Het spel …
Rolit is één van die spellen die overal in de winkels liggen, maar je zelden bij een spellengek in de kast ziet staan. Zo’n spel dat in een grote oplage gemaakt wordt bij een grote uitgever, zonder auteur of jaar van uitgave, en in grote stapels bij de Blokker ligt. Zo’n spel dat jarenlang in de winkels mee moet als gezellig familiespel. Ik liep er tijdens Koninginnedag tegenaan en kocht het (nog ongespeeld) voor vijf gulden.
Bij dit abstracte spel kiest iedere speler een kleur. Om de beurt leggen de spelers een balletje in de daarvoor bestemde gaten op het bord, met hun eigen kleur boven. De 64 ballen zijn allen vierkleurig: groen, geel, rood en blauw. Aan het begin van het spel liggen er vier ballen in het midden van het bord, van iedere kleur één. De nieuwe ballen die op het bord gelegd worden, moeten horizontaal, verticaal of diagonaal aan een andere bal grenzen. Dan wordt er gekeken of de bal via andere ballen in contact staat met een bal van dezelfde kleur. Als dit zo is, dan worden alle tussen liggende ballen op deze zelfde kleur gedraaid. Dit kan dus voor één bal meerdere lijnen betekenen. Schuine lijnen, horizontale of verticale lijnen, het maakt niet uit, als er maar geen gat tussen zit die de lijn onderbreekt.
Op deze manier proberen de spelers met hun kleur strategische posities in te nemen. Zo zijn de hoekpunten nooit meer af te pakken, en erg belangrijk. Het spel is afgelopen als alle 64 ballen op het bord liggen en er geen lege gaten meer over zijn. De kleur die het vaakst op het bord voorkomt, is de kleur van de winnaar.
… en de waardering
Goliath staat niet voor niets met dit spel op vele spellenbeurzen in Europa. Het is een heel aardig abstract spel, dat door de simpele regels toegankelijk is vanaf een jonge leeftijd. Op de doos staat zeven jaar, maar dat lijkt me tegenover een volwassenen een oneerlijke strijd. Onder leeftijdsgenoten kan het echter zeker gespeeld worden. De kleurige uitvoering, weinige regels en korte speelduur maken van Rolit een leuk familiespel.
Rolit is eigenlijk hetzelfde spel als de klassieker Reversi. Rolit kan je alleen naast twee ook met drie of vier spelers spelen. Reversi vind ik erg leuk en dus Rolit met twee personen ook. Met meer dan twee personen vind ik Rolit alleen minder leuk worden. De startspeler heeft dan echt een behoorlijk voordeel. Als familiespel is Rolit geslaagd, spellenliefhebbers zullen het alleen als tweepersoonsspel kunnen waarderen.