Spellen top-100

Geplaatst door

Het is bewezen. Iedereen houdt van lijstjes, en spellengekken zijn geen uitzondering. Op het forum van het Spellenspektakel bieden verschillende gebruikers tegen elkaar op met hun eigen top-10, en ook Maarten is in zijn weblog gezwicht. Het wordt dus tijd voor de enige echte Nederlandse spellen top-100!

Dit idee is losjes geïnspireerd door het The One Hundred-project, dat een paar jaar geleden al dan niet erkende Amerikaanse spellenliefhebbers naar hun voorkeuren vroeg.

Nog een lijst, hoor ik velen denken? We hebben toch al de hitlijst op Boardgamegeek en de spellendatabase van het Spellenspektakel? Dat is waar, maar die lijstjes hebben een grote zwakte wat mij betreft: ze zijn gebaseerd op gemiddelde waarderingen van allerlei spelers, op een tienpuntsschaal. Dat is alleen enigzins betrouwbaar als voldoende mensen hun stemmen uitbrengen, want niet iedereen gebruikt dezelfde schaal. Zo gebruik ik op BGG alleen de cijfers 2, 4, 6, 8 en 10, geven anderen bijna nooit hoger dan een 8, enzovoort.

Nu worden er op BGG veel waarderingen voor spellen gegeven, dus gemiddeld genomen is de lijst wel redelijk betrouwbaar waar het de populariteit van spellen onder internationale spellenliefhebbers betreft. Waar ik echter benieuwd naar ben, is wat de populairste spellen hier in het Nederlandse taalgebied zijn. De database van het Spellenspektakel is dan een logische plek om te kijken, maar het aantal waarderingen is daar zo laag dat dat een te slecht beeld geeft van wat nu de populaire spellen in ons taalgebied zijn.

Vandaar bij deze een oproep aan alle Nederlandse en Vlaamse spellengekken om hun lijstje met 20 favoriete spellen op te sturen voor:

De Nederlandse Spellen top-100!

Hoe werkt het?

Geen gedoe met cijfers, stuur gewoon een lijst met de 20 spellen die je het liefste speelt naar spellengekpeterhein@hotmail.com.
Om toch nog een beetje gewicht aan de verschillende favorieten te geven, maak ik onderscheid tussen:
-je favoriete spel
-de andere 9 spellen in je top-10
-de andere 10 spellen in je top-20

De nummer 1 krijgt 3 punten, nummer 2-10 elk 2 punten en de nummers 11-20 ieder 1 punt. Een ranglijst van 1-20 is dus niet nodig, zo lang maar duidelijk is wat je nummer 1 is en welke andere spellen in je top-10 staan.

Zodra ik genoeg stemmen heb (laat ik zeggen van honderd mensen) of het lang genoeg heeft geduurd (een maand?) maak ik de lijst op en zal ik die hier plaatsen.

Waar kan ik op stemmen?

Eigenlijk alles, zolang het maar enigzins een gezelschapsspel te noemen is. Geen computerspellen dus, of kroeg- en soossporten als darts en sjoelen. Verder sluit ik alle uitbreidingen uit van deelname. Een spel moet zelfstandig speelbaar zijn. Stem je per ongeluk toch op een uitbreiding, dan tel ik dat als stem voor het basisspel.

Uitdrukkelijk toegestaan zijn dus:
-wargames en aanverwanten (go ASL!)
-verzamelkaartspellen (Magic komt in ieder geval in mijn top-20)
-rollenspellen
-traditionele spellen (klaverjassen, schaken, ganzebord, etc, etc)
-en natuurlijk alle eurospellen die straks 90% van de lijst uit zullen maken, vrees ik

Wordt Puerto Rico niet gewoon nummer 1?

Tja, Puerto Rico is het Stairway to Heaven onder de bordspellen. Maar er is hoop, misschien valt de eer te beurt aan Funkenschlag (Child in Time), Caylus (One), Eufraat en Tigris (Bohemian Rhapsody) of een andere ‘onvoorspelbare’ titel. Of Monkey Auto Races (Schnappi). En anders zet ik eigenhandig Tai Pan op de eerste plaats. We zullen zien!

Is dit niet ontzettend geeky?

Ja, wat dacht je dan? Dit is een spellenblog, duh! Het feit dat je dit leest is genoeg bewijs voor je geekyness. Neem dan gewoon die laatste stap en stuur je lijst op naar spellengekpeterhein@hotmail.com.

Vragen?

Stel algemene vragen hier in een reactie (dan kan iedereen de vraag en het antwoord zien), specifieke vragen kun je op de mail zetten.

En dan ga ik nu eens bedenken wat mijn subtop-10 is…

UPDATE:

Een paar kleine dingetjes:

-ik kreeg de vraag of je ook minder dan 20 spellen kunt opgeven, of zelfs helemaal geen nr 1 of wat voor volgorde dan ook. Het antwoord: natuurlijk! Heb je bijvoorbeeld alleen een top-10 en geen nummer 1, dan krijgen die spellen allemaal 2 punten. Heb je geen top-20 maar een top-13, dan krijgen de nrs 11-13 gewoon 1 punt en vervallen de punten van de posities 14-20.

-wie dat leuk vindt kan bij de spellen een kleine motivatie geven (zeg 1-3 regels). Bij het samenstellen van de top-100 zal ik daar dan uit citeren om het een minder droge opsomming te maken.
Een voorbeeld bij Family Business: “Family Business is voornamelijk leuk door de atmosfeer, het role-playen. En de foute Italiaanse accenten.”

En inmiddels heb ik mijn lijstje van 20 compleet. Mijn nummers 11-20 zijn, in alfabetische volgorde:

Can’t Stop: Het beste dobbelspel dat ik ken, met een licht verslavende werking. Ik kan gewoon niet stoppen!

Caylus: Nog steeds het beste werkverschaffingsspel. Volgend jaar staat hier misschien Agricola.

HeroQuest: Ik hou van fantasy-avonturenspellen. HeroQuest is een tijdloze klassieker, misschien wel de leukste in het genre.

Lost Cities: Ook na meer dan 100 keer spelen nog steeds een solide tweepersoonsspel.

Magic: the Gathering: Ik speel het nooit meer, maar dit is waarschijnlijk mijn meest gespeelde spel ooit (zowel in aantallen potjes als gespeelde uren). Een uniek spel.

Pitch Car (Carabande): Zelfs Stef Stuntpiloot is geen beter behendigheidsspel. Met drie uitbreidingen genoeg variatie om jaren mee te gaan.

Torres: ik ben een fan van de AP-spellen van Kramer & Kiesling, en dit is mijn favoriet. Strakke regels, strakke vormgeving en met de juiste instelling in een uurtje te spelen.

Turmbau zu Babel: een van de beste medium-complexe spellen van Knizia. Een onontdekt juweel.

Wizard: na Tai Pan mijn favoriete ‘modern-traditionele’ kaartspel. Simpel en toch altijd weer lastig.

Yinsh: van de Gipf-reeks had ik zo drie spellen in mijn top-20 kunnen zetten, maar als ik me tot een moet beperken kies ik voor Yinsh. Mijn favoriete abstracte spel voor twee spelers.

5 reacties

 1. Ik bied mijn verontschuldigingen aan voor mijn belerende toon, en zal je verder met rust laten zodat je naar eigen inzicht en goeddunken kunt prutsen met je Top-100. Veel succes ermee.

 2. Ik waardeer je betrokkenheid, maar volgens mij verlies je je weer teveel in de fijne details.
  Dergelijke methodes werken alleen goed als iedereen in staat is een exacte top-20 te maken, waarbij de onderlinge volgorde precies klopt.
  Bij dit soort lijstjes is dat uitgesloten. Ik weet wat mijn favoriete spel is, wat de andere spellen in mijn top-10 en zo’n beetje wat de volgende 10 zijn. Maar daarin een onderlinge rangorde aanbrengen is voor mij zinloos, omdat de volgorde in mijn top-20 aan sterke wisseling onderhevig. En afgaande op reacties van anderen geldt dat niet alleen voor mij (veel mensen vinden het al moeilijk om een nummer 1 aan te wijzen!).
  Ik betwijfel dus of de methodes die jij noemt tot een beter resultaat zouden leiden. Bij vergelijkbaar goede benaderingen hanteer ik dan maar liever het scheermes van Occam.

 3. Ik denk dat je beter een Condorcet-methode kunt gebruiken om de top vast te stellen. Nu gebruik je een nogal arbitraire en volgens mij onjuiste weging. Een nummer 10 krijgt evenveel punten als een nummer 2, terwijl die toch acht plaatsten onder de 2 hangt. Ditto voor 11 en 20, om van de overgang tussen 10 en 11 nog maar te zwijgen! Eén plekje naar beneden en bam, 1 vol punt minder!

  Een Condorcet-methode—waarvoor je de software vast wel ergens van het Internet kunt plukken—kijkt naar het enige wat je met zekerheid weet: dat spel X boven spel Y op de ranglijst staat, en turft die aantallen. ‘t Is meer rekenwerk, maar wel een stuk eerlijker en robuuster.

  En als je het écht goed wilt doen, gebruik je een methode zoals deze. Maar dan moet je toch wel minimaal VWO-wiskunde hebben gehad, en het liefst nog een jaartje op de universiteit…

 4. “De nummer 1 krijgt 3 punten, nummer 2-9 elk 2 punten en de nummers 11-20 ieder 1 punt”

  Hoeveel punten krijgt nr 10?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *