Spiel 2017, de voorbereiding (deel 6)

Geplaatst door

Op Spiel komen niet alleen nieuwe spellen uit, maar natuurlijk ook uitbreidingen. Ook daar zitten er een paar tussen die me interesseren.

Vorig jaar bracht Friedemann Friese Fabelsaft op de markt. Dit is een leuk familiespelletje waar je gebruik moet maken van de verschillende combinaties van kaarten die op tafel liggen om de juiste combinaties van fruit te verzamelen om er een lekker drankje van te maken. Helaas vind ik dit spel leuker dan Niek en krijg ik het dus niet zo vaak op tafel als ik zou willen. Dat is dan ook meteen de reden waarom ik deze uitbreiding (the lime expansion) waarschijnlijk niet ga kopen, ook al zou ik het alleen al voor de prachtige en grappige plaatjes op de kaarten wel willen doen. Het is dus de vraag of de ratio of mijn lekkere trek het wint….

Vorig jaar heeft Isle of Skye de prestigieuze Kennerspiel des Jahres gewonnen. En dus wordt er dit jaar een uitbreiding (Journeyman) voor dit leuke biedspelletje uitgebracht. Deze uitbreiding introduceert nieuwe spelerbordjes waar je je ontwikkeling op een aantal gebieden (kracht, voorspoed en populariteit) gaat bijhouden. Daarnaast gaat er een pion over het bord lopen waarmee je de voordeeltjes moet activeren die bij het bereiken van bepaalde niveaus horen. Ik hoop dat het spel niet te topzwaar door deze toevoegingen wordt, maar zou het graag willen proberen.

Voor Escape Room: The Game komt op Spiel een uitbreiding uit met daarin twee scenario’s (Virtual Reality). Deze uitbreiding maakt gebruik van een 3D-bril. Ik ben erg gecharmeerd van deze serie Escaperoom-spellen dus deze uitbreiding ga ik zeker kopen. Ik wil alleen dan wel de Nederlandse versie en die is vast niet te koop op Spiel, maar mocht hij er toch zijn dan gaat hij blind mee naar huis.

Ook voor de escaperoom-variant Unlock komt een uitbreiding uit. Ik heb het basisspel echt met heel veel plezier gespeeld in het spellencafé in Haarlem. Dit smaakte zeker naar meer. Deze uitbreiding staat dus ook hoog op mijn wensenlijstje. Maar ook hier geldt dat ik liever de Nederlandse editie wil.

Ik vind Concordia een heel leuk spel, maar speel het niet vaak genoeg om er een uitbreiding van te hoeven hebben. Maar dit jaar komt er een uitbreiding met aan de ene kant Egypte en aan de andere kant Kreta op de markt ( Aegyptus / Creta). Het schijnt dat het Kreta-bord heel goed tot zijn recht komt met 2 spelers. En tsja, een Egypte-thema gaat hier in huis er ook altijd in als koek. Deze uitbreiding ga ik dus zeker kopen.

Voor Terraforming Mars zijn zelfs twee uitbreidingen te koop. De Hellas en Elysium uitbreidingen bestaat uit een nieuw dubbelzijdig bord met nieuwe milestones en awards. De andere uitbreiding heet Venus Next en deze bevat vooral nieuwe projectkaarten met daarnaast nog wat andere dingetjes (zoals een apart Venus-bord, nieuwe corporation cards en nieuwe milestones). Rationeel gezien heb ik deze uitbreidingen niet nodig. Ik kan het basisspel namelijk nog heel vaak spelen voor het in herhaling gaat vallen. Maar ja, het vlees is zwak. Ik ben namelijk wel heel nieuwsgierig naar deze uitbreidingen. Ik sluit daarom niet uit dat ik voor de bijl zal gaan.

Een uitbreiding die zeker mee naar huis zal gaan is Cities of Splendor. Niek en ik hebben Splendor echt grijs gespeeld. Maar we zijn er nu wel een beetje klaar mee. Ik hoop dat deze uitbreiding weer wat extra speelplezier in Splendor kan stoppen. De uitbreiding bevat vier verschillende modules die je aan het spel kan toevoegen waardoor het iedere keer net een beetje anders wordt.

2 reacties

  1. Ik heb beide kaarten van de Hellas en Elysium uitbreiding gespeeld en het is een leuke variant dat 20 sec uitleg nodig heeft, nl de nieuwe manieren van scoren. Geen essentiele uitbreiding maar een welkome variant.

    Van Escape Room en Unlock kan ik niet genoeg krijgen. Heb jij toevallig
    Pocket Escape Room (999Games) reeds gespeeld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *