Spiel 2018: Try before I buy (or not) spellen (deel 2)

Geplaatst door

Ik heb een zwak voor Roll & Write spellen. Dit genre spellen lijkt nog steeds aan populariteit te winnen en dus is het ook niet verbazend dat er op Spiel meerdere worden gepresenteerd. De eerste die ik graag zou proberen is Railroad Ink. In dit spel moet je op een raster van 7 bij 7 vakjes een spoorwegstelsel aanleggen en daarbij proberen zo veel mogelijk verbindingen met de randen van het raster te maken. Dobbelstenen bepalen wat voor soorten spoor iedere beurt gelegd mogen worden. Je kan twee verschillende edities van dit spel kopen: een blauwe en een rode. In de blauwe krijg je te maken met rivieren en meren en in de rode met lava en meteoren.

Qwantum is het vervolg op Qwixx en Qwinto. De omschrijving op BGG is dat spelers nummers in hun persoonlijke raster moeten invullen en dat de nummers oplopend moeten zijn binnen een kleur totdat ze weer omlaag mogen gaan. Vager dan dat kan je een omschrijving niet maken. Het spel ziet er ook nog eens redelijk suf uit. Maar het is wel de opvolger van Qwixx en Qwinto en dat vond ik beide leuke spellen.

Ook Knapp Daneben! is een roll & write spel in een saaie uitvoering met een summiere omschrijving. In dit spel moet je nummers verzamelen in de buurt van nummers die je al hebt, maar die niet hetzelfde mogen zijn. Ook deze omschrijving is te vaag om in te kunnen schatten of dit een fijn tussendoortje is of niet.

Het laatste roll & write spel op mijn radar is Brikks. Dit spel wordt omschreven als een tabletop tetris variant. Dat klinkt in ieder geval goed. Het is ook nog eens van de maker van het succesvolle Ganz schön Clever. Dobbelstenen bepalen welk tetris-figuur je moet tekenen op je briefje. Dit klinkt best leuk, alleen moeten alle spelers dezelfde figuur tekenen en vraag ik me dus of iedereen bij elkaar gaat spieken en daardoor hetzelfde gaat doen.

Als peuters waren mijn zus en ik helemaal in de ban van het gouden boekje over het koekenmannetje. Mijn moeder kan het boekje nu vast nog uit haar hoofd opdreunen. Met een spel over een gemberkoekhuisje weet je mijn aandacht dus wel te vangen. Het spel Gingerbread House is bedacht door Phil Walker-Harding, bekend van de leuke familiespellen Berenpark en Cacao. In Gingerbread House moet je je eigen snoephuisje van gemberkoekjes bouwen. Je doet dit met domino-achtige tegels die je probeert op bepaalde manieren naast en op elkaar te leggen.

Haba brengt sinds een paar jaar niet alleen kinderspellen uit, maar ook spellen voor volwassenen. En daar zitten al een paar leuke exemplaren tussen, zoals Karuba en Meduris. Ook dit jaar neemt Haba weer een paar kakelverse spellen mee naar Spiel. Honga spreekt me daarvan het meest aan omdat het zich afspeelt in het stenen tijdperk. De beschikbare informatie is verder nogal summier. In het spel moet een stamoudste gekozen worden en daarvoor moet je grondstoffen verzamelen. De stand voor de volwassen spellen van Haba is helaas heel erg klein, waardoor je heel veel geluk moet hebben om er een spel te kunnen testen. Maar als ik langs loop en een plekje zie, dan schuif ik graag aan om dit spel te proberen.

Ik houd van dobbelstenen, en dan vooral van mooie transparante dobbelstenen in vrolijke kleuren. En laten die nou de hoofdrol spelen in Coral Island. Met de prachtige dobbelstenen die in de doos van dit spel zitten kan je twee verschillende spellen doen. In het ene geval moet je stapelen met de dobbelstenen en in het andere geval schuiven, als ik het goed begrijp. Er is op dit moment echt te weinig informatie beschikbaar om goed in te schatten of dit een leuk spel. Maar de dobbelstenen in de doos zijn in ieder geval prachtig en dus ben ik zeker bereid om dit spel een kans te geven.

Men at Work is een heel mooi uitgevoerd stapelspel. In dit spel ga je aan de slag als een echte Bob de Bouwer. Je hebt duidelijk geen hoogtevrees. Op de foto’s die beschikbaar zijn staan schattige bouwvakker-meeples die met houten balken lijken te sjouwen. Als je dit spel op tafel zet, dan weet je zeker dat mensen even komen kijken wat er gebeurt.

Pikoko is een slagenspelletje met natuurlijk een twist. De twist is dat je je eigen hand met kaarten niet ziet en er ook niet mee speelt. Je speelt namelijk met de hand van je buurman. De kaarten staan voor de spelers in kaarthouders in de vorm van een pauw en de kaarten zijn de veren. Het spel ziet er daardoor echt heel mooi uit. Ik houd van slagenspellen en wil deze variant dus graag proberen.

In Ghost of the Moor wordt het centrale spelmechanisme van That’s life hergebruikt, maar wel met een kleine twist. Je moet iedere beurt een pion voortbewegen over een spoor van tegels en als je de laatste speler bent die van een tegel afgaat dan mag je deze tegel pakken. Op sommige tegels staan schatten (die wil je hebben) en op andere spoken (die laat je liever voor een ander liggen). De twist is dat als je op een plek komt waar geen tegel ligt, je daar dan of een houten plank moet leggen of een tegel die je eerder hebt gepakt. Ik ben heel benieuwd hoe anders dit spel speelt dan That’s life.

2 reacties

  1. Railroad ink , Honga, Gingerbread house en Brikks staan bij mij ook hoog op de interresse-lijst. Ik ga niet naar Essen dus ik zie uit naar je bevindingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *