Spel aan de Maas: 6 augustus 2002

Geplaatst door

 Spelers: Bas, Dagmar, Jasper, Judith, Niek, Peter Hein en Willemien

Gespeelde spellen:

Samurai
Chinatown
Morgenland
Tops

Samurai

Spelers: Dagmar, Niek en Peter Hein

Peter Hein was er wat eerder dan de rest, dus was er tijd om alvast een spel met z?n drieën te gaan doen. Op voorstel van Niek viel de keuze op Samurai, dat iedereen al kende. Met drie spelers blijft Hokkaido in de doos, zodat het relatieve belang van het hoofdeiland Honshu toeneemt. Alle spelers zetten hun eerste fiches dan ook hier in, vooral rondom de steden, waar veel te halen is. De kleine eilandjes werden eerst nog genegeerd. Niek haalde al vroeg een wisseltruc uit, waardoor een fiche van Peter Hein een stuk van zijn nut verloor. Hij leerde er wel van, want even laten flikte hijzelf zo?n streek bij Dagmar. Zij en Niek domineerden het noordelijke gedeelte van Honshu, waardoor Peter Hein noodgedwongen zijn heil zocht in het zuiden en op de kleine eilandjes. Daar kwam Niek echter ook roet in het eten gooien, zodat hij nog enkele speelstukken toe moest geven.
Uiteindelijk bleken alledrie de spelers in een stuk de meerderheid te hebben, zodat het aantal stukken van de andere soorten geteld moest worden. Dagmar had er net eentje minder dan Peter Hein en Niek. Niek had weet meer stukken in zijn meerderheidsoort, en won zo op de tiebreaker.

Uitslag: Niek 6 (5), Peter Hein 6 (4), Dagmar 5
Waardering: Niek 4, Dagmar en Peter Hein 3½

Chinatown

Spelers: Bas, Dagmar, Peter Hein en Willemien

De andere spelers waren inmiddels ook binnengekomen, en de groep werd in tweeën gesplitst. Peter Hein had Chinatown meegenomen, dat hij nog niet eerder gespeeld had. Willemien meldde zich direct als liefhebber aan, hetgeen ook gold voor Bas en Dagmar. Chinatown is een bijna zuiver onderhandelingsspel, waarbij het de bedoeling is om zoveel mogelijk winkels van dezelfde soort bij elkaar te krijgen. Het spel begon wat aftastend, al wist Peter Hein vrij snel een viswinkel te voltooien in de Bowery. Bas en Dagmar spaarden voor een paar grote winkels van zes, terwijl Willemien probeerde Canal Street volledig te domineren. Bij het onderhandelen werd er scherp gelet op wat het bezit van locatie en winkels de andere spelers op zou leveren, wat vertaald werd in de prijs. Dit leverde vooral Bas geen windeieren op, want na een paar rondes had hij al een dikke stapel geld te pakken. Dagmar en hij waren er inmiddels in geslaagd hun juwelierszaak en detectivebureau compleet te krijgen, al had Bas wat meer winkeltjes verspreid over het bord. Willemien was inmiddels Canal Street aan het monopoliseren met maar liefst drie voltooide winkels; Peter Hein deed hetzelfde in de
Bowery, waar hij ook de radiowinkel had voltooid, en in de laatste ronde een tweede viszaak. Elders in de stad openden hij en Willemien nog een antiek- en vuurwerkzaak, waardoor deze wijk ook bijna vol was.
Bij het tellen van het geld bleken Dagmar, Peter Hein en Willemien verrassend dicht bij elkaar te zitten. Bas had met afstand gewonnen, mede dankzij zijn vroeg in het spel opgebouwde voorsprong. Iedereen vond het een geslaagd spel, waarbij Bas aangaf dat zijn waardering lager was geweest als hij niet had gewonnen. Vooral de willekeur van de conjunctuurkaarten beviel hem niet helemaal. Ook de rest ontging het nut van deze kaarten, behalve het toevoegen van een extra geluksfactor.

Uitslag: Bas 145.000, Willemien 120.000, Peter Hein 118.000, Dagmar 117.000
Waardering: Dagmar 4, Bas, Peter Hein en Willemien 3½

Morgenland

Spelers: Jasper, Judith en Niek

Aangezien Chinatown maar met 5 spelers kan worden gespeeld, besloten de groep om te splitsen om een ander spel uit te kiezen. Na enige promotie door de gastheer werd unaniem gekozen voor Morgenland. Zowel Judith als Jasper kenden het spel nog niet, dus werden de regels uitgelegd voor het spel kon beginnen.
De eerste ronden gingen gelijk op. Judith wist door vaak en goed te bluffen veel edelstenen binnen te halen, maar het aantal artefacten dat iedereen won was de eerste ronden gelijk, een per persoon per ronde.
Ook in de derde ronde verdiende iedereen ongeveer evenveel edelstenen, maar doordat Judith en Jasper te laag inzetten voor de artefacten kon Niek in één keer drie artefacten scoren. Dat bleek al snel de beslissende ronde te zijn geweest, al bleef het spelplezier voorop staan.
In de laatste twee ronden scoorde iedereen weer ongeveer evenveel artefacten, waardoor Niek won met acht artefacten. Judith en Jasper eindigden gelijk met het aantal artefacten. Normaal gesproken geven de perkamentrollen dan de doorslag, maar die waren nu allemaal in het bezit van Niek. Jasper had nog de meeste edelstenen over, zodat hij beslag op de tweede plaats kon leggen. Judith had gigantisch ingezet met haar edelstenen in de laatste ronden (17 stuks per artefact), zodat zij niet genoeg meer over had om de tweede plaats te pakken.
Het spel werd goed gewaardeerd. Aangezien het spel door wat langer nadenken en gezellig bijkletsen veel langer had geduurd dan volgens de doos gebruikelijk is en het dus al laat was geworden, werd besloten om niet nog een spel te spelen.

Uitslag: Niek 8, Jasper 5 (9 edelstenen), Judith 5 (4)
Waardering: Niek 4½, Judith 4, Jasper 3½

Tops

Spelers: Bas, Dagmar, Peter Hein en Willemien

De anderen waren nog bezig met Morgenland, en zo was er aan deze tafel nog wel tijd voor een afsluitertje. Niet geheel verrassend haalde Dagmar Tops tevoorschijn. Bas en Willemien kenden dit nog niet, maar hadden het wel eens gespeeld zien worden. Beide dames namen snel een voorsprong op de heren, wat Bas deed verzuchten dat hij niet erg goed in dit spel was. Hij reageerde dus enthousiast op zijn eerste fiche. Blijkbaar kreeg hij de draai te pakken, want hij won het ene na het andere fiche, en wist tot vier te komen. Dat aantal was ook bereikt door Willemien, dus het spel naderde zijn einde. Dit werd ingeluid door Peter Hein, die abusievelijk een combinatie voor Willemien voltooide. Hij rekende erop dat iemand nog wel een blauw ringetje om een tol zou gooien, maar dit bleek niet het geval. Willemien dankte Peter Hein hartelijk voor de overwinning. Hijzelf was allang blij dat hij in ieder geval één punt had gescoord.

Uitslag: Willemien 5, Bas 4, Dagmar 3, Peter Hein 1
Waardering: Dagmar 3, Peter Hein en Willemien 2½, Bas 2