Ticket to Ride: Nederland

Geplaatst door

UITBREIDING
2-5 spelers
45 minuten
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2013)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 4.2]

Het spel …

Ticket to Ride is een van de beste familiespellen die er is. De regels zijn eenvoudig, maar het spel is toch heel spannend. Het is ook een spel dat bijna iedere spellenliefhebber en veel gelegenheidsspelers in hun kast hebben staan. Geen wonder dus dat Days of Wonder regelmatig nieuwe uitbreidingen uitbrengt. In de laatste uitbreiding staat ons kleine landje centraal.

De basis van het Ticket to Ride spel is in tact gelaten. Je moet spoor aanleggen op het bord en daarmee opdrachten proberen te vervullen. In je beurt trek je kaarten, trek je nieuwe opdrachten of bouw je aan het spoor. De enige inhoudelijke verandering is dat je dit keer naast kaarten in de juiste kleur ook geld (tol) moet betalen als je een route aanlegt. Alle spelers beginnen het spel met dezelfde hoeveelheid geld en betalen hier tijdens het spel mee als ze routes bouwen. In principe betaal je aan de bank, maar als je gebruik maakt van een stuk dubbelspoor en je de tweede speler bent die daar legt, dan betaal je aan de speler die het eerste stuk aanlegde.

Aan het eind van het spel zijn er nog bonussen te verdienen voor de spelers die het meeste geld over hebben gehouden. Als je tijdens het spel op een gegeven moment door je geld heen bent, dan kan je een lening nemen en gewoon doorspelen. Je hoeft de lening niet terug te betalen, maar krijgt wel strafpunten aan het eind van het spel. Bovendien kan je ook geen bonuspunten meer krijgen (zelfs niet als je de speler met de minste schuld zou zijn).

Als je het spel met twee personen speelt, dan kan er een neutrale speler mee doen. Aan de onderkant van de routekaarten staan in de meeste gevallen twee plaatsen. Aan het eind van iedere ronde wordt de bovenste routekaart opengedraaid en de neutrale speler claimt dan de route tussen deze twee steden. Als dit een dubbele route is en er al een andere speler ligt, dan betaalt de bank voor de neutrale speler de tol aan de andere speler. Als er geen route onderop de routekaart staat, gebeurt er niets. Dit gaat net zo lang door tot de treintjes van de neutrale speler op zijn. De twee echte spelers spelen ondertussen volgens de gewone regels.

Aan het eind van het spel worden de punten geteld (punten van de gelegde routes + punten van gerealiseerde routekaarten – punten van de niet gerealiseerde routekaarten + bonus voor wie het meeste geld heeft). De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Ik dacht dat ik wel klaar was met Ticket to Ride. Ik heb flink wat versies en uitbreidingen in mijn kast, en vond dat ik deze uitbreiding wel aan mijn neus voorbij kon laten gaan. Gelukkig dacht Peter Hein daar anders over en schafte deze uitbreiding we aan. Na hem één keer gespeeld te hebben, was ik ook verkocht. Wat is deze uitbreiding goed zeg! Inmiddels staat hij dus ook in mijn kast.

Wat de uitbreiding zo goed maakt, is dat het tolsysteem voor extra spanning zorgt. Je wilt echt heel graag als eerste op een dubbele route liggen omdat je dan misschien wel van een andere speler tol gaat ontvangen. De geldbonus is zo groot, dat je die graag wilt winnen. Eindeloos kaarten hamsteren is dus minder aantrekkelijk geworden. Dit geeft het spel een nieuwe stress-factor, waardoor het spel je nog meer op het puntje van je stoel houdt. De tweepersoonsversie werkt ook heel goed en de neutrale speler zorgt doet precies waar hij voor is ingehuurd: schaarste creëren op het bord. Ik kan dan ook niet anders dan deze uitbreiding 5 pionnen geven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *