Traumfabrik

Geplaatst door

2-5 spelers
45-60 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Hasbro (2000)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel …

Uitgever Hasbro is vooral bekend van spellen als Monopoly en Risk en hun talloze varianten. Een kleine tien jaar geleden was het dan ook een grote verrassing toen er ineens een spel van sterontwerper Reiner Knizia door Hasbro werd uitgegeven. Wel alleen in Duitsland, want de Amerikaanse markt was nog niet zover.

Traumfabrik (Dream Factory in het Engels) heeft wel een erg Amerikaans thema: de spelers zijn bazen van grote filmstudio’s in Hollywood en proberen de beste en mooiste films te produceren. En niet zomaar films, maar films uit de gloriejaren van Hollywood; zeg maar de jaren dertig tot vijftig.

Van klassiekers als Die Faust im Knacken, 12 Uhr mittags en Blondinnen bevorzugt is het scenario gereed. Aan de spelers de taak om de films te voltooien. Daarvoor zijn regisseurs, acteurs, componisten enzovoort nodig. Met vette contracten bieden de spelers tegen elkaar op om de diensten van al deze vaklieden te verwerven. Natuurlijk zijn niet alle acteurs, regisseurs enzovoort even goed. Hun kwaliteit wordt afgemeten in sterren. Toppers als Marilyn Monroe of Humphrey Bogart zijn drie sterren waard, terwijl iemand als Rita Moreno nog niet op haar hoogtepunt is, want ze levert geen enkele ster op.

Het aantal sterren van de verschillende onderdelen van een film bepaalt de kwaliteit. Voor de beste films worden prijzen uitgereikt. In de eerste drie seizoenen kleine prijzen, waarna het echte prijzengala volgt na afloop van het vierde seizoen. Dan worden de grote prijzen uitgereikt voor beste film in ieder van de drie categorieën, de beste regie en de slechtste film. De spelers tellen hun punten op van de waarde van hun films, gewonnen prijzen en resterende contracten. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Traumfabrik is een bijzonder sfeervol biedspel, waarin het thema uitstekend verwerkt is. Het feit dat voor alle films en acteurs (en sommige regisseurs) echte titels en namen uit die periode gebruikt zijn, geeft het spel veel sfeer. Het heeft wel iets om Alfred Hitchcock King Kong te laten regisseren, Charlton Heston voor Bambi te casten, of Marilyn Monroe voor The Grapes of Wrath. Maar behalve de sfeer zit Traumfabrik speltechnisch ook puik in elkaar, zoals je mag verwachten van een biedspel van Knizia. Je moet goed in de gaten houden wat de verschillende kavels voor iedereen waard zijn, wanneer het beter is om die film maar af te maken of te wachten tot je een ware sterrencast te pakken hebt. De verschillende prijzen die er tijdens en na afloop van het spel verdeeld worden spelen daar een belangrijke rol.

Helaas is Traumfabrik alleen nog tweedehands te krijgen. De heruitgave, Hollywood Blockbuster, lijdt toch onder een veel minder sfeervolle aankleding. Maar iedereen die wel iets met oude films heeft, of van goede biedspellen houdt, kan ik aanraden om een exemplaar op te sporen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *