Spellenradar Spiel 2008

Geplaatst door

Nog één nachtje slapen en dan is het zo ver: Spiel! Morgenochtend reizen we af naar Essen voor twee dagen spellenpret. Ik ben vandaag voor de laatste keer het internet aan het afstruinen om te bepalen welke spellen op mijn spellenradar staan. En omdat ik het zelf ook leuk vindt om te weten wat andere spellenliefhebbers interessant vinden, heb ik besloten om er een blog aan te weiden. Een waarschuwing vooraf is op zijn plaats, ik vind nogal snel iets interessant en dus is deze lijst langer dan mijn budget groot is. En bovendien zal ik vast spellen zien liggen op de beurs zelf die ik nu over het hoofd heb gezien die toch een hapje uit mijn budget mogen nemen.

Die Siedler von Catan Deutschland
Tsja, het eiland Catan zal wel overbevolkt zijn geraakt. De kolonisten komen nu echt naar Duitsland. Ik heb de laatste tijd weer een aantal keer gecatant en dat beviel zo goed. En dit spel ziet er zo mooi uit. Ik verwacht dat dit spel wel mee naar huis zal mogen gaan.

Der Hexer von Salem

De omschrijving van dit spel klinkt lekker sprookjesachtig en geheimzinnig en daar houd ik wel van. Het kan bovendien met twee spelers gespeeld worden en ziet er mooi uit. Hier ga ik zeker een blik op werpen.

Zooloretto XXL
Ik vind Zooloretto en Aquaretto beide leuke spellen en dus ben ik wel benieuwd naar de uitbreiding. Maar aan de andere kant vallen uitbreidingen soms toch tegen omdat ze eigenlijk alleen maar “gedoe” toevoegen aan een spel en weinig spelplezier. Maar als de uitbreiding een beetje vriendelijk geprijsd is, is dit absoluut een spel waarvan ik de aankoop zal overwegen.

Ticket to Ride: Nordic Countries
Het schijnt niet echt een nieuw spel te zijn, meer een herhaling van zetten. Maar laat Ticket to Ride nou net een spel zijn waar ik nog lang geen genoeg van heb gekregen. En het ziet er bovendien zo heerlijk winters uit dat je spontaan naar de winkel wilt rennen voor ladingen gevulde speculaas en warme chocolademelk. Het zou me verbazen als dit spel niet mee naar huis gaat. Laat de lange, koude winteravonden maar komen!

Bloom

Een spel dat wat betreft thema doet denken aan flowerpower en waar en waar een varkentje in voor komt, daar wordt ik wel nieuwsgierig naar. Ik ben absoluut geïnteresseerd in dit spel. Maar ik sluit niet uit dat ik nog even wacht met de aanschaf omdat het spel ook gewoon in Nederland te krijgen is en ik op Spiel meestal spellen koop die ik in Nederland lastig kan krijgen.

Boss Kito
Een spel dat duidelijk vernoemd is naar de grootste Rotterdammer (sorry Pim) allertijden trekt natuurlijk wel mijn aandacht. Maar ook voor dit spel geldt dat het gewoon in Nederland te krijgen zal zijn en ik het dus veilig op mijn spellenradar kan laten staan tot mijn eindejaarsuitkering binnen is (of ik zet het op mijn verlanglijstje voor mijn verjaardag).
 
 
Le Havre
De stof die is opgewaaid na de inslag van Agricola in de spellenwereld is nog lang niet neergedaald en daar is al weer het volgende spel van Rosenberg is al weer in aantocht. De beschrijving doet aan Agricola denken en daar word ik toch nieuwsgierig van. Aan de andere kant spreekt het thema me minder aan.
 
 
Space Alert
Ik vind het idee van een coöperatief spel heel leuk, maar wat ik in de huidige coöperatieve spellen minder leuk vindt is dat er soms ellenlange discussies ontstaan over wie wat moet doen en er soms een speler is die het spel beter kent en die de andere spelers dus gaat vertellen wat er moet gebeuren. Een potje Space Alert duurt zo lang als de soundtrack op de cd en bovendien geeft de muziek aan of je wel of niet mag praten waardoor iedereen gedwongen wordt om snel te spelen en zelf beslissingen te nemen. Het thema spreekt me ook aan dus dit spel staat absoluut op mijn radar.


De Koningsburcht

Wat ziet het spelbord van dit spel er mooi uit! En nog tweezijdig ook! Het thema is wel een beetje uitgekauwd (hoeveel paleizen, burchten en ander gebouwen hebben we al wel niet gebouwd). Maar gelukkig komt dit spel ook in het Nederlands uit en kan ik de beslissing dus nog even voor me uitschuiven.

Tier auf Tier das Duell

Als wij op kraamvisite gaan geven we altijd Dier op Dier als de verse ouders dit spel nog niet in huis hebben. Zelf speel ik het ook met veel plezier. Een follow-up van dit spel is dan ook verplichte kost. Dit keer moeten er weer andere dieren gestapeld worden, ik kan niet wachten!
 
 
 
 

Pandemic
Dit spel fascineert me omdat het zo lekker heroïsch klinkt om de wereld te redden van enge ziektes. De boeken van Robin Cook lezen ook lekker weg, dus een spel met dit thema moet haast wel leuk zijn. Tel daar de hoge waardering op BGG bij op en dat het spel ook echt leuk schijnt te zijn met zijn tweeën en Pandemic gooit hoge ogen op mijn wishlist. Ik had alleen gehoopt de Engelse versie te kunnen kopen, maar die schijnt niet op tijd klaar te zijn voor Spiel.

Ghost Stories
Voor Ghost Stories geldt eigenlijk hetzelfde verhaal als voor Hexer von Salem. Intrigerend thema, mooie uitvoering. Ik heb net het derde deel in de Eragon-reeks (het zou een triologie worden maar de schrijver kreeg het verhaal niet afgerond in het derde boek en dus wordt het nu een serie, weet ik verdorie nog niet hoe het afloopt) gelezen en zit dus al helemaal in magische sferen. Laat de boze geesten maar komen!

 
 
Agricola-toevoegingen
Als je op BGG kijkt zie je stapels voorbeelden van manieren waarop Agricola-fans hun spel hebben opgeleukt. Op Spiel helpen ze de minder creatieve spelers een handje. Er zijn (in zeer beperkte oplage) houten speelstukken voor graan en groenten te krijgen, het zogenamde X-deck (waarin aliens de boeren komen helpen), een mini-uitbreiding met seizoensafhankelijke actievelden en niet te vergeten Agri-cola voor het goede doel. Ik ga mijn best doen om het X-deck te bemachtigen en ook de houten speelstukken laten me niet
geheel onberoerd.
 
Flussfieber
Ik heb een zwak voor de spellen van Friedemann Friese. Niet al zijn spellen zijn even goed, maar er zitten absoluut een aantal juweeltjes bij die opvallen door hun vormgeving en spelbeleving. Het thema van Flussfieber spreekt me nou niet direct aan, maar de kans is groot dat deze mee naar huis mag op basis van zijn maker. Er komen nog twee andere spellen van de hand van (o.a.) Friedemann uit, maar die spreken me op basis van de beschrijving van de spellen zelf niet zo aan. Het nieuwe speelbord voor Funkenschlag (Korea/China) daarentegen gaat natuurlijk absoluut mee naar huis.

En dit zijn dan alleen nog maar de nieuwe spellen. Er zijn ook nog bergen wat oudere spellen die ik graag nog eens zou willen hebben (Suleika, Hängende Garten, Säulen der Erde) en die lonken met mijn budget. Kortom ik ben benieuwd wat deze editie van Spiel me gaat brengen. Ik wens iedereen die gaat heel veel plezier toe. Als je de eerste dagen gaat en je tips hebt voor de mensen die nog gaan, laat dan vooral even een berichtje achter onder dit blog. We kunnen per slot van rekening alle hulp gebruiken die we kunnen krijgen om het maximale spellenplezier uit Spiel te halen.

4 reacties

 1. Ik ben morgen ook op Spiel te vinden. Eerste keer, maar gelukkig onder deskundige begeleiding (Peter Hein).

  Vergeet niet om bij 2F ook de nieuwe Funkenschlag-kaart mee te nemen: de Flux-generator. 4 willekeurige gronstoffen voor 6 steden.

  Pandemic: volgens een bericht van Zev op BGG van 7 oktober zou hij een aantal Engelse exemplaren bij zich hebben. Ik ga sowieso daar even langs voor Wasabi.

  Vanwege het thema moet ik ook absoluut Climb! hebben Die staat wel bij de nieuwe Essen-releases, maar ik heb geen idee of ik het kan vinden. Ook vanwege het thema staat Tulipmania op mijn lijstje om in ieder geval een kijkje bij te nemen.

  Le Havre heb ik gepre-ordered; dan kan ik gelijk even alle Agricola-speeltjes ophalen. Behalve de Agri-cola, want die lust ik niet.

 2. Gelukkig ga ik niet naar Spiel2008.
  Ik moet werken en zou ook veel te veel kopen.
  Er liggen er ook nog een paar te wachten om eindelijk eens te spelen. (Brass, Twilight Struggle, …)
  Van de nieuwe spellen van QWG gaat mijn voorkeur wel naar CAVUM. Het is hier net toegekomen.
  Veel plezier in Essen.

 3. Wat er op mijn spellenradar staat:

  Dominion – al gespeeld op Brettspielwelt, en dusdanig verslavend dat ik niet wil wachten op de Nederlandse uitgave

  Stone Age – idem (en bovendien taal-onafhankelijk dus helemaal geen reden om op de Nederlandse versie te wachten)

  Pandemic – omdat ik nog geen cooperatieve spellen in mijn collectie heb en deze eenvoudig te leren en toch lastig te winnen lijkt te zijn

  Chicago Express – omdat ik gek ben op treintjes en dit spel tot 6 spelers aankan

  Conclave – leuk thema en ook tot 6 spelers, maar zeker eerst uitproberen want auteur en uitgever zijn voor mij onbekend

  Leader1 – een strategisch bordspel over wielrennen? dat is echt iets voor mij! Ook hier geldt, wel eerst uitproberen

  De Le Havres en Koningsburchten van dit jaar interesseren me niet zo, daar lijkt te weinig origineels in te zitten en de spelduur is voor sommige van mijn spellenvrienden een flinke belemmering. Bovendien heb ik maar 1 dag (vrijdag) dus zelfs het lijstje hierboven zal ik al niet allemaal kunnen proberen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *