Riff Raff

Geplaatst door

2-4 spelers
15-30 minuten
Auteur: Christoph Cantzler
Uitgever: Zoch (2012)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Zoch staat bekend om de prachtige vormgeving van haar spellen, denk bijvoorbeeld aan spellen als Vlotte Geesten, Regenwormen en Tobago. Voor Riff Raff heeft Zoch er nog een schepje opgedaan. Dit balanceerspel wordt gespeeld op een echt houten schip. Je hoeft alleen de zee, golven en schreeuwende meeuwen nog maar bij te denken.

Voor je met het spel kan beginnen moet je het schip in elkaar zetten. Dit is in een minuut of vijf gepiept en dan balanceert op een contragewicht een houten schipje met een hoge mast. De spelers krijgen allemaal een setje scheeps-attributen (een loopplank, een schatkist, een fles rum, een kratje buskruit, een baal tabak, een muis en een matroos) die op het wiebelende schip geplaatst moeten worden.

De spelers hebben verder nog kaartjes met nummers die corresponderen met de verschillende secties van het schip. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de plek in het schip ligt en hoe lastiger het is om daar een stuk te plaatsen. Aan het begin van iedere ronde kiezen de spelers een kaart (en natuurlijk mag je elke kaart maar één keer gebruiken). Deze kaarten worden tegelijkertijd omgedraaid. De speler met het hoogste nummer mag vervolgens als eerste één van zijn stukken proberen te plaatsen. Als je als enige een bepaalde sectie hebt gekozen, mag je zelfs proberen om twee stukken te plaatsen.

Als er door het plaatsen stukken gaan schuiven en van het schip afvallen, dan moet je proberen die razendsnel te vangen. Als dit lukt dan mag je ze terug in de doos leggen en is er geen vuiltje aan de lucht. Alle stukken die je niet vangt, gaan terug in je eigen voorraad en moet je op een later moment proberen te plaatsen.

De speler die als eerste al zijn stukken heeft geplaats, wint het spel.

… en de waardering

Riff Raff is een schitterend spel om te zien. Het is het soort spel waar mensen niet van af kunnen blijven als het eenmaal speelklaar op tafel staat. Je moet, als je het prachtige, wiebelende houten schip ziet, gewoon even proberen of het lukt om er wat stukken op te plaatsen. Dit is knap lastig omdat het schip echt heel snel flink aan het schommelen slaat. Het spel zelf is grappig en vermakelijk, maar heeft niet de “nog een keer” factor die veel andere, korte spellen wel hebben. Het ontstijgt net het niveau om een gimmick te zijn (zoals Boom Boom Balloon bijvoorbeeld wel is), maar heeft te weinig om het lijf om de aandacht lang vast te houden. Riff Raff is daardoor een goed spel om mensen naar de spellentafel te lokken met haar looks, maar zorg wel dat je al een volgend spel hebt klaar staan om ze aan de spellentafel te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *