Knollen voor Citroenen

Geplaatst door

3-6 spelers
30 minuten
Auteur: Marcel-André Casasola Merkle en Tobias Biedermann
Uitgever: Ravensburger (2005)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Wie als wortel geboren is wordt nooit een aubergine, maar kan zich wel voordoen als één. Daar gaat het in Knollen voor Citroenen om: zorgen dat anderen geloven dat jij de groenten op tafel gooit die er gevraagd zijn.

Iedere speler begint met acht groentekaarten en vier actiekaarten. Zolang iedereen elkaar op zijn blauwe ogen gelooft is er niets aan de hand. De lol begint pas als er een kaart in twijfel wordt getrokken. De verdachte kaart wordt open gelegd. Is het inderdaad een illegale groente dan moet de eigenaar de boete nemen van het getal op die kaart. Dat aantal kaarten moet van de trekstapel genomen worden. Is de groente gewoon van de gevraagde soort dan krijgt de achterdochtige speler dezelfde boete.

Om het spel wat leuker te maken krijgt iedere speler aan het begin van het spel vier actiekaarten. Ten eerste de bom. Met de bom kan je proberen de speler na jou te lokken tot een uitroep van ongeloof. Als je dan namelijk een bom om draait moet die speler alle die ronde uitgespeelde kaarten die alle spelers voor zich hebben liggen pakken. Een tweede actiekaart is de groentekeuze, een beetje de functie van de boer bij het pesten. Je mag een andere groentesoort bepalen. Er is een kaart die van speelrichting verandert. Als laatste actiekaart heeft iedereen de dubbel verdachte. Bij deze kaart verhoogt de boete van het niet geloven van een kaart.

Het spel is afgelopen als een speler geen kaarten meer heeft of als de trekstapel twee keer op gebruikt is. Alle kaarten in de hand tellen als strafpunten, actiekaarten voor tien.

… en de waardering

Liegen en vals spelen is voor sommige mensen het summum van spelplezier. Die kunnen hun hart weer op halen. Dit blufkaartspel voldoet daar prima aan. Ik zou wel adviseren een extra regel op te nemen, namelijk dat de laatste kaart geen actiekaart mag zijn. Anders bewaart iedereen zijn bom en of een andere actiekaart als laatste en is er geen mogelijkheid meer die speler te stoppen. Aan de andere kant kunnen mensen ook eerder ingrijpen. Niet een spel voor behoudende spelers maar voor mensen met lef die het leuk vinden een kaart open te gooien en wat risico’s te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *