Spel aan de Maas: 5 april 2005

Geplaatst door

Spelers: Anneke, Bas, Dirk Jan, Jacqueline, Peter Hein, Wendy, Wietse en Willemien

Gespeelde spellen:

Australia
Manila
Take it Easy
Reflexion
Heckmeck am Bratwurmeck

Wendy en Peter Hein hadden zoals altijd weer een paar spellen meegenomen, en vonden beiden een aantal spelers bereid om weer een paar nieuwe spellen te spelen. Wietse speelde voor het eerst mee en omdat hij Australia al kende, schoof hij aan bij Manila.

Australia

Spelers: Anneke, Bas, Jacqueline en Wendy

Bas en Wendy hadden het al eens eerder gespeeld, maar vonden het zeker geen opoffering om voor Anneke en Jacqueline nog eens mee te spelen. In het begin was het voor de nieuwe spelers nog niet duidelijk dat ze overal heen mochten vliegen en alleen een kaart van een gebied nodig hadden wanneer ze daar rangers wilden plaatsen. Anneke ging al snel goed en scoorde bij veel mensen wat punten mee. Bas en Wendy deden het ook niet onaardig. Zoals ook de vorige keer waren de natuurfiches als eerste van het veld verdwenen, toen de lagere industrialisatiefiches en als laatste moesten heel wat rangers in en vliegtuigen geladen worden om de hogere fiches tot scoren te doen brengen. In de eindfase scoorde Wendy het meeste punten, waardoor ze uiteindelijk won.

Uitslag: Wendy 133, Anneke 122, Bas 120, Jacqueline 85
Waardering: allen 4

Manila

Spelers: Dirk Jan, Peter Hein, Wietse en Willemien

Peter Hein had Manila meegenomen, een gloednieuw spel van Zoch. Zoals de meeste spellen van Zoch valt het op door de mooie vormgeving, zodat er genoeg geïnteresseerden in dit spel waren (het hielp natuurlijk ook dat het nieuw was).
In Manila proberen telkens drie boten met goederen de haven van Manila te bereiken. De spelers zetten diverse ?agenten? in om te speculeren op het al dan niet aankomen van deze boten. Daarnaast wordt er nog geboden op de positie van havenmeester, die vele voordelen met zich mee brengt.
Dirk Jan begon de eerste ronde als havenmeester. Omdat niemand nog een goed idee had hoe waardevol deze positie is, was een bescheiden bod genoeg. Helaas vergat Dirk Jan het grootste privilege van de havenmeester uit te voeren, namelijk het kopen van een aandeel in een van de vier goederen. Hij bleek nog niet zo gelukkig in het inzetten van zijn agenten, want hij sloot de eerste ronde met slechts een magere winst af. Dit was voor een belangrijk deel te danken aan Wietse, die zich schuldige maakte aan wel zeer winstgevende piraterij. Daardoor kwam hij ver op kop en had hij voldoende geld om in de volgende ronde havenmeester te worden. Zijn agenten konden dit geld net voor hem terugverdienen, maar het belangrijkste was dat hij een aandeel kon kopen.
In de derde ronde was Willemien havenmeester. Alweer slaagde Wietse er in om een boot te plunderen en zo de anderen een bron van inkomsten te ontnemen. Peter Hein had niet de goed aandelen, en besloot dat het tijd werd om ook eens havenmeester te worden. Daar moest hij echter fors voor betalen. Helaas voor hem lukte het hem niet om de boot met de lading ginseng de haven binnen te loodsen, wat toch zo?n beetje het hoofddoel van zijn havenmeesterschap was. Teleurgesteld bood hij maar even niet mee, en probeerde op een wat conventionelere manier aan geld te komen.
Inmiddels had Willemien ook aardig wat geld verdiend door haar agenten op de juiste plek in te zetten. Het hielp ook dat ze vel aandelen in nootmuskaat had. Nootmuskaat haalde als eerste de waarde van 30 pesos, waarmee het spel ten einde kwam. De aandelen van Willemien waren genoeg om de inkomsten uit de piratenacties van Wietse te evenaren. Enigszins verrassend eindigden ze samen op de eerste plaats. Dirk Jan en Peter Hein bleven ver achter.
Het spel had zeker een uur langer geduurd dan op de doos staat, maar iedereen had zich uitstekend vermaakt. De relatief lage waarderingen kwamen vooral op conto van de redelijk hoge geluksfactor van de dobbelstenen die (mede) bepalen of een boot aankomt of niet.

Uitslag: Wietse en Willemien 155, Dirk Jan 93, Peter Hein 71
Waardering: Peter Hein en Wietse 3½, Dirk Jan en Willemien 3

Take it Easy

Spelers: Anneke, Bas, Jacqueline en Wendy

Na Australia volgde er gelukkig een spel dat Jacqueline aan haar lievelingsspel Triominos deed denken, Take it Easy. Iedereen krijgt een eigen bordje en dezelfde fiches met daarop een aantal lijnen met getallen. Je moet proberen aan het eind zo veel mogelijk onafgebroken lijnen te hebben, die leveren punten op. Tijdens het spelen bleek dit inderdaad een spel naar Jacqueline?s hand en wist ze verreweg de beste combinatie op haar bord te leggen.

Uitslag: Jacqueline 203, Wendy 155, Anneke 138, Bas 125
Waardering: Jacqueline 5, Wendy 3½, Anneke en Bas 3

Reflexion

Spelers: Bas en Wendy

Bas en Wendy bleven met z?n tweeën over en Bas haalde een oud tweepersoonsspel uit de kast . In dit spel krijgt iedere speler een spiegel en een aantal tangram-achtige blokjes. Er wordt een kaartje omgedraaid en wie het eerste de figuur van de kaart in zijn spiegelbeeld heeft, heeft gewonnen. Bas kende de figuren duidelijk al en Wendy draaide maar een beetje met haar stenen, zonder snel succes. Niet voor herhaling vatbaar (aldus Bas). Wendy kon dit alleen maar beamen.

Uitslag: Bas veel, Wendy 0
Waardering: Bas 2½, Wendy 1½

Heckmeck am Bratwurmeck

Spelers: Bas, Dirk Jan, Peter Hein, Wietse en Willemien

De Manila-splers waren nog wel in voor een kort spelletje, van de andere kant van de tafel schoof Bas aan. Peter Hein had ook nog Heckmeck am Bratwurmeck mee, een dobbelspelletje van Reiner Knizia. Met acht dobbelstenen gooien is niet gemakkelijk als je geen grote handen hebt, dus Bas pakte zijn dobbeltoren tevoorschijn. Helaas bleken de dobbelstenen van erg lichte kwaliteit, en vielen ze er niet altijd goed genoeg door. Maar dat was slechts een detail.
Sommige spelers, vooral Dirk Jan en Wietse, hadden nogal veel moeite om wormen te gooien. Hoge getallen vormden het probleem niet, maar zonder worden is het lastig grillen. Peter Hein liet zien hoe het moet en haalde de ene na de andere grote portie van de grill. Bas en Willemien zaten elkaar wat wormen af te vangen, waardoor geen van beiden veel opschoot. Uiteindelijk haalde Wietse toch wat wormen binnen, en eindigde zelfs op de derde plaats. Peter Hein had nooit een steen verloren aan de grill of een medespeler. Hij won met grote voorsprong en gaf het direct maar een goede waardering. Ondanks zijn magere score was Dirk Jan van de andere speler nog het meest positief. Vooral Bas en Willemien moesten niets hebben van dit dobbelsteenfestijn.

Uitslag: Peter Hein 12, Willemien 5, Wietse 4 (hoogste getal: 29), Bas 4 (27), Dirk Jan 0
Waardering: Peter Hein 3, Dirk Jan 2½, Wietse 2, Bas en Willemien 1½