Jambo: De uitbreiding

Geplaatst door

UITBREIDING
2 spelers
30-45 minuten
Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: QuinedWhiteGoblin Games (2004)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Ooit een keurmerk van goede tweepersoonsspellen, is de Kosmosreeks voor twee al een paar jaar een baken van middelmatigheid. Een paar jaar geleden was Jambo een zeer goede uitzondering, die met kop en schouders boven de rest uitstak. Aan Jambo heb ik vele tientallen uren speelplezier beleefd, al werd dat de laatste tijd wat minder. Het verschijnen van de uitbreiding bij de Duitse webwinkel 12spiel had daarom direct mijn interesse.

De Jambo-uitbreiding bestaat uit een pak kaarten, die in drie verschillende ‘modules’ gespeeld kunnen worden. De eerste module betreft simpelweg veertig nieuwe voorwerpen, dieren en personen. Die kun je gebruiken in plaats van hun tegenhangers in het basisspel. Over welke kaarten je moet inwisselen doet de uitbreiding geen uitspraak. Alle kaarten (op de warenkaarten na) schudden en er willekeurig veertig uithalen is een optie, maar ook een hoop gedoe. Gelukkig doet de auteur hier een suggestie over de verdeling van kaarten uit het basisspel en de uitbreiding. Na twee keer gedoe ben ik overgegaan op deze verdeling en die bevalt uitstekend.

De tweede en derde module geven je extra opties. De tweede module is getiteld ‘De Drie Hutten’. Beide spelers kunnen tot drie van deze hutten gebruiken. Daarmee kun je extra geld verdienen of juist besparen, waren omruilen of extra kaarten trekken. Voor wat meer afwisseling kun je afspreken niet met alle hutten te spelen, waarbij de spelers zelf mogen kiezen welke hut(ten) ze willen gebruiken.

In de derde module wordt een extra manier geïntroduceerd om te winnen. Dit is een masker, bestaande uit vier delen. Iedere keer als je tijdens je beurt aan de voorwaarde hebt voldaan van een van de vier delen (bijvoorbeeld drie warenkaarten spelen in één beurt, of alle zes verschillende waren in je bezit hebben) krijg je dat deel in je bezit. Heb je alle delen, dan eindigt het spel direct en heb je gewonnen, zelfs als je tegenstander boven de zestig goudstukken is gekomen.

… en de waardering

Tot nu toe heb ik alleen de eerste twee modules gespeeld, maar die zijn genoeg om mijn oordeel op te baseren. Door de vele verschillende kaarten blonk Jambo al uit in wederspeelbaarheid. De uitbreiding heeft dit met de extra kaarten alleen maar vergroot. Met de door Dorn aanbevolen verdeling worden bovendien de wat zwakkere kaarten uit het basisspel vervangen. De kaarten uit de uitbreiding zijn doorgaans ook sterker dan die uit het basisspel en geven je meer opties.

Ook de hutten zijn een ijzersterke toevoeging. In Jambo van het wel eens gebeuren dat je maar niet de goede waren krijgt, of te weinig kaarten kunt trekken. Met de hutten kun je dit ondervangen (tegen betaling van veel actiepunten, dat wel). Dit verhoogt de controle die je op je eigen resultaat hebt en dat is natuurlijk alleen maar goed.

Jambo is een leuk spel, maar in combinatie met de uitbreiding is het een onvervalste topper. Ik kan de uitbreiding daarom alleen maar de hoogste waardering geven. Voor alle Jambo-liefhebbers: kopen!