Spiel: een laatste korte vooruitblik

Geplaatst door

De laatste jaren maak ik er een gewoonte van om voorafgaand aan Spiel een ‘verlanglijstje’ te maken met alle spellen die mijn interesse hebben. De ervaring leert dat ik lang niet alle spellen op zo’n lijst aanschaf en veel andere spellen wel koop die niet op de lijst staan, maar toch geeft het me een zeker handvat. Ik ga altijd maar een dag, en dan vind ik het een beetje zonde van mijn tijd om wat doelloos rond te dwalen langs allerlei stands met spellen die mogelijk interessant zijn, maar misschien ook prut. Om het af te maken groepeer ik ze per uitgever, inclusief standnummer, zodat ik altijd weet waar ik moet wezen. Mijn donateurschap voor Boardgamenews betaalt zich zo makkelijk uit.

Zo gedetailleerd ga ik hier niet te werk; in plaats daarvan een greep uit de spellen die ik zeker ga kopen of hoop te proberen.

Zo goed als zeker kopen:

Chicago Express (Queen Games): tot nu toe heb ik me altijd ver gehouden van de zogenaamde 18XX-spellen: treinenspellen zijn niet per se mijn ding, en de lange speelduur zeker niet. Het feit dat Steam over Holland bekend staat als een lichte variant met zijn ‘slechts’ 3-4 uur zegt mij genoeg. Afblijven. Chicago Express (voorheen Wabash Cannonball) moet dit klusje klaren in minder dan een uur en krijgt niets dan lof. Laten we het maar proberen.
Palais Royal (Hans im Glück): bij onbekende spellen in een min of meer grote doos durf ik vaak blind te varen op twee namen: Reiner Knizia en Hans im Glück. Dat gaat niet altijd goed (herinnert iemand zich Ming Dynastie van vorig jaar nog?), maar bij Palais Royal lijken de voortekenen goed, als ik de beschrijving op Boardgamenews mag geloven.
The Gathering Storm (Rio Grande Games): ik heb één woord voor u: ‘duh’. Wat maakt het uit dat ik maar een stuk of 20 nieuwe kaartjes voor evenveel euro’s krijg, het gaat hier wel om een uitbreiding van mijn favoriete spel, ja? Omgerekend naar kosten per gespeeld spelletje zit ik zo op minder dan een cent per kaart.
Pitch Car Stunt Race (Ferti): met 34 euro pittig geprijsd, maar nog meer variatie is bij Pitch Car natuurlijk altijd leuk. Deze 3D-set is meer iets voor sadisten en masochisten, afhankelijk van hoe goed je bent in het spel. Pijn is fijn, zal ik maar zeggen.

Lijkt interessant, proberen als het kan:
Strozzi (Rio Grande Games): een nieuw groot bordspel van Reiner Knizia. Eigenlijk een bijna zekere aankoop. Hopelijk te proberen bij Rio Grande. Let op, even geen Duits praten nu.
Master Builder (Valley Games): een nieuwe Kramer bij Valley Games. Hun spellen zijn helaas vrij duur en niet altijd mooi vormgegeven (bewijsstuk A: Container) en afgaande op de info op BGN lijkt dat ook hier het geval. Toch even kijken als het kan.
Sylla (Ystari): het nieuwste spel van Ystari. Ik hoop deze keer op wat meer thema. De stand zal de hele beurs wel tjokvol zitten. Misschien dat ik een beslissing kan nemen op grond van andere mensen die zitten te spelen?
Ghost Stories (Repos): fraai vormgegeven samenwerkingsspel met Aziatisch horrorthema. Hallo, zijn we daar nog? Geen idee of het wat is, maar zeker aan de dure kant. Wie weet is er een tafeltje vrij?
Middle Kingdom (Z-Man): een nieuw spel van Tom Lehmann, bekend van een zeker succesvol kaartspel. Altijd de moeite waard om een kijkje te nemen.
Diamonds Club (Ravensburger): een nieuwe Dorn bij Ravensburger. Normaal wacht ik bij Ravensburger op de Nederlandse editie, maar daar hoor ik in dit geval bitter weinig over. Ziet er intrigerend uit.
Der Hexer von Salem (Kosmos): val ik dan ook ten prooi aan Cthulu? Verrassend om dit thema in een Duits spel aan te treffen. Afgaande op de beschrijving lijkt het een beetje Arkham Horror-light. Het is weer eens wat anders.

En dan is er nog dit:

-Diverse korte kaart- en tweepersoonsspelletjes van Reiner Knizia, die ik niet ga proberen maar per ongeluk best in de tas kunnen belanden (Cthulu Rising, Poison, Robot Master, Pickpocket, Los Banditos, Einfach Genial Kartenspiel en Tatort Themse)
-‘Oudere spellen’ die ik toch eens op moet snorren (For Sale, Glory to Rome, Auf der Reeperbahn Nachts um Halb Zwei en vast wel meer)
-allerlei interessante spellen die ook in het Nederlands komen en mogen wachten tot het Spellenspektakel of daarna (de QWG-catalogus, Dominion, Le Havre, De Koningsburcht, enz.)

Kortom, genoeg te doen in een dag! Houd het blog in de gaten voor een verslag…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *