Spiel 2017, de voorbereiding (deel 3)

Geplaatst door

Heaven & Ale zie ik op veel Spiel-verlanglijstjes voorbij komen. Ik vind de titel erg grappig en heb zelf een zwak voor spellen die zich afspelen in de middeleeuwen. Het spel ziet er ook nog eens mooi uit. Reden genoeg om het dus op mijn radar te zetten. Het ziet er uit als een wat pittiger euro-spel. Ook daar houd ik wel van, maar de concurrentie in dat segment in mijn spellenkast is moordend. Met een speelduur van een uur tot anderhalf uur, moet het wel echt iets bijzonders zijn, wil het spel mee naar huis mogen. Ik ga duimen dat het spel de verwachting waar maakt!

Eggert Spiele heeft nog een spel in de aanbieding waar min of meer hetzelfde voor geldt, namelijk Reworld. Ook dit spel ziet er uit als een wat steverige Euro, maar dan met een science fiction thema. Op de doos staat het illustere duo Kramer & Kiesling. Deze heren hebben in het verleden best veel goede spellen afgeleverd. Dit keer wagen ze zich aan een spel waar je een onbekende planeet moet gaan terraformen. Met zo’n thema loop je wel het risico dat je in de schaduw komt te staan van het succesvolle Terraforming Mars natuurlijk. Ik houd dit spel in ieder geval in de gaten. Hopelijk heeft Eggert Spiele een lekker grote stand zodat ik het spel eens kan uitproberen.

De laatste jaren komen er steeds meer spellen uit het verre oosten op de markt. Deze spellen zien er vaak prachtig uit, maar zijn soms ook een beetje raar (raar thema, vreemd spelmechanisme). Spiel is bij uitstek het moment om ook weer eens naar dit soort spellen om te kijken. Helaas hebben veel van de uitgevers een heel klein standje en is uitproberen er niet bij. Omdat het verre oosten zowel juweeltjes heeft opgeleverd maar ook veel spellen waar je al heel snel niets meer van hoort, zijn dit wel echt spellen om te proberen voor je ze koopt. Ik houd mijn ogen in ieder geval open voor Mysterie of the Temples. Er is nauwelijks iets over dit spel bekend, maar het ziet er zo mooi uit dat ik het graag een kans zou geven om een plekje in mijn spellenkast te veroveren.

Charterstone is een competitief legacy spel. Vooral dat legacy element spreekt me heel erg aan. Je kan het spel 12 keer spelen en daarna heb je eigen uniek workerplacement spel over. Niek houdt niet zo van coöperatieve spellen, maar wellicht kan ik hem wel overhalen om een competitief legacy spel te spelen. Een legacy-spel kan je natuurlijk niet echt testen, maar wie weet kan ik het spel wel goed bekijken op Spiel en dan de knoop doorhakken.

Haba introduceert (naast vast een hele stapel kinderspellen) ook weer een aantal spellen voor volwassenen op Spiel. Vorig jaar was de stand voor de Haba spellen voor volwassenen heel klein, maar is het uiteindelijk wel gelukt om er een spel te doen. Hopelijk lukt dat dit jaar weer. Ik ben geïnteresseerd in het Karuba kaartspel en in Iguazu. In het laatste spel moet je fleurige, flonkerende edelstenen strategisch in een waterval plaatsen. Op basis van de omschrijving is het lastig te bepalen of dit een abstract spelletje is waar een flinke laag thema over heen gegooid is (in dat geval verdwijnt mijn interesse snel) of dat we hier een lekker vlot familiespel te pakken hebben dat een spekkie naar mijn bekkie is.

6 reacties

 1. hoe kom je aan de titel dan
  Mysterie of the Temples. Er is nauwelijks iets over dit spel bekend

  is er geen website van ofzo

 2. Het spel heeft nooit op Kickstarter gestaan. In het voorjaar 2018 komt er een Nederlandse versie uit via Chronicle Games/White Goblin Games.

  Groetjes,

  Jan

 3. Ik kan het niet meer terugvinden, dus waarschijnlijk heb je gelijk. Ik snap alleen. Iet waarom dit spel me zo bekend voorkomt. Ik zal het wel met een ander spel verwarren dan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *