Skyrunner

Geplaatst door

2-5 spelers
30 minuten
Auteur: Joel Sevelin, Erik Karlsson, Dan Glimne
Uitgever: Ravensburger (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Dit stoer uitziende spel van Ravensburger is duidelijk bedoeld als kinder-en familiespel. Als alle onderdelen in elkaar zijn gezet, staat er een flatgebouw van 58 centimeter op tafel, die door de speelfiguren van de spelers beklommen moet worden. Het gebouw heeft drie zijden en drie verdiepingen. Het onderste segment bestaat uit drie, vier of vijf klimrijen, afhankelijk van het aantal spelers. Hoe verder je naar boven gaat, hoe minder klimruimte er is. Alle spelers gebruiken dezelfde zijde van het gebouw.

Het beklimmen van het gebouw gaat met behulp van klimkaartjes, die via een biedsysteem verkregen kunnen worden. Iedere speler krijgt aan het begin biedkaartjes met de getallen één tot en met acht. De overige kaartjes worden gesloten op een stapel gelegd. De speler die aan de beurt is draait de bovenste kaart om, en daar kan op geboden worden. De speler die het hoogste biedt, mag het kaartje in de hand nemen. In een andere beurt kan dit kaartje uitgespeeld worden en het gebouw beklommen worden, in plaats van te bieden op een nieuw kaartje. Als twee of meer spelers hetzelfde getal bieden vallen deze biedingen weg.

Om een medespeler in te halen, of om over een richel heen te klimmen heb je en speciale uitrusting van touwen en pikhouwelen nodig. Ook deze kunnen via het bieden in je bezit komen. En wat zou een familiespel zijn zonder de mogelijkheid tot pesten? Natuurlijk zijn er kaartjes waarmee je iemand anders naar beneden kunt laten vallen, of kaartjes waar de persoon die het laagste bied naar beneden glijdt. Als een speelfiguur naar beneden valt, vallen andere spelers die er onder hangen net zo veel stappen mee naar beneden. Ook heeft iedere speler een boevenkaart. Wordt deze uitgespeeld terwijl een andere speler een klimkaart uitspeelt, dan mag dit kaartje, na gebruik van de andere speler, overgenomen worden. Als alle biedkaarten gebruikt zijn, mogen deze opnieuw in de hand genomen worden. Het doel van het spel is om als eerste het dak van het flatgebouw te bereiken.

… en de waardering

Dit spel moet het vooral van de looks hebben. Veel kinderen zullen zich vergapen aan het mooi uitgevoerde gebouw, en pas na de Sinterklaasavond er achter komen dat het spel zelf een beetje saai is. Als een speler eenmaal de bovenste laag heeft bereikt is het moeilijk om deze speler de winst nog uit handen te houden. Als je een sabotagekaart uitspeelt is de kans namelijk erg groot dat je zelf wordt meegesleurd in zijn val. Sky Runner is wel een goede manier om kinderen te laten wennen aan biedsystemen, en staat natuurlijk wel erg stoer op een kinderkamer.