Summer Time

Geplaatst door

2 spelers
30 minuten
Auteur: Inka en Markus Brand
Uitgever: Kosmos (2006)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Summer Time! Deze twee woorden roepen allemaal associaties op die niets met de afgelopen Hollandse zomer te maken hebben: zandstranden, de geur van zonnebrand, vrolijk gekleurde coctails, bruin verbrande vakantiegangers, etc. Voor degenen die dit jaar hebben zitten kleumen in een tentje op de Veluwe is Summer Time het ideale spel om je er aan te helpen herinneren hoe het ook had kunnen zijn.

In Summer Time zijn de spelers namelijk vakantiegangers die proberen een zo mooi mogelijke planning te maken voor hun vakantie in een tropisch all-inclusive oord. Niet alle activiteiten staan deze vakantie op zichzelf. Als je een stukje wilt varen in een heuse catamaran, dan zal je daar eerst naar toe moeten zwemmen. Wil je je geliefde diep in de ogen kijken op een romantisch strand, dan moet je er wel eerst voor zorgen dat hij of zij een beetje in de juiste stemming is door eerst een dutje te doen in een hangmat of een verfrissende coctail te drinken in de hotelbar.

Het spel wordt gespeeld met vierkante kaartjes waar de verschillende activiteiten en de voorwaarden waar aan voldaan moet zijn om ze te plaatsen op vermeld staan. In je beurt mag je kiezen uit vier verschillende acties. Als eerste mag je extra kaarten kopen door hier een bepaalde combinatie van fiches voor in te leveren (beide spelers beschikken over dezelfde fiches). Er liggen drie kaarten open en zodra deze alle drie zijn weggehaald, komen er weer drie nieuwe kaarten te liggen. Als je niet meer over de juiste fiches beschikt, kan je (actie twee) al je fiches weer opendraaien zodat je voor je volgende beurt weer over een volledige set beschikt. Verder kan je natuurlijk kaarten op tafel leggen (actie 3). De spelers leggen de kaarten beide in hetzelfde veld neer, waardoor je elkaar kan hinderen. De kaarten die je neerlegt moeten natuurlijk voldoen aan de daarop gestelde voorwaarde (dus als je een stukje wilt varen, moet je deze kaart horizontaal of verticaal aan een kaart leggen waarop een stukje gezwommen wordt. Tenslotte mag je passen (niets doen). Als beide spelers dit doen worden de openliggende kaarten die nog in de koopsectie liggen afgelegd en komen er nieuwe voor in de plaats.

Op het moment dat je kaarten neerlegt krijg je hier punten voor. Je krijgt ofwel het aantal punten dat op de kaart staat (variƫrend van 2 tot 5) of je vermenigvuldigd de waarde van de kaarten waar je volgens de voorwaarde passend aan legt (variƫrend van 2 tot 3). De zwemkaart is bijvoorbeeld een waarde 3 en het boottochtje een x2, zodat je 6 punten scoort.

… en de waardering

Ondanks de vrolijke plaatjes, vond ik Summer Time een erg nietszeggend spel. Het is niet echt leuk, maar ook niet echt stom. Tijdens het spelen roept het nauwelijks emoties op, je kan het gewoon gedachteloos spelen omdat het nooit echt spannend wordt. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door de hoge geluksfactor. Er liggen te weinig kaarten open om echt te kunnen plannen, je moet gewoon maar hopen dat een kaart die jij nodig hebt niet net wordt opengedraaid op het moment dat je tegenstander als eerste mag kiezen of op een moment dat jij net deze fiches niet meer beschikbaar hebt. Er zijn te veel goede tweepersoonsspellen om genoegen te hoeven nemen met deze middelmatigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *