Spookslot

Geplaatst door

Toen ik op de basisschool zat had ik een vriendinnetje dat Irene heette. Irene had iets, dat ik niet had en waar ik heel jaloers op was. Irene had namelijk het spel Spookslot. Toen ik het een paar jaar geleden op de rommelmarkt tegenkwam, heb ik het dan ook meteen gekocht. Het spel heeft een paar jaar op zolder gelegen, maar vandaag had ik zin om het spel in elkaar te zetten. Daar ben ik nog best even zoet mee geweest. Spookslot kan je namelijk met recht ook een bouwpakket noemen. Ik moest nog even zoeken waar de spelregels gebleven waren, maar die bleken in de deksel van de doos te staan. Het spel was nagenoeg compleet. Er miste alleen een dobbelsteen en een voetje. Maar dat kan ik zelf wel oplossen.

Het spel zelf stelt niet zo veel voor: je moet tijdens je beurt dobbelen om te bepalen hoeveel stappen je mag lopen en daarna moet je door een soort rad van fortuin nog een extra actie laten bepalen. Je kan hiermee een extra keer dobbelen (en dus lopen) winnen, of het kan je laten weten dat je verstijfd bent geraakt van angst waarna je net zo lang stil moet staan tot het rad je laat weten dat je weer relaxed genoeg bent om verder te spelen of je mag met de doodskop actie uitvoeren. Dit betekent dat je een heel cool plastic schedeltje (lichtgevend in het donker!) door de doodskist het trapgat in mag gooien waarna hij ergens weer te voorschijn komt en daarbij misschien wel iemand omgooit. Het doel van het spel is om het hele huis door te lopen, de trap op te sluipen en bovenaan de trap het deksel van de doodskist te sluiten.

Het spel is zo over de top uitgevoerd dat ik het niet kon laten om een paar foto’s te maken.


Dit is het spel van bovenaf gezien. Je moet dus via het voetjesspoor je weg vinden door het slot om bovenaan de trap te eindigen. Als je op de rode voetjes staat, loop je het risico door het doodshoofd getroffen te worden.


Dit zijn de dappere avontuurs die hun leven in de waagschaal gaan stellen om het slot van zijn dolende geesten te bevrijden.


En zo zien de avonturiers er uit als ze verstijfd van angst het in hun broek staan te doen.


Dit is het eerste gevaar dat de avonturiers moeten trotseren. Deze ridder heeft de vervelende gewoonte om af en toe in te dutten en zijn bijl dan te laten vallen. Daar wil je niet onderstaan!


Als je veilig langs de ridder bent gekomen, kom je in de grote hal. Hier spookt het flink. Als je het spook wekt, begint de vloer te beven. En daarna begin jij te beven…. van angst wel te verstaan!


Via de hal kom je in een enge bijkeuken terecht. Terwijl de vleermuizen om je oren vliegen en je probeert niet te struikelen over de flesjes met dubieuze inhoud, valt je oog op een spiegel. Maar wacht! Is het wel een spiegel, of is het een geheime doorgang!


Aan de andere kant van de geheime doorgang is het behekste trappenhuis. Het lijkt wel of je voetstappen hoort, zou je hier wel alleen zijn?


Voorzichtig loop je de trap op. Je probeert heel zachtjes te lopen, want voor je het weet wek je wezens die je beter met rust had kunnen laten…..


Dit keer lukt het je om de stilletjes de trap op te sluiten en de doodskist te sluiten. De rust keert weer terug in het slot.

5 reacties

 1. Heerlijk, de foto's v/h spel brachten me direct terug naar men kindertijd.

  Ik herinner me nu dat ik als kind eigenlijk heel wat bord spellen gespeeld heb. En vanaf mijn puberteit to begin mijn twintigste amper.

  Spellen die me onmiddellijk terug te binnen schieten uit mijn kindertijd zijn Foetsie Moetie, Duikbootjacht, Citadel (abstract spel van Jumbo) en Star Wars: ontsnap aan de ster des doods.

  Oh man, heerlijke herinneringen. Bedankt voor de post 🙂

 2. Fantastisch, ik wilde dit als kind ook altijd hebben, vooral die TV reclame die vaak voorbij kwam in die tijd.
  Ookal speelde ik zeer vaak bordspellen en dit op mijn verlanglijstje van sinterklaas stond, heb ik het nooit mogen krijgen van de sint. Ik heb er een trauma aan overgehouden.ved

 3. Lol ik heb dit spel vroeger ook helemaal kapot gespeeld toen ik een jaar of 10 was haha. Geniaal spel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *