Speed Colors

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 4 jaar)
15-20 minuten
Auteur: Robin Rossigneux
Uitgever: 999 games (2017)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 5]

Het spel…

Een van de eerste spellen die de meeste mensen hebben gespeeld is Memory. Jonge kinderen zijn een kei in het onthouden van waar wat ligt en kunnen dit spel dus snel doen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat veel kinderspellen gebruik maken van dit mechanisme. Een nieuwe loot aan de Memory-boom is Speed Colors.
 

In Speed Colors hoeven er geen plaatjes bij elkaar gezocht te worden, maar moet je onthouden hoe een plaatje er uit ziet om dat plaatje daarna na te maken. Aan het begin van een ronde krijgen alle spelers een kaartje voor zich liggen met een soort kleurplaat er op. Eén van de spelers telt vervolgens af en alle spelers draaien dan hun kaart om.
 
Op de achterkant van de kaart staat hetzelfde plaatje, maar dan ingekleurd. Je mag zo veel tijd nemen als je wilt om te onthouden hoe de plaat is ingekleurd en zodra je denkt dat het plaatje goed in je hoofd hebt geprent, draai je de kaart weer om.
 

Vervolgens kleur je de plaat met speciale stiften netjes in. Hopelijk heb je goed onthouden waar elke kleur zat zodat je het plaatje precies namaakt. Tijdens het kleuren moet je je aan een paar regels houden, zoals dat je maar één stift tegelijkertijd mag pakken en dat je gebruikte stiften netjes met de dop er weer op terug moet leggen. Ook mag je een vak dat je al ingekleurd had, niet uitwissen omdat je je bedacht dat het toch een andere kleur had moeten zijn.
 

Zodra één speler klaar is, roept hij stopt. De andere spelers mogen het vak dat ze aan het inkleuren waren nog afmaken, maar mogen geen nieuwe stiften meer pakken om ook andere vakken in te kleuren. Daarna wordt er gecontroleerd hoe goed iedereen het gedaan heeft. Je krijgt punten voor vakken die netjes én in de juiste kleur zijn ingekleurd. Als je buiten de lijntjes kleurt of een vak niet helemaal netjes hebt volgekleurd, dan krijg je geen punten.
 

De punten worden netjes bijgehouden door vakjes in te kleuren op een slang. De winnaar van een ronde mag vervolgens de doppen van twee stiften verwisselen zodat je de volgende ronde moet onthouden welke dop op welke kleur zit. Aan het eind van de ronde wist iedereen met een sponsje dat achterop elke stift zit zijn tekening weer netjes uit. Ieder spel duurt vier rondes en wie dan de meeste punten heeft, heeft gewonnen.
 

Speed Colors zit in een grappig etui, waardoor het spel makkelijk mee te nemen is.

…en de waardering

Ik heb Speed Colors met het vijfjarige zoontje van mijn beste vriendin gespeeld. Hij is nog te klein voor alle regels en dus spelen we met hem alleen dat we moeten onthouden hoe de plaatjes zijn ingekleurd en dat we dit moeten namaken. We hebben ons hiermee kostelijk vermaakt. En nog veel belangrijker: het zoontje van mijn beste vriendin ook! Hij vindt dit spel super leuk en speelt het soms ook in zijn eentje. Zijn kleine broertje (ruim 2,5) is natuurlijk te klein om echt mee te spelen, maar vindt het al leuk om ook een plaatje in te kleuren. Kortom, dit is een fantastisch spel om met hele jonge kinderen te spelen. Als ze groter worden, kan je stukje bij beetje de andere regels toevoegen waardoor het spel nog wat moeilijker wordt omdat je dan onder tijdsdruk nog steeds netjes moet werken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *