Spiel 2018: mijn voorbereiding

Geplaatst door

Spellenliefhebbers moeten nog anderhalve week geduld hebben voor de deuren van de Messe in Essen openen voor het grootste spellenfeest van het jaar: Spiel. Vorig jaar werd deze vierdaagse beurs door meer dan 180.000 bezoekers bezocht en aangezien de trend is dat er ieder jaar weer meer bezoekers komen, zullen het er dit jaar nog wel wat meer zijn. Zeker omdat het herfstvakantie is in de regio waar de beurs wordt georganiseerd zodat ook op de donderdag en vrijdag er waarschijnlijk meer gezinnen rond zullen lopen. Gelukkig stijgen niet alleen de bezoekersaantallen, maar neemt het vloeropppervlak van de beurs ook ieder jaar toe doordat er meer exploitanten een stand reserveren.

Op Boardgamegeek wordt een lijst bijgehouden van de (min of meer) nieuwe spellen die op Spiel verschijnen. Op deze lijst staan inmiddels al meer dan 1100 spellen en iedere dag komen er nog een paar bij. Er zitten wel wat dubbeltellingen in doordat bijvoorbeeld van een nieuw spel zowel de Engelstalige editie als de Duitstalige editie een eigen vermelding hebben. Maar zelfs als je daar voor corrigeert, houd je een enorme berg aan spellen over. Het is niet mogelijk om van te voren alle beschikbare informatie goed door te nemen. Als spellenliefhebber moet je dus een beetje slim en selectief te werk gaan. Ik heb de lijst meerdere keren bekeken en in dit blog geef ik een overzicht van de criteria die ik min of meer gebruik om mijn selectie te maken.

Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor succes, maar wel een goed begin. Ik kijk dus met meer aandacht naar spellen van uitgevers of auteurs waar ik goede ervaringen mee heb. Denk bijvoorbeeld aan de spellen van uitgevers Hans im Glück, Emperor S4 en Z-man of auteurs als Reiner Knizia, Friedemann Friese en Vlaada Chvátil.

Rumour has it. Ik ben niet de enige die de lijstjes bekijkt en een selectie maakt. Ik houd de andere spellenwebsites goed in de gaten en bekijk vooral de Geeklists op Boardgamegeek waarin mensen hun Spiel-lijstjes vastleggen met veel interesse. Als er veel overlap is met mijn lijst dan is, dan heeft die spellenliefhebber misschien wel een beetje dezelfde smaak en lees ik extra aandachtig mee met de items die ik zelf niet geselecteerd heb. Ook als ik een titel wel op heel veel lijstjes voorbij zie komen, is dat een reden om wat extra onderzoek te doen naar het betreffende spel.

Ken uzelf én uw spellen-vrienden. Er zijn mensen die in hun eentje spellen doen, maar daar hoor ik niet bij. Ik kan een spel dus wel geweldig vinden, maar als niemand in mijn omgeving mijn enthousiasme deelt dan komt het spel niet op tafel. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat ik coöperatieve spellen minder snel koop omdat mijn man (waar ik toch het meest mee speel) daar echt niet van houdt. Maar Roll & Write spellen vinden we beide leuk, dus die hebben een streepje voor.

Genoeg is genoeg. Ik heb al ontzettend veel ontzettend leuke spellen die ik veel te weinig speel. Er komen altijd spellen uit die ik absoluut leuk vind, maar die niet bijzonder genoeg zijn ten opzichte van wat ik al heb. Ik heb al heel veel werkverschaffingsspellen en dus zal ik een werkverschaffingsspel dat meer van hetzelfde is dus niet snel kopen, ook al is het misschien echt een leuk spel.

De tijd gaat snel, gebruik haar wel. Er zijn meer spellen die ik zou willen spelen, dan dat ik tijd heb om spellen te doen. Als ik kijk welke spellen ik het meest doe, dan zijn dat toch de korte spellen van minder dan een uur. ’s Avonds na het werk heb ik nog wel tijd en energie voor een potje Keer op Keer (speelduur een kwartiertje) maar niet voor een pot Terraforming Mars (speelduur een uurtje of twee a drie). Vaak zijn de korte spellen ook nog een stuk goedkoper dan lange spellen. Korte tussendoortjes hebben daarom mijn warme aandacht op de beurs.

Risico = kans * gevolg. Op Spiel zijn heel veel spellen te koop die de rest van het jaar lastig te verkrijgbaar zijn. Spellen van Aziatische uitgevers vinden bijvoorbeeld maar mondjesmaat hun weg naar spellenwinkels in Europa en zijn (als je ze al vindt) duur. De spellen van Europese uitgevers zijn ook na Spiel vaak nog wel te koop en de meest succesvolle spellen worden vaak ook nog wel door een Nederlandse uitgever opgepikt. Op Spiel hebben spellen van exotische en dus slecht verkrijgbare uitgevers een streepje voor.

Het oog wil ook wat. Er komen zo veel spellen uit dat spellen uit dat ik spellen waar ik verder niets van weet vooral op hun uiterlijk beoordeel. Als de doos me bij de eerste blik niet aanspreekt omdat het thema me niet aanspreekt of ik het spel niet mooi vind, dan is de kans nihil dat ik de moeite doe om extra informatie over het spel ga opzoeken. Maar als ik een spel juist heel mooi vind of het thema me erg aanspreekt, dan klik het spel natuurlijk wel aan.

Met deze criteria heb ik de lijst van meer dan 1100 spellen inmiddels terug gebracht tot een lijst van enkele tientallen spellen. Dat zijn er natuurlijk nog steeds veel te veel om op Spiel te gaan kopen. Maar dit zijn wel de spellen die ik hoop te kunnen proberen op Spiel. Ook daarvoor zijn het er nog steeds te veel, maar het is een illusie om te denken dat je van te voren precies kan plannen wat je gaat doen op Spiel. Bij populaire spellen zitten de stands de hele dag afgeladen vol en moet je dus maar net geluk hebben dat iemand opstaat als je langsloopt en er dan ook net niemand voor je langs sprint om het plekje te claimen.

Ik heb het richtinggevoel van een dode duif (ik weet het verschil tussen onder en boven en dat is het zo ongeveer). Zonder plattegronden ben ik dus nergens op Spiel. Ik ga binnenkort de plattegronden printen (ziehier de site van Erwin voor de link). Vervolgens markeer ik op de plattegronden de stands waar de spellen uit mijn longlist te vinden zijn zodat ik op Spiel makkelijker kan zien waar ik ben en welke andere spellen waar ik geïnteresseerd in ben in de buurt te vinden zijn. En daarna maak ik nog een paar kopieën van deze plattegronden omdat het veel te makkelijk is om in alle drukte van Spiel ze ergens te laten liggen.

In de komende blogjes zal ik jullie vertellen welke spellen op mijn longlist staan.

Eén reactie

  1. Vorig jaar heb ik thuis zitten kijken naar BGG-TV op Twitch(?). Daar kwamen makers steeds hun spel kort demonstreren. Hooguit tien minuten per spel, volgens mij. Geweldig. Opeens daalde mijn behoefte om naar Essen te gaan (waar ik nog nooit geweest ben) enorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *