Ticket to Ride: Alvin & Dexter

Geplaatst door

UITBREIDING
2-5 spelers
45-90 minuten
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2011)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Meneer Moon kon vast niet slapen toen hij de laatste uitbreiding voor het succesvolle Ticket to Ride bedacht. Ik gok dat hij niet kon slapen en dat hij daarom maar naar beneden is gegaan om vanuit een luie stoel zinloos langs de kanalen te zappen. Tussen de ontelbare zanders waar hij lang zapte zaten vast Jurassic Park en Indepence Day en plotseling kwam meneer Moon op het idee om dino’s en aliens los te laten in de altijd zo keurige Ticket to Ride wereld. Van slapen is het die nacht vast niet meer gekomen.

De Alvin en Dexter uitbreiding voegen Alvin de Alien en Dexter de Dino toe aan Ticket to Ride. Alvin en Dexter reizen kriskras door het land en brengen vooral chaos! De treinbouwers krijgen knikkende knietjes van Alvin en Dexter, en weigeren te bouwen waar zij zich bevinden. Verder durven ook de reizigers niet naar de gebieden te gaan waar Alvin en Dexter zich bevinden waardoor routes waar Alvin en Dexter staan aan het eind van het spel nog maar de helft van het gebruikelijke aantal (straf)punten waard zijn.

De spelers mogen naast hun gebruikelijke beurt, Alvin of Dexter bewegen door jokers in te zetten en hier bewegingskaarten van te kopen. Je mag maximaal twee jokers per beurt in zetten en je mag of Alvin of Dexter bewegen, maar niet beide. Voor één joker, lopen en Alvin en Dexter maximaal drie steden ver weg. Aan het eind van het spel krijg zijn voor zowel Alvin als Dexter nog 15 bonuspunten te verdelen (wie de meeste kaartjes heeft, krijgt de bonuskaart).

… en de waardering

De Alvin & Dexter uitbreiding voegt een scheut Ameritrash toe aan de Eurogame Ticket to Ride. Dit is een hele rare combinatie, maar op een of andere manier werkt het wel. Het helpt hierbij natuurlijk wel dat Alvin en Dexter hele mooie miniatuur poppetjes zijn en het daarom leuk is om met ze over het bord te lopen (heus, dit geldt namelijk echt niet alleen voor kinderen). Tijdens het spel, kan je Alvin en Dexter inzetten om andere spelers te blokkeren, maar zo tegen het eind moet je ook in de gaten gaan houden dat ze niet ergens staan waar jij een dure route van of naar toe hebt gebouwd.

De uitbreiding werkt echter niet met alle Ticket of Ride spellen even goed. Ik heb hem met de Nordic Countries gespeeld en in die set zijn jokers zo schaars dat je ze echt nodig hebt om je routes te maken. Alvin en Dexter stonden bovendien niet in de weg en daardoor was er ook geen noodzaak om ze te verplaatsen. Aan het eind van het spel stonden ze daardoor nog waar ze begonnen waren en hadden ze geen enkele invloed op het spel gehad. De uitbreiding komt beter tot zijn recht in spellen waar wat meer jokers in zitten, zoals de basisset.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *