Graantje de Voorste

Geplaatst door

2-6 spelers
20-30 minuten
Auteur: Stefan Dorra
Uitgever: 999 games

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

De humoristische tekeningen en de titel lijken op het kinderspel Jakkiebak Kippenkak . Toch is dit spel volgens de doos pas vanaf 8 jaar te spelen. Op deze boerderij gaat het om eten of gegeten worden. Kippen eten granen en vossen eten weer de kippen op de zes ‘voederplaatsen’.

Iedere voederplaats heeft een kleur. Deze kleuren corresponderen met gekleurde kaartjes waar vossen en vogels op afgebeeld staan met verschillende waarden. Iedere speler krijgt 5 kaarten. Op ieder voederveld wordt iedere beurt een nieuw graantje gelegd. Daarna bieden alle spelers dicht een kaart. Tegelijkertijd worden deze kaarten open gelegd en kan gekeken worden wie wat kan eten. De snelste zijn de schijtlijsters: deze pikken altijd het goedkoopste groene graantje van een veld, en pas als er geen andere vogel of vos in de buurt is durven ze andere graantjes op te eten. Vossen eten alles wat vleugels heeft. Behalve de schijtlijsters leveren alle vogels punten op, en mogen deze beesten niet eerst zelf eten. Zijn er meerdere vogels op één veld dan kunnen deze besluiten tot het delen van de buit, of er om vechten. Bij een gevecht wordt een dobbelsteenworp bij de waarde van de vogel opgeteld. De vogel met in totaal het hoogste getal mag dan alle graantjes pikken. Er kunnen ook meerdere vossen op één gebied voorkomen. Deze vechtjassen delen nooit, het is altijd alles of niets.

De graantjes zijn er ook in drie soorten, met de waarden 1,2 en 3. Als de laatste graantjes op de velden zijn gelegd gaat de laatste ronde in. Daarna trekt iedereen zijn graanpunten en vogelpunten bij elkaar op. De grootste vreetzak heeft gewonnen.

… en de waardering

Niet alleen grappig om te zien, maar ook om te spelen. Een leuke afsluiter van een spelletjes avond, en vooral leuk met meerdere mensen. Vanaf vier spelers wordt het pas echt leuk. Naar mijn mening ook goed geschikt voor kinderen jonger dan 8 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *