Terugblik van Dagmar op 2014

Geplaatst door

Nog een paar uur en 2014 zit er weer op. Ik denk dat de kans dat er nog een spel op tafel beland niet heel groot is en dus is het een mooi moment om de balans op te maken voor dit jaar. Ik heb 151 spellen gedaan dit jaar. Dat is ongeveer 400 minder dan vorig jaar. Dat lijkt erger dan het is, ik ben namelijk anders gaan tellen. Ik heb dit jaar alleen nog maar echte fysieke potjes meegeteld en niet meer de digitale. En aangezien ik vaker de kans heb om online te spelen dan in the real word, valt het aantal gespeelde spellen dit jaar nogal tegen.

Mijn meest gespeelde spel is natuurlijk scrabble geweest (14 potjes), gevolgd door Qwixx en Greed (beide 7 keer). Online heb ik vooral Wordfeud gespeeld, maar ook wat Lords of Waterdeep, Stone Age, Ticket to Ride en Ascension.

Ik heb dit jaar veel nieuwe spellen gespeeld, maar er zaten geen spellen tussen met een extreme wow-factor. Ik vond Tzolk’in, Carcassonne Stille Zuidzee en Greed denk ik de leukste drie nieuwe spellen van dit jaar (en twee daarvan zijn van eerdere jaren). Ik moet daarbij wel bekennen dat het me nog niet gelukt is om al mijn nieuwe aankopen van Spiel en het Spellenspektakel te spelen, dus wellicht kijk ik iets over het hoofd.

Twee spelmomenten vond ik erg memorabel. De eerste was dat ik dit jaar monopoly heb gespeeld met Coen, Peter Hein en Anton. Ik vond het hilarisch dat moderne spellengekken op een spellendag het vergruisde monopoly op tafel zetten (en nog een oude editie ook). Het idee was helaas leuker dan het spel zelf, dus ik denk niet dat we nog vaker kostbare spellentijd gaan verspillen aan deze klassieker. Het tweede moment was een potje Kolonisten van de Steden en Ridders uitbreiding dat ik met een vriendin en haar vriend speelde. Ik vind kolonisten echt heel leuk, maar het lukt me niet zo goed om het vaak op tafel te krijgen. Ik vond het dan ook echt een cadeautje om het weer eens te doen en dan ook nog met de Steden en Ridders uitbreiding.

Het onbetwiste hoogtepunt van dit jaar was mijn bezoek aan Spiel met Peter Hein, Anton en Coen. Wat was het leuk om met gelijkgezinden Spiel te verkennen en ’s avonds lekker na te kunnen praten onder het genot van het uitproberen van wat verse spellen. Dit recept is voor mij volgend jaar zeker voor herhaling vatbaar.

Het dieptepunt van dit jaar was dat ik net voor de kerst ziek werd (ik deed mee met de griepgolf) en daardoor verstek moest laten gaan op de spellendag die ik met Peter Hein, Anton en Coen had afgesproken. Ziek thuis zijn is toch al behoorlijk saai (ongelovelijk hoe vaak sommige programma’s worden herhaald), maar als je daardoor ook nog iets leuks moet laten schieten……

Ik heb dit jaar 15 recensies geschreven en 19 blogjes (deze meegerekend). Dit betekent dat ik jullie toch bijna drie keer per maand aan spellenleesvoer heb geholpen. Ik vind het nog steeds erg leuk om te doen, maar het kost wel wat moeite. Het is vooral lastig om nieuwe spellen tenminste drie keer gespeeld te krijgen (om een goede indruk te hebben). Ik heb een aantal spellen inmiddels 2 keer gespeeld dus ik heb goede hoop dat het niet te lang gaat duren voor ik in 2015 mijn eerste recensie kan plaatsen. De recensie die ik zelf het leukst gelukt vond was die van Tzolk’in en het leukste blogje vond ik het blog over het verschil tussen mijn oude editie van de Kolonisten van Catan (bordspel) met de nieuwste editie.

Voor volgend jaar hoop ik wederom meer te spelen en minder te kopen. Ik heb nu 500 spellen in mijn spellenkamer staan en een flink aantal daarvan heb ik nog niet gespeeld. En bovendien staan er heel veel spellen waarvan ik weet dat ik ze echt heel leuk vindt, maar die ook al veel te lang niet meer uit de kast zijn geweest. Ik neem me dan ook voor om af en toe weer eens een oudje uit de kast te trekken en op tafel te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *