Regenwormen

Geplaatst door

TIP
2-7 spelers
15-30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: 999 Games (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 4.2]

Het spel …

Zoch grossiert in spellen met fascinerende namen, zoals Zicke Zacke Hühnerkacke (Jakkiebak! Kippenkak!), Hick Hack in Gackelwack (Graantje de voorste) en nu dus Heckmeck am Bratwurmeck (Regenwormen in het Nederlands). De braadwormtent in kwestie is die van Harald de Haan, die door zijn oom Sam uit Chickentown, Kentucky, op het idee is gekomen om braadwormen en ander wriemelend garnituur te verkopen aan allerhande gevleugelte.

De spelers zijn vogels van diverse pluimage die de sappige wormen van Haralds grill proberen te halen. Op de grill liggen kunststoffen dominostenen, genummerd van 21 tot en met 36. Hierop staan een tot vier wormen afgebeeld. Hoe hoger het getal, des te meer wormen. Om deze stenen met wormen te pakken te krijgen, moet je dobbelen.

Dit dobbelen doet denken aan een mix tussen Yahtzee en Can’t Stop. Je begint met acht dobbelstenen. Na iedere worp moet je alle dobbelstenen met een bepaald getal apart leggen. Dit mag echter niet een getal zijn dat je al eerder opzij hebt gelegd. Daarna beslis je of je met de overgebleven dobbelstenen verder gooit of dat je liever stopt.

Als je stopt, tellen alleen de apart gelegde dobbelstenen. Stoppen mag alleen als zich daarbij minstens een worm bevindt. De wormen komen in de plaats van de zessen, maar hebben een waarde van vijf. Bovendien moet de totale waarde van al je dobbelstenen minstens zo hoog zijn als het getal van een steen in de grill. In dat geval mag je die steen pakken, die je bovenop je eerder verzamelde stenen legt. Ligt de steen in kwestie niet in de grill, maar wel bij een van je medespelers, dan mag je hem afpakken. Dit geldt alleen voor de bovenste steen van een speler.

Je worp mislukt als je geen getal gooit dat je nog niet apart hebt gelegd, als je geen worm apart hebt gelegd of als de som van de dobbelstenen niet hoog genoeg is om een steen te pakken. In al deze gevallen moet je je bovenste steen terug leggen in de grill. Vervolgens draai je de hoogste steen in de grill dicht. Deze steen kan niet meer gepakt worden.

Het spel eindigt als er geen open stenen meer in de grill liggen. De speler met de meeste wormen op zijn stenen wint.

… en de waardering

Regenwormen is een lollig dobbelspelletje, dat het vooral goed zal doen met kinderen of in de kroeg. Enig inzicht in kansberekening is wel handig om de juiste keuzes te maken welke dobbelstenen je apart legt; helemaal hersenloos is het dus niet. Het komt beter tot zijn recht met minder spelers. Met meer dan vier moet je soms vrij lang wachten op je beurt. Bovendien middelt bij minder spelers het geluk van de worpen wat uit, zodat de speler die de beste keuzes maakt, vaker zal winnen. Of zo.

Als je niet van luchtige dobbelspelletjes houdt kun je Regenwormen beter laten liggen, maar als smakelijk hapje tussendoor kan ik een portie braadwormen toch wel aanbevelen.

Regenwormen is een echt spellensnackje. Het heeft weinig om het lijf, maar speelt gewoon lekker weg en je kunt er een boel lol om hebben. Prima spel als je nog even een kort spelletje wilt doen, minder geschikt voor mensen die niet van een portie geluk houden in een spel. Van dit spel is inmiddels ook een reiseditie verschenen (klein blikje met kleine dobbelstenen en dunne plastic kaartjes). Deze editie is mij goed bevallen en is tijdens onze vakantie regelmatig op het terras uit de tas gehaald. Aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *