Spiel 2018: De spellen die ik wil, maar niet ga kopen

Geplaatst door

Er zijn van die spellen die om verschillende redenen heel erg aan me trekken, maar waarvan ik weet dat ik, als ik er rationeel naar kijk, ze niet moet kopen. Maar kijken mag natuurlijk wel en spelen op Spiel al helemaal en dus staan ze op deze lijst.

Als ik op kantoor een spellenavond organiseer, dan eindigt die altijd met één of meerdere potjes Codenames/Codenames Pictures. We staan rustig met tien man om het spel heen en dan zijn de kaartjes inderdaad best klein. Een grote versie zou dus echt reuze handig zijn. Maar ja, ik heb alle reguliere versies al. Ik wil deze versie heel graag hebben, maar vind het zonde om een XXL versie te kopen van iets dat ik al heb. Het alternatief is dat ik mijn gewone Codenames Pictures weg geef natuurlijk…… Zou er iemand bijna jarig zijn, ik ga even op de kalender kijken….

Ik ben een groot fan van de X-files. Ik heb de DVD-box met de eerste 9 seizoenen en die hebben Niek en ik indertijd verslonden. Wat een geweldige serie was dat toch (de films vond ik niet zo geweldig en de laatste twee recent uitgebrachte seizoenen moet ik nog kijken). Een spel met daarin alle hoofdrolspelers uit deze serie doet me dus watertanden. En dan is het nog een deckbuilder ook en dat is een genre waar ik ook van houd. Maar de ervaring leert dat dit soort merchandise-achtige spellen vaak niet heel goed zijn. En als ik een deckbuilder wil doen, dan heb ik Dominion (de beste deckbuilder die bestaat) al in de kast staan, samen met alle uitbreidingen. Ik doe er daarom vast verstandig aan om dit spel niet te kopen.

Dit is een escaperoom-spel zonder tijdsdruk met een aansprekend mysterieus thema (ik houd van de X-files, weet je nog). Je speelt een vader waarvan de dochter in coma is geraakt. De dokters hebben geen idee wat er aan de hand is. Maar dan krijg je van een vader die hetzelfde heeft meegemaakt een eng uitziend boek. De vader beweert dat in het boek een ritueel staat waarmee je je dochter weer uit haar coma kan krijgen. De makers beweren dat het een heel verhalend spel is dat je stukje bij beetje ontdekt door het oplossen van puzzels. De escaperoom-spellen die ik gedaan heb, heb ik met veel plezier gedaan en het thema van dit spel spreekt me heel erg aan. Maar het spel is niet in het Nederlands verkrijgbaar. Dat vind ik normaal niet zo’n probleem, maar voor een escaperoom-spel lijkt het me wel lastiger om dat in een andere taal te spelen. En de speelduur is 3 tot 5 uur. Dat maakt het denk ik lastig om iemand te vinden om het spel mee te doen (volgens Niek is een escaperoom-spel ook gewoon een coöperatief spel dus hij weigert). Deze ga ik dus vast vastpakken op Spiel, maar daarna weer netjes terug leggen. Tenzij het spel zo goedkoop is dat ik me er geen buil aan kan vallen natuurlijk.

Het Pandemie-spelsysteem heeft al vele malen laten zien dat het staat als een huis. De eerste keer dat ik Pandemie speelde, wist ik niet wat me overkwam. Zelfs Niek (coöp-hater pur sang) was een tijd bereid om dit spel te doen, dat zegt iets over de kwaliteit van Pandemie. Ik heb niet alle uitbreidingen van Pandemie (ik heb de oude vormgeving en de nieuwe vormgeving sluit daar niet op aan en dus ben ik afgehaakt), maar ik heb tot nu toe wel alle zelfstandig speelbare spellen gekocht. Ik vond alleen de Cthulhu versie wat tegenvallen, maar de andere spellen vond ik echt leuk. Maar in mijn omgeving zijn te weinig liefhebbers van dit genre, waardoor deze spellen niet meer op tafel komen. Pandemic Rising Tide heb ik sinds de aanschaf bijvoorbeeld nog steeds niet gespeeld. Ik denk dat ik er dus verstandig aan doe om deze nieuwe loot aan de Pandemie-boom te negeren. En dat is moeilijk, want het is vast (net als Iberia en Rising Tide) weer een heel mooi uitgevoerde loot die bovendien maar tijdelijk verkrijgbaar is. Maar ja, wat heb je aan een mooi, zeldzaam spel als het vervolgens niet gespeeld wordt.

En alsof het niet al moeilijk genoeg is om één Pandemie-spel niet te kopen, komen er deze Spiel twee Pandemie-spellen uit. Pandemie viert dit jaar haar tienjarig jubileum en dus wordt er een speciale editie uitgebracht in een metalen EHBO-doos die je zelfs aan de muur kan hangen. Het materiaal van het spel heeft een make-over gehad en de houten pionnen zijn vervangen zijn door miniaturen. Er zijn nog maar een paar plaatjes beschikbaar van hoe deze jubileum-editie er uit ziet, maar die beloven veel goeds. Maar ik heb Pandemie al en hoe graag ik ook naar een mooi spel kijk, het gaat te ver om er 100 euro aan uit te geven, zeker aangezien het spel helaas niet of nauwelijks meer op tafel komt.

Ook Stone Age blaast dit jaar tien kaarsjes uit en komt, net als Pandemie, met een jubileum editie om dit te vieren. Stone Age behoort absoluut tot een van de favoriete spellen van Niek en mij. Het spel heeft voor deze editie een make-over gehad en wordt voorzien van een tweezijdig spelbord. Op de ene kant staat de versie die we al kennen (verwacht ik), maar op de achterkant komt een winterlandschap. Ook worden er twee kleine uitbreidingen en een variant aan het spel toegevoegd. De uitbreiding van Stone Age (Style is the goal) speel ik nooit omdat ik het niets vond toevoegen. Ik ben daardoor niet zo happig op nieuwe uitbreidingen voor dit spel. Juist doordat er geen toeters en bellen in het spel zitten, speelt het spel zo heerlijk gestroomlijnd. Ik vind het winterbord er alleen zo mooi uit zien en dus zou ik deze versie heel graag willen hebben. Maar ook voor dit spel vind ik het te ver gaan om alleen voor de looks een nieuwe versie van een spel te kopen dat ik al heb.

5 reacties

  1. Het Legendary Encounters deckbuilder systeem is degelijk. Ik zelf heb LE: Marvel verschillende keren gespeeld en bezit LE:Alien en heel tevreden.

    Je hebt idd gelijk dat merchandise-achtige spellen meestal bedenkelijk zijn van spelplezier. Maar bij deze zou ik het op zijn minst bekijken. Anders de commentaren en ratings op BGG checken binnen enkele maanden (wat ik ga doen). Maar dus zeker in de gaten houden omdat je van deckbuilding en X-Files fan bent.

  2. Escape Tales: The Awakening hoef je niet in 1 keer uit te spelen. Dit moet je over meerdere speelsessies uit kunnen smeren. Aan de Engelse taal kan ik niets veranderen, maar zo ben je toch weer een argument armer. :-p

    Overigens is het spel €20 als je het voorbesteld. Dat is wat ik heb gedaan. 🙂 Of dat goedkoop genoeg is om toch mee te nemen lezen we hoop ik over een paar weken.

  3. Als je van X-Files én deckbuilding houdt zou het doodzonde zijn als je Legendary Encounters níet zou aanschaffen. Ikzelf kocht toentertijd LE: Alien vanwege mijn liefde voor de film-franchise en ik heb daar geen seconde spijt van gehad. Thematisch, immersive, moeilijk, spannend, én solo speelbaar. Ik kende Dominion al, maar ik beschouw sindsdien LE: Alien als mijn favoriete deckbuilder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *