Spelen met Agricola

Geplaatst door

Spellengewijs is deze week een hele goede week voor mij. Dinsdag een Spel aan de Maas spellenavond, donderdag een spellenavond op kantoor en vrijdag een spellenavond met mijn ex-collega’s. Het grappige is dat hoe meer spellen ik doe, hoe meer ik wil spelen, dus wie weet lukt het me nog om dit weekend Niek over te halen tot een potje scrabble of iets anders leuks.

Gisteravond heb ik na wat korte opwarmspelletjes (Stef Stuntpiloot en een voorloper van Hick Hack genaamd Razzia) eindelijk eens Agricola gespeeld. Peter Hein en Eugène hebben me beide al meerdere malen ingepeperd hoe leuk Agricola is en ook op verschillende websites (waaronder Boardgamegeek) staan enthousiaste verhalen over Agricola. Ik was dus zo onderhand wel een beetje nieuwsgierig geworden naar dit spel.

Voor wie het spel (nog) niet kent, Agricola is een ontwikkelspel waarin je door middel van acties je boerenbedrijfje langzaam uitbouwt. Elke actie kan iedere ronde maar door één iemand worden uitgevoerd (denk Caylus en de Kathedraal) waardoor het belangrijk is dat je een beetje flexibel bent. Je kan je op verschillende manieren ontwikkelen. Je kan bijvoorbeeld je simpele houten boerderij flink uitbouwen en wellicht vervangen door een lemen of zelfs stenen exemplaar. Het is ook mogelijk je gezin te laten bezoeken door de ooievaar en op deze manier wat extra werknemers……eh……kinderen aan je gezin toe te voegen. Daarnaast kan je je toeleggen op de landbouw of veeteelt. Je moet er wel voor zorgen dat je voedselvoorraad op pijl blijft, want anders moet je gaan bedelen.

Ik heb echt een topavond gehad met dit spel. Het spel is tegelijkertijd simpel en complex. Simpel omdat je vrij snel door hebt dat je gewoon iedere ronde twee acties (of meer als je kinderen hebt) moet uitvoeren en je hierdoor je boerenbedrijf succesvol maakt. Complex omdat er zo veel dingen zijn waar je aan het eind punten mee kan scoren dat het onmogelijk is om hier al goed mee om te gaan (werkelijk alles levert punten en strafpunten op). Gelukkig had Eugène hier al voor gewaarschuwd en had iedereen gewoon lekker gespeeld en behaalden de spelers die het spel al vaker hadden gedaan inderdaad meer punten dan de beginners. De meest ervaren speler (Eugène) won dan ook.

Het leuke van het spel vond ik dat het echt een spel is dat je speelt. Net als je als kind met poppen speelt, speel je in Agricola met je boerderijtje. Je mag zelf bedenken wat voor soort boer je wilt zijn en als het lukt om je persoonlijke doel te verwezenlijken ben je blij, ook als je daarmee laatste bent geworden. Ik vond het geweldig dat je varkens, schapen en koeien kon nemen en legde me er dus op toe om een grote veestapel te verwerven. Ik vond het hilarisch dat in je huis één dier mag wonen (je huisdier) en dat ik dus eindelijk een varken als huisdier kon hebben. Ik heb ook goed voor mijn varkens gezorgd door een weiland om te ploegen en zie hierin te laten modderbaden. Ik ging zo op in het zorgen voor mijn beestjes dat ik bijna vergat om mijn gezinsleden van voedsel te voorzien. Mijn beesten “verworsten” was natuurlijk geen optie en dus ging ik maar bakstenen maken uit leem om zo voor voedsel te zorgen. Hier kon ik helaas niet van rondkomen, maar gelukkig kan je in het spel als neveninkomsten er voor kiezen om een avondje op het podium te gaan staan of te gaan vissen en op deze manier kon ik het hoofd boven water houden.

Het spelmateriaal is ook heel indrukwekkend, niet alleen door de hoeveelheid stevig karton en hout, maar ook door de details in de tekeningen. In sommige boerderijen ligt Boonanza op tafel (van dezelfde maker als Agricola) of… Agricola zelf. En op sommige daken nestelt een ooievaar zodat meteen duidelijk is waar de kinderen vandaan komen. Ik ben dol op dit soort kleine details. Ik geloof dat de houten blokjes inmiddels ook vervangen zijn door echte miniatuur beestjes en dat gaat het spel alleen maar leuker maken. Gelukkig gaat 999 games dit spel ook uitbrengen en volgens Bordspel.com hoef ik daar niet eens meer heel lang op te wachten (ergens in mei). Ik kan dus naast de aanschaf van Chinatown uit gaan kijken naar de aanschaf van Agricola. Nu alleen nog spellenavonden regelen om beide spellen te kunnen gaan spelen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *