Spel aan de Maas: 12 april 2005

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Dirk Jan, Jacqueline, Niek, Peter Hein en Wendy

Gespeelde spellen:

Fische Fluppen Frikandellen
Finstere Flure
Iguazu

Dagmar had van tevoren aangekondigd dat ze deze avond graag eens Fische Fluppen Frikandellen met meerdere borden wilde spelen. Ze hoopte op een grote opkomst en dito geïnteresseerden. Uiteindelijk waren we net met te weinig voor drie borden, maar twee was zeker mogelijk.

Fische Fluppen Frikadellen

Spelers: Bas, Wendy, Dirk Jan, Anneke, Jacqueline, Peter Hein, Dagmar en Niek

Dagmar en Niek hadden recent twee extra dozen van Fische Fluppen en Frikadellen gekocht omdat ze het spel graag een keer op meerdere borden wilden spelen, maar ze helaas niemand kenden die ook een exemplaar in de kast had staan. Van te voren was er ijverig geworven en er waren negen aanmeldingen, genoeg dus voor drie borden. Helaas had Judith halverwege een lekke band gekregen en was onverrichter zake weer naar huis gegaan. Met acht spelers waren drie borden net te veel, daarom werd er met twee borden gespeeld.
Het doel van FFF is om als eerste drie fetisjen te verzamelen. Je kunt deze fetisjen krijgen door het inleveren van bepaalde combinaties van andere goederen (fische, fluppen, frikadellen, fenchel of fusel of te wel in mooi Nederlands vis, sigaretten, gehaktstaven, venkel en brandstof). Deze goederen op hun beurt zijn weer te verkrijgen door ze te kopen, verkopen (anders ben je zo door je geld heen) en ruilen bij de verschillende winkeltjes. Op alle speelborden liggen andere winkels. Als op meerdere borden gespeeld wordt, moet je voor iedere nieuwe fetisj verhuizen naar het andere speelbord. Je sluit daar aan voor degene die op dat moment aan de beurt is, zodat je een volle ronde moet wachten voor je weer aan de beurt bent. Doordat er op twee borden gespeeld wordt, moet er wel doorgespeeld worden want anders kan het gebeuren dat op het ander bord mensen meer speelbeurten hebben in dezelfde tijd. En zelfs als je dan minder slim speelt, heb je toch een behoorlijk voordeel.
Op het bord op de tafel in de eethoek begonnen Jacqueline, Peter Hein, Niek en Wendy. Op dit bord moesten de spelers het vooral van ruilen hebben. Er waren namelijk maar weinig winkels waar goederen verkocht werden en bovendien waren de prijzen hoog. Op tafel in de zithoek begonnen Bas, Dirk Jan, Dagmar en Anneke. Op dit bord was juist veel te koop en werd er minder geruild. De prijzen fluctueerden nogal dus goedkoop kopen en duur verkopen was ook goed mogelijk zodat je weer geld op voorraad had voor nieuwe aankopen. Anneke was de enige aan deze tafel die het spel nog nooit gespeeld had, de anderen gingen daardoor vlot van start. Bas stookte het tempo nog eens goed op door een paar keer naar de andere tafel te kijken of daar ook door gespeeld werd. 
Dirk Jan had na twee beurten al de eerste fetisj aan de haak geslagen en ging naar de andere tafel. Hij had alleen geen goederen meegenomen en ook niet zo veel geld meer, dus het duurde even voor hij zijn tweede fetisj kon scoren. Dagmar had een aantal ronden achter elkaar flink last van Bas, die net de winkels waar zijn naar toe ging voor haar neus leeg kocht. 
Ondertussen waren Jacqueline en vervolgens ook Peter Hein van de eethoek naar de zithoek verkast. Het begon dus flink dringen te worden. Bas scoorde dan ook snel zijn eerste fetisj en zocht rustiger oorden op. Vlak daarna kwam Wendy ook naar de zithoek. Dagmar wist eindelijk haar fetisj te scoren en ging naar de (behoorlijk lege) eethoek, vlak daarna gevolgd door Anneke. Al snel kwamen Jacqueline en Wendy weer in de eethoek zitten op jacht naar hun derde fiche.Wendy wist dit als eerste te realiseren en was dus de winnaar van de avond. Bas en Dirk Jan gingen juist weer terug naar de zithoek. Bas wist hier in record tempo zijn derde fetisj te scoren en werd daardoor tweede. Peter Hein schoof ondertussen hoopvol aan in de eethoek omdat hij de goederen al had om de fetisj op te halen. Helaas was Jacqueline hem net voor en werd zij derde. Aangezien er alleen voor de eerste drie plaatsen gespeeld werd, werd de rest daardoor dus gedeeld vierde. 
Iedereen had zich prima vermaakt en toen de winnaars bekend waren, brak er ook meteen een echte nabespreking uit. De conclusie was een beetje dat degenen die op het ruilbord waren gestart het iets makkelijker hadden gehad omdat die op het tweede bord wisten dat ze daar flink moesten inslaan. Degenen die juist in het koopparadijs gestart waren, moesten op het tweede bord helemaal opnieuw beginnen met het opbouwen van een voorraad van de juiste goederen. Ook de tijdsdruk die ontstaat door het simultaan spelen op twee borden werd positief gewaardeerd. Met zo veel hoge waarderingen zal FFF vast wel een plaatsje in de ranglijsten van Spel aan de Maas gaan veroveren.

Uitslag: Wendy (21:25), Bas (21:33), Jacqueline (21:35), Peter Hein, Dagmar, Anneke, Dirk Jan, Niek
Waardering: Bas, Dagmar en Niek 4½, Wendy, Jacqueline, Peter Hein en Anneke 4, Dirk Jan 3½

Finstere Flure

Spelers: Bas, Dirk Jan, Jacqueline en Dagmar

Eigenlijk hoort na Fische Fluppen Frikadellen wel Finstere Flure gepeeld te worden aangezien dit het vervolg is van FFF. In FFF hebben de spelers namelijk drie fetisjen verzameld waarmee ze hopen de fantastische fee Fabula vrij te kunnen kopen bij vorst Frieso. De spelers reizen dus af naar het kasteel, maar worden daar tot hun onaangename verrassing niet bepaald gastvrij ontvangen. Vorst Frieso is namelijk nogal mensenschuw en laat zijn ?gasten? onmiddellijk in de kerkers onder zijn kasteel gooien. Alsof dat nog niet erg genoeg is, loopt in de kerker het hongerige monster Furunkulus rond. De spelers moeten dus proberen uit zijn buurt te blijven, want anders wordt je opgegeten. 
Jacqueline was de enige die het spel nog nooit gedaan had en tastte dus de boel de eerste paar rondes een beetje af. Op deze manier wist ze wel een paar van haar poppetjes de goede kant op te krijgen. De andere spelers belandden nogal eens in de maag van Furunkulus en liepen dus wat vertraging op. Dagmar en Jacqueline wisten als eerste twee (van de vier) mannetjes veilig uit de enge kerker te krijgen. De heren hadden toen nog maar één van hun mannetjes in veiligheid gebracht. Jacqueline wist vervolgens haar derde mannetje uit de kerkers te krijgen en had dus gewonnen.

Uitslag: Jacqueline 3, Dagmar 2, Bas en Dirk Jan 1
Waardering: Dagmar 4, Jacqueline, Bas en Dirk Jan 3½

Iguazu

Spelers: Anneke, Niek, Peter Hein en Wendy

Terwijl de anderen probeerden aan Furunkulus te ontsnappen, zochten deze spelers hun kicks op de woeste Iguazuwatervallen. Niek en Peter Hein hadden het al eerder gespeeld, voor Anneke en Wendy was het nieuw. Wendy ging direct voor de paarse edelstenen, terwijl Niek het op de witte gemunt had. Anneke en Peter Hein zakten verder de rivier af om de kostbare blauwe en roze te pakken te krijgen.
Die haalden ze net op tijd binnen voor de rivier stevig begon te kolken. Iedereen had de grootste moeite om edelstenen veilig aan wal te brengen, en werden er ook nog eens regelmatig edelstenen gestolen.
Niek had de witte edelstenen even uit zijn hoofd gezet, omdat hij dacht er vijf nodig te hebben voor de winst. Wendy ging stug door met het verzamelen van paarse edelstenen. Die vierde had ze al ingeladen in een kano toen ze startspeler werd. Niemand kon haar dus meer een strobreed in de weg leggen, zodat ze won en het spel direct afsloot. Dit tot groot verdriet van Niek en Peter Hein, die ook net op het punt stonden hun winnende edelsteen binnen te brengen.

Waardering: Anneke en Wendy 3½, Niek en Peter Hein 3