmar had Zooloretto, de verse winnaar van de Spiel des Jahres, meegenomen. De schattige pandabeer op de voorkant van de doos en de link met het populaire kaartspelletje Coloretto waren genoeg om Jacqueline en Anneke over te halen om het spel eens te proberen. In Zooloretto moet je dieren van dezelfde soort verzamelen. De dieren komen in prachtige hokken in de dierentuin te staan. De ruimte in een hok is dus eindig. Tussen de beesten zitten ook vruchtbare mannetjes en vrouwtjes. Als het je lukt om een paartje te vormen dan komt er spontaan een schattige baby ter wereld en is je hok weer wat voller. De dames wisten de dieren onderling slim te verdelen zodat de hokken goed vol waren en er weinig dieren achter de schermen zaten (levert minpunten op). Vooral Jacqueline en Anneke waren er goed in om bij elkaar de dieren die achter de schermen zaten weg te kopen zodat ze vollere hokken en minder achter de schermen hadden zitten. Uiteindelijk had Dagmar alle hokken afgeladen. Maar Jacqueline had slechts één lege plek in een hok, maar wel meer horecagelegenheden in haar tuin. Hierdoor hadden ze exact evenveel punten. Omdat ze ook evenveel geld hadden, werd het een gedeelde eerste plaats. De dames hadden het een leuk, vlot, familiespel gevonden.

Uitslag : Dagmar en Jacqueline 35 punten (en 2 geld), Anneke 31 punten
Waardering: Dagmar, Jacqueline en Anneke 3½

Venedig

Spelers: Bas, Dirk Jan, Niek en Peter Hein

Na het een paar keer op BSW gedaan te hebben wilde Peter Hein Venedig graag weer eens in het echt spelen. Voor Niek was het nieuw, maar de anderen vonden een regelopfrisser ook wel handig. Niek werd er wel voor gewaarschuwd dat hij moest zorgen altijd genoeg kaarten te hebben en bij te blijven in de score, omdat je dan hopelijk achterop raakt, zoals Dirk Jan de vorige keer had gemerkt.
Niek nam dit advies ter harte, maar Dirk Jan bleek een slechte leerling of had last van een slecht geheugen. Terwijl de anderen vlot begonnen met punten scoren, raakte hij na een paar beurten achterop, wederom met te weinig kaarten in de hand. Hij probeerde nog met het bouwen van bruggen de achterstand in te halen, maar kon niet op tegen de vette punten van de anderen.
Tegen het einde leek het even een race te worden tussen Bas en Peter Hein. Peter Hein dacht dat hij een goede kans maakte, want hij had de kaarten in handen om in zijn beurt veel punten te scoren. Helaas voor hem maakte Bas het spel af net voordat hij aan de beurt was. Daarmee scoorden Bas en Niek wel flink, maar Peter Hein slechts matig. Daardoor won Bas met een aardige voorsprong en moest Peter Hein genoegen nemen met een derde plaats. Dirk Han was weer wat achtergebleven en had nog steeds zijn twijfels bij het spel.

Uitslag: Bas 58, Niek 53, Peter Hein 52, Dirk Jan 25
Waardering: Bas en Niek 3½, Peter Hein 3, Dirk Jan 2½

Siedler von Catan Würfelspiel

Spelers: Dagmar, Jacqueline en Anneke

Uit pure nieuwsgierigheid had Dagmar het Catan dobbelspel gekocht. De titel bleek veelzeggend, je moet proberen met zes dobbelstenen de bekende combinaties aan grondstoffen te gooien waarmee je op een papieren Catan wegen, dorpen, ridders en steden bouwt. Je mag de dobbelstenen drie keer gooien en na iedere worp kiezen welke dobbelstenen je aan de kant legt. Dagmar had deze avond erg veel geluk met de dobbelstenen en bouwde in rap tempo wegen, dorpen en steden. De dobbelstenen waren Jacqueline en Anneke duidelijk minder goed gezind waardoor zij langzamer verder konden bouwen. Niet verrassend kwam Dagmar dan ook als overwinnaar uit de bus. Net als bij het eerder gespeelde Zooloretto waren de dames het weer erg eens over de waardering, een twee. Het spel had toch wel erg weinig diepgang om echt lang leuk te blijven.

Uitslag: Dagmar 82, Anneke 62, Jacqueline 51
Waardering: Dagmar, Jacqueline en Anneke 2