Spellen op de iPad

Geplaatst door
Sinds een paar maanden heb ik een iPod Touch. Er waren veel apps die me leuk leken, maar ik had geen zin in de absurde abonnementskosten van een iPhone, daar bel en SMS ik veel te weinig voor. Dan is de iPod Touch de logische oplossing.
Inmiddels ben ik aardig wat apps en talloze verspilde uren verder. Spijt? Geen haar op mijn hoofd. Hooguit is het ding bij de andere gezinsleden wat te populair. Sterker nog, de aanschaf van een iPad wordt steeds aantrekkelijker. In feite is het niks meer dan een uit de kluiten gewassen iPod, maar dat grote scherm maakt ‘m voor veel toepassingen een stuk interessanter.
Voor bordspellen bijvoorbeeld. Wablief? Als je die vraag moet stellen heb je wel erg je best gedaan om alles wat met Apple te maken heeft te mijden in de media. Onder de apps zitten namelijk veel en steeds meer versies van bord- en kaartspellen. Niet alleen populaire zoals Carcassonne en Kolonisten van Catan, ook typische liefhebbersspellen als Neuroshima Hex en Wabash Cannonball (Chicago Express). Of natuurlijk Tai Pan:
foto: Gabe Alvaro
Geen wonder dus dat dit een keer werd opgepikt in de mainstream pers, zoals in dit artikel. Of je nou een gadgetfreak bent of niet, de iPad is een schitterend medium voor veel van onze geliefde spellen. Niet ieder spel leent zich er even goed voor, maar vooral spellen met volledige open informatie zijn uitermate geschikt om op de iPad te spelen. Denk aan abstracte klassiekers en moderne spellen als Go en Yinsh, maar ook bijvoorbeeld Carcassonne en Chicago Express.
Natuurlijk is de spelbeleving van fysiek speelmateriaal nog superieur aan zo’n klein schermpje, maar er zijn genoeg situaties denkbaar waarin de iPad het toch wint van het fysieke exemplaar. Denk aan vakanties (geen kratten vol spellen mee hoeven zeulen), onderweg (je kunt het ding op je schoot leggen) of als je simpelweg even geen zin hebt om alles te moeten opzetten en opruimen.
En alsof dat niet mooi genoeg is, kun je veel spellen ook in je eentje spelen. Niet bij ieder spel zijn de AI medespelers even goed (‘Becky’ is een grove belediging aan mijn Tai Pan-tafel), maar bij sommige spelen levert het apparaat nog goed tegenstand.
Kortom, de iPad is een prachtig nieuw medium om samen spelletjes te doen, gewoon aan tafel met mensen van vlees en bloed. Hier gaat de hobby van bordspellen veel plezier aan beleven, want bestaat er iets coolers dan de iPad?
Die iPad gaat er dus wel een keertje komen. Er komen steeds meer bordspellen-apps bij (mooi toch, al die IT-ers die van bordspellen houden) dus tegen die tijd is de halve database van Boardgamgeek als app beschikbaar. En wie weet ooit Keldons Race-implementatie ook wel…

4 reacties

  1. Ik wil ook een ipad. Ik had me voorgenomen om hem met de kerst te kopen (hohoho, merry christmas everyone!). Maar een collega vertelde me dat in de eerste helft van volgend jaar een nieuwe versie uitkomt die nog beter is. Misschien dat ik dus nog even wacht tot die in de winkel ligt. Tot die tijd doe ik het maar met mijn iphone. Dat apparaat staat nog steeds met stip op één als beste aankoop van dit jaar.

  2. Ik heb de meest recente versie. De AI is al wat beter, maar deze keuzes die Becky soms maakt zijn op minst 'opmerkelijk' te noemen.

    Ik wacht nog op de Skype-vriendelijke versie met een camera aan de voorkant, maar ik weet niet of ik het lang genoeg volhoud…

  3. Ik zit er eigenlijk ook wel over te denken een iPad te kopen. Het wordt nu wel heel aantrekkelijk met al die leuke spellen.

    Heb je versie 1.2 al gedownloaded van Tai Pan? Het schijnt dat de AI een stuk beter is geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *