Spiel 2018: De spellen die ik zeker ga kopen (of al gekocht heb)

Geplaatst door

Er zijn een beperkt aantal spellen die me zo aanspreken dat ik nu al weet dat ik ze ga kopen, zelfs als ik niet de kans heb om ze te spelen. Ik zet in dit lijstje ook een aantal spellen die op Spiel worden gepresenteerd die ik aangeschaft heb via Kickstarter en die op korte termijn bezorgd gaan worden.

Het eerste spel dat ik zeker ga kopen is Holding on: The troubled life of Billy Kerr. Dit is een coöperatief spel waarin je met je medespelers een team verpleegkundigen vormt die voor de doodzieke Billy Kerr moet zorgen. Billy is binnen gebracht met een hartaanval en heeft nog maar een paar dagen te leven. Je moet hem niet alleen fysiek verzorgen maar ook psychisch. Billy heeft namelijk geheimen en je wilt proberen om hem daar mee in het reine te laten komen voor hij sterft. Ik vind dit een heel bijzonder thema voor een spel. Op basis van de eerste reacties van mensen die het spel al gespeeld hebben, lijkt het spel respectvol met het thema om te gaan en zijn ze er overwegend positief over.

Realm of Sand gaat ook zeker met me mee naar huis. Dit is een spel van de Taiwanese uitgever EmperorS4 dat door de mensen die het al gespeeld hebben wordt omschreven als een mix van Patchwork en Splendor. In dit spel worden tetris-achtige stukken gebruikt, die je in je beurt kiest om op een eigen bordje na te bouwen met losse fiches. Je probeert hiermee bepaalde vormen na te bouwen en als dat lukt, krijg je extra fiches die je keer op keer kunt blijven gebruiken. Hierdoor wordt het steeds makkelijker om verder in het spel nieuwe opdrachten uit te voeren.

Ook Star Trek Galactic Enterprises is een spel dat ik zeker mee naar huis ga nemen. In dit spel kruip je in de huis van een Ferengi. Ferengi is een volk van achterbakse handelaren die alles doen om aan geld (gold pressed latinum) te komen en daar geen middel voor schuwen. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in hun versie van onze tien geboden, de Ferengi Rules of Acquisition. De eerste daarvan is bijvoorbeeld “Once you have their money, you never give it back”. In dit spel probeer je zo veel mogelijk geld te verdienen met handelen en daarbij schuw je geen enkel middel. Je hebt er dus geen enkele moeite mee om met je concurrenten prijsafspraken te maken om de prijs hoog te houden. Maar kun je er wel op vertrouwen dat je concurrenten zich aan de afspraken houden? En kunnen zij jou wel vertrouwen? In mijn economische handboeken wordt uitgebreid beschreven welke elementen van invloed zijn op het slagen van dit soort afspraken. Het lijkt me super leuk om dat een keer in spelvorm zelf uit te gaan proberen.

Het laatste spel dat ik in ieder geval mee naar huis wil nemen is Welcome to…. Dit is een Roll & Write spel waarin de dobbelstenen zijn vervangen door kaarten. In dit spel ben je een architect uit de jaren ’50 die bezig is een prachtige wijk te ontwerpen. Elke speler begint met een lege plattegrond met daarop de contouren van drie straten. In je beurt kies je uit kaarten bepaalde combinaties waarmee je deze plattegrond langzaamaan gaat intekenen met huizen en andere interessante opties, zoals zwembaden. Ik weet niet precies hoe het gaat, maar ik lees veel enthousiaste reacties op dit spel en aangezien Niek en ik beide van Roll & Write spellen houden, lijkt me dit een veilige keus om mee naar huis te nemen.

Afhankelijk van de prijs ga ik nog een uitbreiding kopen van een spel dat ik niet heb. Ik heb een tijdje terug bij mijn beste vriendin kennisgemaakt met Speed Colors. Dit is een memory-spelletje waarin je moet onthouden hoe een bepaald plaatje is ingekleurd. Om aan te tonen dat je het goed onthouden heb, moet je het plaatje zelf op de juiste wijze inkleuren. In dit spel zaten hele fijne uitwisbare stiften. Van sommige Roll & Write spellen heb ik de scorebriefjes geplastificeerd zodat je ze keer op keer kan spelen door er met uitwisbare stiften op te schrijven. Ik vind het alleen best lastig om echt fijne uitwisbare stiften te vinden. Als de prijs niet bizar hoog is, dan neem ik deze uitbreiding daarom mee voor de stiften.

Dat waren de spellen die ik nog niet heb, maar zeker ga kopen. Op Spiel worden ook een aantal spellen gepresenteerd die ik via Kickstarter heb gekocht en die (hopelijk) op korte termijn bij mij op de deurmat vallen.

Dice Hospital is het eerste spel van dit rijtje en wordt waarschijnlijk in de eerste helft van november bezorgd. Het spel zou er al geweest zijn, als de Britse douane de zending niet aan een extra controle had onderworpen. In dit spel run je een ziekenhuis waar je zieke dobbelstenen moet genezen. In je ziekenhuis heb je verschillende behandelruimtes en personeel om je de zieke dobbelstenen te genezen. Het spel sprak me vanwege het thema en het mechanisme erg aan en dus heb ik het gebacked. De eerste recensie exemplaren zijn inmiddels ook al bezorgd (bijvoorbeeld bij The Dicetower en Shut up and sit down) en leveren positieve reacties op. Ik vind het jammer dat het spel er nog niet is, maar ik verwacht dat ik dit spel heel leuk ga vinden.

Ook Dinosaur Island is een spel dat ik via Kickstarter heb aangeschaft en wat op korte termijn uitgeleverd gaat worden (ze zijn inmiddels begonnen met verzenden). Dit spel had in juli geleverd moeten worden, maar eerst waren de spellen op de verkeerde boot gezet (naar Amerika) waarna eerst nieuwe spellen gemaakt moesten worden voor ze alsnog naar Europa konden worden verzonden en daarna werd ook deze zending door de douane uitgekozen voor extra controles wat ook weer voor een paar weken vertraging zorgde. Anyway, het kan nu niet lang meer duren, met een beetje geluk heb ik het spel zelfs voor Spiel al in huis. Dinosaur Island is eigenlijk Jurassic Park het bordspel. In dit spel bouw je je eigen Dino-park dat je moet vullen met zelf gekweekte Dino’s en leuke attracties. Ik heb dit spel deze zomer al twee keer gespeeld tijdens onze vakantie in Amerika en Niek en ik vonden het spel geweldig leuk. Ik kan dan ook echt niet wachten tot het spel bezorgd wordt.

Mijn laatste Kickstarter aankoop die ik hier wil noemen is Fireball Island. Dit is een opgepoetste re-make van een Amerikaans plastic fantastic spel uit de jaren ’80 dat inmiddels cultstatus heeft bereikt. Restoration Games is een spellenuitgever die populaire spellen uit het verleden opnieuw uitgeeft. De spellen worden echter voor ze uitgegeven worden onder leiding van Rob Daviau (bekend van Pandemic Legacy) onder handen genomen tot een 2.0 versie van het spel. Ze proberen daarbij de essentie van het spel te behouden, maar maken er wel een spel van dat helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd. Ik vind dat een intrigerend concept. Fireball Island is een spel waarin de spelers met een plastic miniatuurtje over een gevaarlijk tropisch eiland racen op zoek naar schatten. Op het eiland staat een lava-spuwende vulkaan, of te wel een plastic miniatuur waar je knikkers in gooit die vervolgens over verschillende paden naar beneden kunnen rollen en daarbij de miniaturen omgooien. Het zal mijn liefde voor knikkerbanen zijn (als peuter kon je me uren bezig houden met een simpele knikkerbaan), maar ik kon dit spel niet weerstaan. Ik verwacht een behoorlijk chaotisch familiespel met een hoge geluksfactor. De spellen zijn inmiddels geproduceerd, maar het is me niet helemaal duidelijk hoe ver ze al zijn met het verzenden (per boot) van de spellen naar de distributiecentra. Volgens de planning zou ik het spel in november moeten krijgen, maar het zou me niets verbazen als het iets langer gaat duren (zie de twee voorbeelden hierboven).

4 reacties

  1. Dinosaur Island is geweldig, hij heeft hier lang liggen te verstoffen in mijn kast maar is nu een van mijn favorieten Oa met Anto gespeeld die hem ook leuk vond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *